top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Pozvánka na 5. kolo: Lovci s Novým Veselím si to rozdají o místa v čele tabulky, regionální derby bude hostit Kopřivnice

05.10.2018, Redakce ČSH

Další víkend a už páté extraligové kolo. Ve středeční předehrávce bodovali doma suverénní házenkáři Plzně, kontakt s čelem ale nebudou chtít ztratit ani Lovci, hráči Karviné, Kopřivnice či Nového Veselí.

Sobotní podvečerní program zahájí v 17 hodin tým Litovel souboje s výběrem Jičína. „Jičín od počátku letošní extraligové sezóny hraje ve velké pohodě. Hosté vychází z tradičně dobré agresivní pohyblivé obrany a souhry v útočné fázi. Navíc hrají již několik sezón ve stabilní sestavě. Opírají se o zkušenosti a přehled zkušených hráčů Martina Bareše a Ondry Šulce, vhodně doplnili o mladou šikovnou rozehrávku Jirku Dolejšího,“ popisoval kvality soupeře trenér Tatranu Litovel Ivo Vávra. Jeho tým, opětovný nováček soutěže, už chce první body. „My bychom už nutně potřebovali bodovat. Bohužel nás zatím trápí velké množství technických chyb a za ty nás soupeř vždy tvrdě trestá. Ale pracujeme na tom. Snažím se naše mladé hráče nabádat, aby si z každého odehraného utkání vzali to pozitivní a posouvat je neustále dopředu. Čeká nás těžká šichta. My jsme si toho vědomi. Do utkání půjdeme s pokorou, bojovností a maximálním nasazením. Jsme připraveni podat výkon na hranici našich možností a věřím, že před naším publikem budeme konečně bodovat,“ burcoval své svěřence Vávra.

To trenér Jičína Petr Mašát se se svým týmem zatím usídlil ve středu tabulky a body chce dovézt i s Litovle. „Očekávám od nás výkon, kterým jsme se prezentovali v utkání s Hranicemi zejména v polovině prvního poločasu, a to jak v obraně, v přechodové fázi, tak i v postupném útoku. Samozřejmě je nám jasné, že pokud budeme chtít uspět na půdě houževnateho nováčka, budeme muset udržet tuto úroveň po cele utkání,“ ví Mašát, který si se svým týmem už důkladně rozebral i výpadek ve druhém poločase zápasu v Hranicích: „Výkon ve druhém poločase zápasu v Hranicích jsme si samozřejmě rozebrali, i když si myslím, že hráči hned po skončení utkání věděli, kde byl problém. Věřím v to, že si kluci vezmou vše k srdci, poučí se a že se podcenění soupeře nebude opakovat, protože na extraligové úrovni vás za to každý může potrestat.“

V sobotním derby se pak v Kopřivnici utkají domácí hráči s mistrovskou Karvinou. A tento zápas zpestří i souboj sourozenecké dvojice bratří Brůnů. Starší bratr Michal hraje za Karvinou, mladší Rosťa pak za Kopřivnici. Navíc příjmení Brůna je neodmyslitelně spjato s historií kopřivnického klubu. Strýc bratrů Brůnových František Brůna, který byl mistrem světa a stříbrným medailistou z olympiády, dosáhl s Kopřivnicí v roce 1977 na titul vicemistra a vybojoval s klubem právo premiérové účasti v PVP.  A nejen Rostislav Brůna k nadcházejícímu souboji přistupuje zodpovědně. „Tento zápas bude pro nás opravdová zkouška. Určitě se budeme chtít před domácím publikem proti úřadujícímu mistrovi ukázat a co nejvíce mu to znepříjemnit. Proto bude důležité se na tento zápas pořádně takticky a psychicky připravit. Tento zápas bude hlavně o našich hlavách, pokud navážeme na výkony z posledních utkání, můžeme s Karvinou odehrát vyrovnaný zápas. Očekávám maximální nasazení, tvrdou hru, boj o každý balón a plnou halu, která nás požene dopředu," komentoval vyhlídky domácího výběru právě Rostislav Brůna.

O papírových předpokladech je podle kopřivnického trenéra Lubomíra Veřmiřovského jasno, i proto prosí o podporu příznivce kopřivnické házené. „Mistrovská Karviná je favoritem zápasu. Karviná před sezónou ještě posílila, což znamená, že její ambice budou určitě ještě vyšší než v loňské sezóně. Budou chtít uspět v evropských pohárech, osobně si myslím, že pokud by se jim alespoň trošku zadařilo, tak to můžou dotáhnout daleko. Nás tedy čeká náročný zápas s velice silným soupeřem. Celý týden se ale maximálně připravujeme a ze všech sil se porveme o body,“ ujišťuje Veřmiřovský a přidává pozvánku: „Chtěl bych požádat všechny naše skvělé fanoušky, aby nás přišli v sobotu v co největším počtu podpořit, věřím, že konečně vyprodáme halu."

Osmá příčka se rozhodně nelíbí týmu Zubří a do Frýdku-Místku tak Valaši jedou pro body. „Liga se vyvíjí vcelku zajímavě a potvrzují se předsezonní prognózy, že každý může porazit každého. Jakákoliv nepřipravenost a ztráta koncentrace znamená ztrátu bodů. Frýdek ověnčený skalpem Dukly bude určitě nepříjemným soupeřem i na domácí palubovce v boji proti nám. My naopak posílení vědomím, že můžeme hrát vyrovnané souboje i s těmi nejlepšími, pojedeme do Frýdku pokusit se odčinit nepodařený přípravný zápas v generálce na ligu,“ komentuje aktuální vyhlídky svého týmu trenér Dušan Poloz. A před blížící se reprezentační pauzou potvrzuje slova trenéra i reprezentační pivot Štěpán Zeman. „Čeká nás soupeř, se kterým se potkáváme velice často. Naše poslední vzájemné utkání pro nás dopadlo špatně, kdy nás trestal za laciné chyby, což bychom rádi odčinili. Frýdek získal dva body na horké půdě Dukly a první dva zápasy sezóny odehrál velice vyrovnaně. Pokud však navážeme na zápas proti Plzni, můžeme pomýšlet na vítězství,“ říká Zeman.

Kolo pak uzavře druhý z nedělních duelů – zápas mezi Novým Veselím a Lovosicemi. Před třemi lety Nové Veselí poprvé nakouklo do Extraligy, v úvodu letošního ročníku se vyhříval na jejím čele. „První čtyři kola byla z našeho pohledu velmi úspěšná. Chtěli jsme ze 4 utkání 4 body a podařilo se nám získat 6. Z tohoto pohledu jsme samozřejmě spokojeni. To je ale již za námi a my se musíme s pokorou a pracovitostí dívat na další výzvy. Pokud chceme pomýšlet na play-off, musíme doma bodovat. V dalším zápase nás čekají Lovosice, které patří do užší špičky házené v ČR. Pokud tedy chceme pomýšlet na body, musíme předvést výkon srovnatelný se zápasy s Karvinou nebo Zubřím,“ zná recept na další úspěchy trenér Nového Veselí Pavel Hladík a dodává: „Věřím, že naše dosavadní výkony přitáhnou pozornost našich fanoušků a budeme se moci opět spolehnout na jejich podporu. Uděláme maximum proto, abychom se na utkání dobře připravili a pokusili se bodovat i ve domácím třetím zápase v ZDT Aréně.“

Milan Berka, trenér Lovců, si tak dobře uvědomuje sílu nadcházejícího soupeře. „Nové Veselí mělo výborný vstup do sezóny. V posledním kole odehrálo kvalitní výkon v Karviné, kde dlouho vzdorovalo. Opírá se o výborně chytajícího Schamse a velice trpělivý postupný útok se střelci z dálky. Nečeká nás jednoduchý zápas, tak jako vždy. Pokud chceme hrát o umístění ve špičce, což je naším cílem, musíme v neděli vyhrát. Tím spíše, že jsme před čtrnácti dny zaslouženě podlehli v Hranicích a nyní máme jedinečnou šanci získat první body z venku v tomto zápase v Novém Veselí. Samozřejmě ctíme kvalitu soupeře, ale my chceme zůstat nahoře a proto prostě musíme zvítězit,“ hlásí Berka.

 

Strabag Rail Extraliga - 5. kolo

M.A.T. Plzeň - SKKP Handball Brno 28:22
TJ Cement Hranice - Dukla Praha 6.10. 10:00
TJ Tatran Litovel - HBC Ronal Jičín 6.10. 17:00
Kopřivnice - HCB Karviná 6.10. 18:00
Pepino SKP Frýdek-Místek - HC ROBE Zubří 7.10. 17:00
Sokol Nové Veselí - HK FCC Město Lovosice 7.10. 17:00

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email