top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Tohle je příjemnější, než řešit spodek tabulky, říká po pěti kolech trenér Veřmiřovský

11.10.2018, Redakce ČSH

Páté místo a cenné skalpy papírových favoritů. To je prozatímní bilance týmu kopřivnických házenkářů. Po prvních pěti kolech se za dosavadními výsledky družstva ohlédl trenér Lubomír Veřmiřovský.

Sezónu máte skvěle rozjetou. Po pěti kolech jste pouze o skóre čtvrtí za Karvinou. Co říkáte na vaše umístění v tabulce? Očekával jste před sezónou, že budete tak vysoko?

Samozřejmě jsem to neočekával. Nicméně osobně mě začne tabulka zajímat až o Vánocích, protože každý má ze začátku jiný los. Po pěti kolech je to strašně zkreslující, když se podíváme na tabulku, tak rozdíly mezi celky jsou minimální. Ale určitě je to příjemnější, než řešit spodek tabulky.
 

Vám se před sezónou podařilo přivést do klubu nové hráče. Novými tvářemi klubu jsou Rosťa Brůna a Zdeněk Čadra. Jak se nové posily zapracovaly do týmu?

Zdeněk Čadra je levák, kterého jsme do týmu moc potřebovali. V loňské sezóně jsem několikrát říkal, že naše hra nemůže mít až takovou progresi, pokud nebudeme mít na pravé spojce leváka. Jsme strašně moc rádi, že se nám nakonec podařilo leváka sehnat. Zdeněk s námi odtrénoval celou přípravu, což znamená, že se do našeho herního systému mohl dobře zapracovat. Tím pádem mohl naskočit od začátku sezony. Chyběl nám vlastně akorát v prvním zápase s Plzní. Rosťa Brůna bohužel přišel z Německa se zraněním, které celou přípravu léčil, takže byl k dispozici až na tréninku týden před ligou.  Bavil jsem se s ním a řekl jsem mu, že ho budu postupně zapracovávat a dávat mu více minut na hřišti. S vývojem jsem spokojený, myslím si, že budou oba dva přínosem.

Uvažujete do budoucna o dalších posilách?

Strašně moc bude záležet na rozpočtu a na našich cílech. Pokud budeme mít za cíl udržet ligu a sem tam se dostat do play-off, tak si myslím, že nemusíme tímto směrem přemýšlet. V případě, že bychom se chtěli porvat o medaile a zkusit evropské poháry, tak budeme potřebovat dvoumetrového robustního pivota a tvrdého obránce.

V posledním utkání se vám podařilo získat bod s mistrovskou Karvinou. Vy jste právě v Karviné působil na pozici hráče a poté v roli hrajícího trenéra. Jak zápasy proti Karviné prožíváte?

V Karviné je spousta kluků, se kterými jsem zažil dvě skvělé sezóny. Vyhráli jsme Český pohár, což se nám určitě všem vrylo do paměti. Pro mě to byl vysněný cíl, který jsme si dokázali splnit. Většina kluků tehdy neměla žádný pohár, takže to byla obrovská motivace. Myslím si, že nikdy na to nezapomeneme.  Dneska už jsem v rodné Kopřivnici, když hrajeme proti Karviné, tak je to určitě derby s obrovským nábojem. Přeji těm klukům, aby měli co největší progres. V lonském roce ho jasně ukázali, když vyhráli mistrovský titul. Teďka jim budu přát, aby se prosadili v evropských pohárech.

Nedávno jste zmínil, že Karviná a Plzeň jsou pro Vás největšími favority na titul. Proč právě tyto týmy?

Když jsem v loňské sezóně říkal, že mistrovský titul vyhraje Karviná, tak mi to nikdo nevěřil. Dokonce mi to nevěřila ani samotná Karviná, která říkala, že na titul nemají. Myslím si, že i letos může být Karviná opět na stupních vítězů. Obhájit titul je samozřejmě vždy velice těžké, ale oni mají fyzicky velmi zdatný a zkušený mančaft.  Je to vysoce kvalitní tým a všechny posty mají zdvojené, takže proto Karviná. Plzeň má taky kompletní mančaft, který je vyhraný a zkušený. Řekl bych, že mají ve srovnání s loňskou sezónou lepší formu. Každopádně bude důležité to, z jakých pozic půjdou do play-off. Papírově jsou tyto týmy ale samozřejmě favority. Také se to hodně odvíjí i od rozpočtu a četnosti tréninků. Nám strašně chybí dopolední tréninky, kdy bychom se mohli věnovat věcem na rozvoj hráčů. Bohužel pak musíme v odpoledních trénincích spojit několik věcí najednou, což je strašně složité. Hodina a půl tréninku je pak strašně málo. V tomto směru mají profesionální týmy obrovskou výhodu.

Právě jste zmínil, že například Karviná má oproti Kopřivnici vyšší rozpočet, což mě přivádí na otázku, jak je na tom KH Kopřivnice ve srovnání s rozpočty jiných extraligových klubů?

Myslím si, že my jsme na tom úplně nejhůř, protože máme rozpočet na celý klub i s mládeží dva miliony korun, což je úplné minimum v extralize. Například u Plzně, Karviné a Dukly jdou rozpočty nad 10 milionů. Příspěvky ze strany měst jsou taky daleko větší. Tyto týmy si pak mohou dovolit kvalitně zaplatit hráče a špičkově trénovat. Bohužel u nás se to musí pořád nějakým způsobem látat. Tento rok jsme si dali v klubu za cíl oslovit více sponzorů, také doufáme, že nás město více podpoří. Jsme jediný tým ze všech sportů z okresu Nový Jičín, který hraje extraligovou soutěž. Dle mého názoru by měla jít podpora více znát. V minulosti to totiž tak nebylo. Začínáme s tím teď pracovat, věřím v to, že se nám podaří alespoň přiblížit k běžným extraligovým rozpočtům.

A jak to nyní vypadá se sponzory? Blýská se třeba na lepší časy?

Příchod větších sponzorů se bude odvíjet od toho, jak se bude pracovat s mediální stránkou házené a celého českého svazu. Tam už vidím nějaký progres, pokud se dostaneme do televize, tak to bude pro lidi určitě zajímavější. V minulém roce jsme jednali s Tatrou, která nám nakonec řekla, že do házené nechce dát peníze, což bylo pro mě obrovské zklamání. Je to fabrika, která tady historicky je a každý nás s ní vždycky bude spojovat. Máme oslovené větší množství velkých sponzorů, ale je to běh na dlouhou trať. Vždycky je to něco za něco. Já sázím na to, že zareagují alespoň nějakým drobným sponzoringem místní firmy, které jsou tady v okolí.

Pojďme se nyní vrátit k extralize. V sobotu vás čeká náročný duel v Lovosicích, jaký očekáváte zápas?

Všichni si moc dobře uvědomujeme, jaký soupeř proti nám stojí. Lovosice jsou doposud doma stoprocentní a patří dlouhodobě k předním extraligovým týmům, takže nás čeká velice náročný duel. Uvidíme, v jaké sestavě budeme. My samozřejmě jdeme do každého zápasu s tím, že na hřišti odevzdáme veškeré maximum. V Lovosicích se popereme o každý balón a krok za krokem budeme pokračovat v naší společné cestě. Budeme si testovat nové věci a udržovat ty zažité. Jestli to bude stačit na body, to se ukáže po zápase. Každopádně můžeme garantovat maximální bojovnost kluků na hřišti.

Po zápase v Lovosicích vás čeká první kolo Českého poháru. Jaké jsou letošní ambice?

Říkal jsem už v loňské sezóně, že bych chtěl strašně moc s klukama Český pohár vyhrát. Trošku jsem pátral v paměti a pokud si dobře vzpomínám, tak Kopřivnice nikdy Český pohár nevyhrála, takže bychom rádi přepsali historii. Cíle jsou určitě nejvyšší, ale panovala by už obrovská spokojenost, kdybychom se dostali do Final4. Tam by to ale hodně záleželo na tom, kterého soupeře by nám los určil. Teďka nás čeká utkání s Valašským Meziříčím, které rozhodně nesmíme podcenit.

Autor: Martin petřek

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email