top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Jičín zaskočil favorita z Karviné, házenkářská slavnost v Lovosicích vyzněla pro domácí

08.09.2018, Redakce ČSH

Sobotním dnem se extraligové kolo roztáčí naplno. Dopoledne načali házenkáři Hranic a Brna, jejichž vzájemný souboj vyzněl jasně pro domácí Cementáře. V obnovené premiéře v Extralize na body proti Zubří nedosáhli házenkáři Litovle.

Strabag Rail Extraliga - 1. kolo

Cement Hranice- SKKP Brno 31:24 (20:12)

Začátek zápasu nasvědčoval, že půjde o vyrovnané utkání. To platilo ale pouze pro první desetiminutovku. Domácí si agresivní hrou a přesnými zásahy vypracovali sedmibrankový náskok. V patnácté minutě tedy na ukazateli skóre svítil stav 14:7. Gólový náskok si Cementáři pohlídali až do konce prvního poločasu. V tom druhém ovšem diváci už tak pohlednou házenou neviděli. Brno se snažilo se zápasem ještě něco udělat, ale na více něž pětibrankový dostřel se nedostalo. Domácí si tedy připisují první extraligové body za vítězství 31:24.

Nejlepší střelci: Indrák 10, Magrla 5, Mlotek 4 – Havlát 4, Koubek 4, Číž 3. Rozhodčí: Fukala Přemysl, Mohyla Radek. Sedmimetrové hody: 3/3 –3/3. Vyloučení: 2:3. Diváci: 150

Libor Hrabal, trenér Cementu Hranice: "Do nové sezony jsme chtěli vstoupit vítězstvím, což se nám podařilo. Základem dnešního vítězství byl výkon v  prvním poločase kde jsme si vytvořili dobrý náskok do druhé půle. Díky agresivní obraně, agresivním útokům a proměňováním šancí jsme zvyšovali náš náskok gól za gólem. V druhém poločase určitě Brno nesložilo zbraně, chtěli zvrátit výsledek a my jsme jim pomohli k lehké korekci brankového rozdílu. Především neproměňováním šancí a více či méně statickou hrou v útoku. Ale víc než na rozdíl pěti gólu jsme Brno nepřipustili a dotáhli zápas do vítězného konce. Dík patří hráčům za bojovnost." 

Andrej Titkov, trenér SKKP Handball Brno: "V prvním poločase to byl z naší strany velmi ustrašený a nedisciplinovaný výkon okořeněný velkým množstvím nevynucených technických chyb, na kterých se podepsali i zkušení hráči. To rozhodlo o osudu celého utkání."

 

 

 

Tatran Litovel - HC ROBE Zubří 22:27 (12:14)

Start nového ročníku Strabag Rail Extraligy se v Litovli povedl. Diváci viděli utkání dobré kvality a přispěli k tomu výbornou atmosférou. Litovel do utkání vstoupila lépe, hosty mírně zaskočila vedením 4:1, k čemuž výrazně dopomohly zákroky letní posily Tatranu Luďka Fabiána. Zubří se však dokázalo dotáhnout a mírně vedlo po zbytek poločasu. Začátkem druhé půle se Litovel zlepšila v obraně a dokázala pokrývat postupné útoky. Zubří a ve 44. minutě utkání byl stav vyrovnaný 19:19. Závěrečných 15 minut však utkání patřilo Zubří, které dokázalo sedmi brankami v řadě odskočit a vytvořit si tak rozhodující náskok. Domácí, hnaní dopředu výborným publikem, doplatili na neproměňování šancí, čehož hosté dokázali využít především z brejků.

Nejlepší střelci: Piwko 7/7, Šmíd 4, Kuchař 2, Číhal 2, Hanák 2 –  Dokoupil 5, Weber 5, Korbel 4. Rozhodčí: Hanák, Pavlíček. Sedmimetrové hody: 7/7 – 2/3. Vyloučení: 3:6. Diváci: X348.

Ivo Vávra, trenér Tatranu Litovel: „Blahopřeji Zubří k zisku 2 bodů. My jsme na Zubří byli dobře připraveni, ničím nás nepřekvapili, ale jejich kvalitou, mladými šikovnými hráči i zkušenými matadory si vítězství pohlídali. My jsme měli v některých fázích problémy s proměňováním šancí a udělali jsme zbytečně mnoho technických chyb. Ale asi se není co divit, jsme nováček, loňský tým jsme doplnili, řada kluků hrála taktéž jako u soupeře premiérové extraligové utkání a pravidelně v Extralize nastupoval snad jen brankář Fabián. Ten potvrdil svoje kvality hned na začátku, přispěl k vedení 4:1, mohli jsme držet Zubří v nesnázích, ale zbytečně brzy jsme je pustili do mírného vedení. No a potom ten zlom, kdy jsme za stavu 17:17 nedokázali dát gól a Zubří toho využilo rychlými brejky a vybudovalo si klíčový náskok o 4 branky. První utkání je za námi a my se už díváme na další zápasy, kdy jsou pro nás body papírově více na dosah. Myslím, že toto utkání mělo výbornou extraligovou kvalitu, přičteme-li k tomu to množství premiér na obou stranách, o to líp.  Klukům děkuji a těší mě, že na úvod to bylo povedené utkání, včetně skvělé a bouřlivé atmosféry.“

Dušan Poloz, trenér HC ROBE Zubří: „Dnes jsme spokojeni s výsledkem, ale úplně ne s výkony. Budujeme nový tým a to se prostě projevilo. V týmu máme spoustu mladých a pro řadu z nich to byla extraligová premiéra, odešlo nám 200 gólů a šéf obrany. Naopak zkušený domácí brankář Fabián řadu šancí z křídel a proskoků chytil. V útoku máme sebevědomí a je to jen o tom šance proměnit. V obraně jsme měli moc prostoru na středu a domácí to vyžívali proskoky a získávali sedmičky. Cítil jsem jistou nervozitu, v generálce jsme dostali výprask ve Frýdku, nešla nám obrana 0:6, ale přesto jsme do toho šli dnes znovu. Máme ovšem v týmu hráče, se kterými mě baví pracovat, protože chtějí a jsou tvární. Bavila mě dnes i atmosféra, publikum bylo úžasné a díky průběhu si určitě přišli na své. To byl také jeden z důvodů, proč jsem přišel do Zubří, protože tam chodí hodně diváků.“

 

 

KH Kopřivnice - Talent Robstav M.A.T. Pzeň 29:38 (12:21)

Házenkáři Plzně vybojovali své první body v sezóně, které získali na palubovce Kopřivnice. Lepší vstup do utkání měli hosté, kteří si už v patnácté minutě vybudovali čtyřbrankové vedení 7:11, do poločasu dokázala Plzeň svůj náskok ještě navýšit a o přestávce už dělil oba týmy rozdíl devíti branek. Nutno vyzdvihnout výborný výkon plzeňského brankáře Herajta, který se již v prvním poločase rozchytal k parádnímu výkonu. Plzeň dokázala držet plně koncentrovaný výkon i ve druhém dějství a nakonec si zaslouženě připsala oba body za vítězství 38:29.

Nejlepší střelci: Petřík Jaromír 6/4, Gřes Jan 5, Očkovič Adam 4/2, Stehlík Jan 8/1, Ivancev Milan 6, Tonar Michal 5. Sedmimetrové hody: 11/6 - 2/1. Diváci: 300

Michal Tonar, trenér Talent ROBSTAV M.A.T. Plzeň: "Dnešního výsledku si velmi ceníme. Do Kopřivnice jsme zajížděli s velkými obavami, protože jsme tady v loňské sezóně prohráli o jednu branku. Pochvalu zaslouží všichni hráči, kteří dokázali šedesát minut držet plně koncentrovaný výkon. 38 vstřelených branek na hřišti soupeře dokládá, že jsme si šli celou dobu za vítězstvím. Jednotlivé hráče hodnotit nebudu, protože to bylo týmové nasazení celého družstva. Ještě jednou velká poklona před celým mančaftem." 

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH Kopřivnice: "Nám se ten zápas nevyvedl. Měl jsem trošku už obavu před zápasem, protože do utkání nenastoupil Zdeněk Čadra, což bylo hodně silné oslabení, protože jsme s ním absolvovali celou přípravu. Konečně jsme měli leváka, který nám chyběl do kombinace, ale ve čtvrtek jsme se bohužel dozvěděli, že hrát nebude. Rosťa Brůna přišel zraněný z Německa a trénoval s námi teprve tento týden, dále jsme celou přípravu postrádali Adama Očkoviče, který byl s reprezentací a Marek Bukovský bral dlouhodobě antibiotika. My jsme náš mančaft dostali do kupy až poslední týden.  Bylo strašně složité dát tým dohromady. Proti nám dnes stál velice silný mančaft, který získal v posledních pěti letech třikrát titul a dvakrát se stal vicemistrem. Kluci z Plzně jsou dobře trénování, jsou to profesionálové a mají vynikající zázemí. Také spolu hraji velice dlouhou dobu, myslím si, že toto hovoří za vše. Každopádně nesmíme věšet hlavu a musíme se dobře připravit na další zápas, abychom se mohli porvat o play-off."

 
 

HBC Jičín - HCB Karviná 27:26 (11:10)

Dramatický souboj sledovali diváci v Jičíně. Domácí na úvod sezóny zaskočili favorita soutěže – úřadujícího mistra. Dokázali se opakovaně utrhnout do výraznějšího vedení, Karviná ale manko dotáhla, a tak v poločase i na konci utkání oba týmy dělila jen jediná branka.

Nejvíce branek: Kovařík 9, Šulc 4, Kostelecký 4 - Nedoma 7, Zbránek 6, Brůna 4. Rozhodčí: Hájek Milan, Macho Karel. Sedmimetrové hody: 4/3 – 0/0. Vyloučení: 4:4 Diváci: 600.

Aleš Babák, trenér HBC Jičín: „Pro nás je to skvělý začátek, co může být více, než vyhrát domácí zápas proti mistrovi loňské sezóny. Úspěch byl založený zejména na kvalitním výkonu v obraně, v postupném útoku Martin Kovařík držel pomyslný prapor nahoře, když to bylo potřeba. Samozřejmě jsme měli možnost odskočit na rozdíl 6 branek, ale opět jsme měli to naše “temné místo”, které jsme naštěstí ustáli, i když nás to v některých minulých zápasech stálo body. Pro nás je toto vítězství veliké povzbuzení před programem, který máme, příští týden zajíždíme do Lovosic, poté nás čeká zápas s Duklou. Myslím si, že se v utkání promítly naše výkony z přípravy, které jsme potvrdily tímto vítězstvím a jsem za to rád.”

Marek Michalisko, trenér HCB Karviná: „Zápas se mi nehodnotí moc dobře. Prohráli jsme, i když to neberu jako tragédie ihned na úvod extraligy prohrát. Minulý rok se nám stalo, že jsme prohráli dva první zápasy a došli jsme až pro titul. Spíše jsem zklamaný z našeho předvedeného výkonu. V prvním poločase jsme měli spoustu technických chyb, bohužel tyto chyby pramenily od zkušených hráčů nebo od posil, které mají být posilami, ale v tomto zápase se to moc neukázalo. Soupeř tyto chyby trestal, ale my jsme se stále snažili skóre dohnat, což nás stálo spoustu sil, ale pořád jsme se s tím zápasem pokusili něco udělat. V druhém poločase jsme předvedli také špatný výkon, měli jsme několik vyloučení, neproměněné šance a špatnou koncentraci v obraně, což se projevilo v rozhodujících chvílích. V Jičíně jsem vždy prožil vyrovnaná utkání s dramatickou koncovkou a dnes jim gratuluji k vítězství.”

 


Foto z Jičína Karolína Machalická

 

HK FCC Město Lovosice – HC Dukla Praha 32:30 (18:18)

Ve skvělé kulise více než dvou tisíc fanoušků se s kariérou hráče rozloučila hvězda lovosické házené i opora reprezentace Jan Landa. Uvítání nové sezóny to pak bylo pro všechny Landovy spoluhráče i jejich soupeře z Dukly Praha. Domácí tým se ujal vedení hned v úvodu utkání, tříbrankový náskok ale Dukla ještě před přestávkou smazala. Rozhodující náskok si pak domácí vypracovali mezi 35. a 40. minutou, pak už se Pražané dokázali přiblížit maximálně na rozdíl dvou branek a Lovci si už výhru pohlídali.

Nejvíce branek: Malý 7, Motl 6, Klimt 5 – Reichl 5, Syřínek 4, Klíma 4/1. Rozhodčí: Pavlát, Točík. Sedmimetrové hody: 3/3 – 3/1. Vyloučení: 3:5 (ČK Šimůnek). Diváci: 2370.

 

Samostatnou zprávu o házenkářské slavnosti v Lovosicích přineseme v nadcházejících dnech.

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email