top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

„Každý hráč je v něčem ojedinělý, vzájemně se doplňuje s dalšími hráči a společně tvoří tým,“ říká kondiční trenér Lovců Patrik Zeman.

10.10.2018, Redakce ČSH

Kondiční příprava na novou sezónu. Fáze, kterou většina házenkářů nemá vůbec ráda. Nevděčnou roli trenérů v ní přebírají muži, které sice v průběhu extraligové sezóny na lavičce týmů neuvidíte, ale bez kterých by žádný tým nemohl nastoupit ani na startovní čáru.

Jak důležitý je pro tým kondiční trenér? Jaké schopnosti by měl mít správný házenkář? A jak poznáte, jestli je soupeř dobře připraven? To vše se dozvíte v rozhovoru s kondičním trenérem Lovci Lovosice Patrikem Zemanem.

  

Patrik Zeman

Magisterský titul v oboru tělesná výchova a sport

Pedagog na základní škole a na gymnáziu

Trenér II. třídy karate

Trenér II. třídy fitness a kulturistiky

Osobní a kondiční trenér sportovních klubů

Trenér v karatistickém oddíle (6 let)

 

Patriku, jak došlo k vaší spoluprací s týmem Lovců?

 

Náhodou Když jsem v polovině sezóny 2017/18 odcházel z fitness centra haly Chemik, potkal jsem hlavního trenéra Lovců Milana Berku. Ten mě oslovil s tím, že hledají kondičního trenéra pro tým a mně se nabídka hned zalíbila. Dohodli jsme se během pár minut. Spolupráce byla již od začátku bezvadná jak s realizačním týmem, tak s hráči. Všichni jsou velmi přístupní a otevření novým nápadům.

 

 

Co bylo první, co jste si u hráčů všiml? Ať již v pozitivním nebo negativním slova smyslu.

Co se týče fyzické přípravy hráčů, tak se mnoha příjemných překvapení nedostavilo, ale na druhou stranu musím vyzdvihnout jejich pozitivní přístup k tréninku. Nedá se přesně napsat, co jim ve fyzické přípravě chybělo, protože každý hráč, ať je to pivot, brankář, křídlo či spojka, potřebuje zlepšit jiné prvky, které mají návaznost na jeho specifickou roli ve hře týmu.

 

Jak se proměnila spolupráce za poslední dvě sezóny?

Do minulé sezóny jsem naskočil jako do rozjetého vlaku. Fyzickou stránku hráčů jsme se snažili zlepšit, ale nebyl na to dostatečný prostor. Od letošní sezóny jsem měl možnost vést jejich kondiční přípravu již od začátku. Pro každého hráče bude připraven individuální plán, který by měl plnit, aby se zdokonalil. Velká část zlepšení ovšem nezávisí jen na mně či na plánu, ale především na hráčích samotných.

 

Co si vůbec máme představit pod pojmem kondiční trenér? Někoho napadne posilovna, jiného letní dril v podobě běhání, atd.

Vlastně oboje. Kondiční trenér má na starost fyzickou stránku každého hráče, v týmu je proto, aby hráčům ukázal, jak a co má cvičit. Dále proto, aby zajistil kvalitní fyzický výkon při hře.

 

Měl by mít tým vlastně kondičního trenéra? Je to nezbytné?

V každém případě by kondiční trenér měl být přítomen v jakémkoliv profesionálním sportovním týmu. Každý člen realizačního týmu má svou roli, které by se měl věnovat naplno. Proto je potřeba kondičního trenéra, aby jeho funkci nemusel zastupovat například házenkářský trenér.

 

Jak často je potřeba se věnovat speciálním kondičním tréninkům?

V mimosoutěžním období tvoří většinu tréninků kondiční příprava (4x týdně trénink, z toho 2x dvoufázový) a až v závěru přípravy začínají i házenkářské tréninky. V průběhu sezóny jsou tréninky se mnou jednou týdně, přičemž by hráči měli alespoň dvakrát týdně docházet do fitness centra a dvakrát týdně běhat.

 

Trénink s vámi mají Lovci jednou týdně, jak vypadá?

Protože mám na tréninku všechny hráče společně, věnujeme se výbušnosti a dynamice pohybu, která je důležitá pro všechny. Kluci často remcají, ale nakonec vše splní (bez toho remcání bych si to snad už nedokázal představit :). Probíhají různá běžecká cvičení s odrazovými vlastnostmi, kruhové tréninky, cvičení na posílení vnitřního svalstva apod.

 

Který z Lovců za dobu, po kterou s týmem spolupracujete, má nejlepší kondičku, event. koho byste třeba mohl dát za příklad?

Nerad bych konkrétně vybíral či jmenoval. Myslím, že určitá skupina hráčů vyniká ve vytrvalosti, jiná zase v silových schopnostech a další například v rychlosti. Nelze tak vybrat jednoho nejlepšího, který by byl dobrý ve všem. Každý hráč je v něčem ojedinělý, vzájemně se doplňuje s dalšími hráči a společně tvoří tým.

 

 

Vezmeme-li extraligovou házenou (nejvyšší úroveň), vystačí si hráči s tréninky v klubu nebo je potřeba je individuálně doplňovat? A pokud ano, jak, jak často?

S tréninky si určitě nevystačí, do přípravy by měli zařadit i další aktivity. Můj kondiční trénink během sezóny je pouze udržovací. Aby se kluci zlepšovali, měli by chodit běhat a navštěvovat pravidelně fitness centrum.

 

Připravujete někoho z hráčů také individuálně?

Jak jsem již zmínil v jedné z předchozích odpovědí, tréninkové plány se pro hráče již připravují a měli by je dostat v co nejbližší době. Aby docházelo ke zlepšení, musí hráči tyto plány samozřejmě dodržovat. Momentálně se věnujeme individuální přípravě Václava France, která je zaměřená na dynamiku pohybu, aby byl schopen ve své pozici pivota se rychle přemísťovat.

 

Co je podle vás u házenkářů nejdůležitější k optimálnímu výkonu? Jak by měl být hráč připraven?

Házenkáři musí být komplexně rozvinutí, co se týče dynamiky, vytrvalosti, obratnosti, rychlosti i síly. Tento sport je jedinečný v tom, že hráči potřebují od každé této schopnosti trochu, aby splnili vše, co ve hře házené potřebují. Ale samozřejmě každý hráč by měl vynikat určitou schopností více dle jeho postavení v zápase.

 

Dá se v zápasech s extraligovými soupeři poznat, jestli jsou někteří hráči/týmy lépe připraveni? Podle čeho? Jaké jsou kritické fáze utkání?

Určitě je při zápase znát rozdíl, pokud hrajeme s lépe kondičně připraveným týmem. Někteří ze soupeřů se věnují házené profesionálně a nemají žádnou další práci či aktivitu, i proto mají mnohem více času na individuální přípravu jak po kondiční, tak po házenkářské stránce. Co se kritických fází utkání týče, nastávají v momentu, kdy jsou hráči v déle trvajícím zápřahu. Důsledkem je únava a vyčerpanost. Dále si můžeme všimnout kritické fáze například v obraně, jestli jsou hráči schopni rychle reagovat a přesouvat se. Nedá se určit přesná část zápasu, záleží na tom, jak dlouho je hráč v kuse ve hře.

 

Rozhovor vedla Lucie Kantůrková

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email