top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Je to tady! Startuje Strabag Rail Extraliga

07.09.2018, Redakce ČSH

Po měsících příprav, přestupů a dřiny je tu začátek ostrých bojů. A to pořádně atraktivní. V Lovosicích připravili pro fanoušky i malé házenkáře velkolepý Házenkářský festival, loňští medailisté Karviná, Plzeň a Zubří pojedou prověřit Jičín, Kopřivnici a staronového účastníka soutěže Litovel. Jak se těší na soutěžní start sami účastníci?

Sobotní dopoledne odstartuje měření týmů, které v minulé sezóně bojovaly o záchranu v soutěži. Svou příslušnost k elitě obhájili házenkáři Cementu Hranice i Brna bezpečně, teď vzájemným duelem odstartují sezónu novou, do níž vstupují s výrazně vyššími ambicemi. „V sobotu nás čeká velmi těžké utkání, které hodně napoví o ambicích klubu, psychické odolnosti kádru a jeho kvalitě. Soupeř silně omladil kádr a buduje nové družstvo. V této skutečnosti spatřuji určitou výhodu pro náš tým. Pokud naši hráči dokážou využít toho, že v kolektivu soupeře zatím nejsou herní vazby na ideální úrovni, můžeme dovézt do Brna cenné body,” myslí si před úvodním zápasem sezóny nový trenér Brňanů Andrej Titkov.

Hranice před zápasem vědí, do čeho jdou, s Brnem se v přípravě již utkali a sílu soupeře tak umí dobře odhadnout. „Čeká nás těžké utkání. Brno nám ukázalo své kvality již na domácím turnaji, ve kterém nás dokázalo porazit. Mají v týmu jak zkušené, tak i zajímavé mladé hráče,“ charakterizuje soupeře trenér domácího Cementu Libor Hrabal a dodal: „My musíme předvést maximální nasazení a udržet koncentraci po celou dobu utkání. Věřím, že pokud se nám to podaří, dokážeme Brnu oplatit porážku z přípravy a oba body zůstanou v Hranicích.“

Obnovenou premiéru zažijí v soutěži házenkáři Litovle. A hned na úvod uvítají tým, který byl v loňské základní části suverénní – nakonec třetí tým loňské soutěže – házenkáře Zubří. „Z historie víme, ze první zápas na půdě nováčka - v tomto případě staronováčka - z Litovle je vždy velmi složitý, ošemetný, náročný, i když pro diváka velmi zajímavý,“ krotí předzápasové předpoklady trenér Zubří Dušan Poloz a dodává: „Po naší nepodařené generálce ve Frýdku se připravujeme s velkou pokorou a respektem. Současně cítíme, že napětí před prvním kolem stoupá a už i na tréninku se dá vypozorovat určitá zvýšena koncentrace a soustředěnost. Nejen pro mne, ale i pro mnohé hráče ročníku 99, je tento zápas ligová premiéra v extraligové soutěži.“ Poloz tak upozornil na to, že po zkušenostech z nejvyšší ženské soutěže bude tato sezóna v čele zuberských házenkářů jeho premiérovou na extraligovém poli. „Za sebe můžu říct, že se nesmírně těším na celou ligovou sezónu a chci popřát i mým trenérským kolegům krásné sportovní prožitky, co nejméně vrásek na čele, české házené co největší posun vpřed,“ dodal Poloz.

Náročnost úvodního duelu si dobře uvědomují i házenkáři Litovle. „Zubří se prezentuje tvrdou a nekompromisní obranou s rychlým přechodem. Mají výborné brankáře - Milana Malinu a Petra Orsága, v záloze mladého Mizeru. Pozor si musíme dát na Matěje Šustáčka, který tvoří hru a tým se také může spolehnout na střelce Martina Hrstku, kterému se na nás v minulosti dařilo. I když soupeři odešli nebo ukončili hráčskou činnost klíčový hráči Douda, Klíma nebo Říha, stále Zubří zůstává jedním z aspirantů na přední příčky extraligové tabulky. K tomu musíme také přičíst příchod zkušeného trenéra Dušana Poloze. Nečeká nás nic lehkého, pro některé naše hráče to bude extraligová premiéra a bude velmi důležité, aby si to srovnali v hlavách,“ upozornil asistent trenéra týmu Litovle Květoslav Kuba, který se spolu se svým týmem chce odvděčit i věrným fanouškům, kteří tým podporovali na cestě zpět do Extraligy: „Důležití jsou nás naši diváci, velmi významný osmý hráč na palubovce a věřím, že budeme mít v hale jejich velkou podporu, neboť se očekává i velká návštěva fandů ze Zubří.“

A bouřlivou kulisu očekává i jeden z jmenovaných zuberských brankářů Petr Orság: „Rozhodně chceme do soutěže vstoupit vítězně. První zápas ligy nebývá jednoduchý a jelikož jsem v minulosti v Litovli působil, tak vím jakou dokáží místní fanoušci vytvořit atmosféru. Určitě se po roce na extraligu všichni moc těší a body zadarmo k mání nebudou.“

 

V šest hodin večer pak vypuknou zápasy v Kopřivnici a v Jičíně. Do Kopřivnice míří loňský finalista Talent Plzeň, do Jičína mistrovská Karviná. „Čeká nás těžké utkání s loňským vicemistrem. Minulý rok se nám v domácím prostředí Plzeň podařilo porazit a chceme se o to pokusit znovu. Důležité bude se na Plzeň dobře připravit. V tom nám může pomoci i fakt, že jsme již mohli Plzeň vidět na Česko-slovenském poháru nebo poháru EHF,“ myslí si před utkáním spojka Kopřivnice Patrik Fulnek. „Na druhou stranu, těmito zápasy začala sezóna Plzni o něco dříve, pro nás to bude v tomhle roce premiéra. Proto je těžké si představit průběh zápasu. Na obou stranách očekávám tvrdou hru v obraně spolu s dobrými výkony brankářů, hodně rychlých přechodů do útoku a mnoho pohledných akcí. Myslím si, že půjde o vyrovnané utkání, ve kterém se bude rozhodovat v posledních minutách. Z toho důvodu také doufám, že nás přijde podpořit co nejvíce fanoušků, aby nám proti Plzni pomohli," dodává jičínský házenkář a podobně smýšlí i jeho trenér Lubomír Veřmiřovský: „Na podzim nás čeká velice těžké rozlosování. Všechny těžké soupeře máme doma. Ty hratelnější venku, takže to bude velice náročné. V sobotu nás čeká první domácí zápas sezóny, a to hned s týmem, který za poslední pět let dosáhl třikrát na mistrovský titul a dvakrát se stal vicemistrem, což asi hovoří za vše. Plzeň má velice kvalitní mančaft a je rozpočtem a zkušenostmi úplně někde jinde. Jsou to všichni profesionálové, kteří mohou trénovat dvakrát denně a do utkání vstupují v roli favoritů. My se však celou dobu na Plzeň maximálně připravujeme a ze všech sil se porveme o vítězství. Divákům můžeme garantovat maximální nasazení a boj o každý míč celých 60 minut. Stejně jako v loňské sezóně chceme pokračovat v našich výkonech a budeme věřit, že nás v tomto špičkovém zápase požene plná hala!"

Že mají před sebou těžký úkol si bezpečně uvědomují i v Jičíně. „Vzhledem k tomu, že na jičínskou palubovku přijede silný soupeř a dle mého názoru aspirant na mistrovský titul i pro nadcházející ročník, očekávám atraktivní házenou. Myslím si, že Karviná bude mít ještě větší hráčskou kvalitu než v minulém ročníku, a to zejména po příchodu nových spojek. Věřím v to, že se nám podaří navázat na kvalitní výkony z přípravných zápasů, ve kterých jsme si získali herní sebevědomí, které bychom si rády do tohoto zápasu přenesli. Rozhodně budeme chtít soupeře potrápit a v prvním mistrovském zápase sezóny bodovat,“ burcuje svěřence jičínský kouč Petr Mašát.

 

Pozvánku na zápas HK FCC Město Lovosice - HC Dukla Praha čtěte zde

 

Program 1. kola

7.9. 19:00 TJ Sokol Nové Veselí - Pepino SKP Frýdek-Místek

8.9. 10:00 TJ Cement Hranice - SKKP Handball Brno

8.9. 17:00 TJ Tatran Litovel - HC ROBE Zubří

8.9. 18:00 HBC Ronal Jičín - HCB Karviná

8.9. 18:00 KH Kopřivnice - Talent ROBSTAV-M.A.T.Plzeň

8.9. 19:00 HK FCC Město Lovosice - HC Dukla Praha

 

 

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email