top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Petrovský: Karviná šla v posledních dvou sezónách výkonnostně nahoru, určitě je favoritem

29.10.2018, Redakce ČSH

Vojtěch Petrovský patří dlouhodobě mezi střelecké opory Frýdku-Místku. Nyní se se svými spoluhráči postaví karvinskému Baníku, jehož dres oblékal šest let.

Házenkáři Pepino SKP Frýdek-Místek po nepovedeném začátku začínají stoupat tabulkou Strabag Rail extraligy postupně nahoru. V příštím kole přivítají na domácí palubovce obhájce titulu z Karviné, jejíž barvy šest let hájil vyhlášený kanonýr Vojtěch Petrovský. V rozhovoru mluví o tom, jak se zlepšila nálada v týmu, co jej momentálně trápí a jak vzpomíná na působení v karvinském Baníku.

Po nepovedeném vstupu do soutěže jste třikrát v řadě bodovali. Zlepšila se nějak díky tomu nálada v družstvu?
Samozřejmě, že nálada se v týmu hodně zlepšila. Přece jen pohybovat se po třech kolech na chvostu tabulky s nulou na kontě a mít před sebou zápas na Dukle a pak se Zubřím nebylo nic veselého. Hlavně nás mrzí první dva zápasy, které jsme těsně prohráli. Kdybychom někteří podali alespoň průměrné výkony, určitě bychom tyto duely zvládli a bodovali v nich. 

Co se u vás změnilo, že jste se výsledkově chytili? Začali jste dělat něco jinak?
Nakoplo nás vítězství na Dukle. Věděli jsme, že když nám zápas sedne po všech směrech, tak jsme schopní porazit každého. Zpřesnili jsme hru v útoku a nedělali tolik chyb. Navíc jsme byli agresivnější v obraně a výborně chytal Vít Pyško. Tento výkon jsme pak dokázali potvrdit i v dalším kole proti Zubří.

Mezi vaším posledním extraligovým zápasem v Brně a nadcházejícím duelem s Karvinou je reprezentační přestávka. Není to pro vás trochu škoda, že se teď déle nehraje extraliga, když jste se herně chytili?
Naopak. Jsme za tu přestávku rádi, protože se nám nakupila zranění. Já s Adamem Gřeškem jsme nedohráli utkání se Zubřím a do Brna neodjel ani Seba Strack. Pauzu jsme tak využili na doléčení šrámů.

Zmínil jste, že jste nedohrál utkání se Zubřím. Co přesně vás trápí a jak dlouho budete týmu ještě chybět?
Bohužel se mi vrátily problémy se zády, ale dělám všechno pro to, abych mohl co nejdříve zase nastoupit na palubovku k zápasu.

Společně s Martinem Stržínkem patříte k nejzkušenějším hráčům družstva. Snažíte se nějak pomoct spoluhráčům i ve chvílích, kdy nemůžete být přímo na hřišti?
Jsem moc rád, že nás Strža posílil před sezonou. Jinak už byl bych v kádru suverénně nejstarší. Oba máme za sebou spoustu sezon, takže i když někdy nemůžeme pomoct přímo na hřišti, snažíme se ostatním klukům poradit, jak se mají zachovat v určitých situacích a jak nejlépe by je měli řešit.

Pro každého hráče je lepší hrát zápasy než trénovat. Když je teď větší časová prodleva mezi utkáními, jak trénujete? Liší se nynější tréninky od těch, na které jste zvyklí, když se hraje každý víkend?
Když se nehrají zápasy, vynechává se taktická příprava na soupeře. Tréninky jsou tak více zaměřené na kondici. Jsou fyzicky náročnější, ale s čistou hlavou.

 

 

Vždycky jste patřil mezi nejlepší střelce soutěže. Letos však tolik gólů nedáváte. Je to dané tím, že se na vás obrany soupeřů více soustředí nebo to přisuzujete tomu, že se zkrátka pokaždé daří někomu jinému? Faktem je, že letos nemáte někoho, kdo by pravidelně v každém zápase střílel hodně branek.
Jsme teprve na začátku sezóny. Máme odehráno šest utkání. První zápas mi vůbec nevyšel a poslední dva už jsem nemohl odehrát kvůli problémům se zády. Jinak to zase tak špatné nebylo. Ale je pravda, že jsou situace, ze kterých bych kdysi střílel a teď se spíše snažím vytvořit prostor pro lépe postavené spoluhráče.

Ve středu po reprezentační přestávce přivítáte Karvinou, která obhajuje mistrovský titul a i letos pomýšlí na nejvyšší příčky. Co od tohoto duelu očekáváte?
Očekávám nesmírně těžký zápas, Karviná šla v posledních dvou sezónách výkonnostně nahoru, určitě je favoritem. Pokud si ale poradíme s jejich hrou se sedmi hráči v poli a v útoku nebudeme dělat zbytečné chyby, můžeme vyhrát. 

V Karviné jste strávil podstatnou část své kariéry. Vyhrál jste s ní tři mistrovské tituly. Jak na toto období vzpomínáte?
Na roky v Karviné vzpomínám rád. Přece jenom vyhrát tři tituly a zahrát si Ligu mistrů či pohár EHF proti špičkovým světovým klubům, jakými jsou Barcelona nebo Flensburg, se nepoštěstí každému. Neskutečným zážitkem byla hlavně vypjatá finálová střetnutí se Zubřím, která se hrávala před vyloženě narvanými halami.

Působí v karvinském dresu ještě nějací hráči, se kterými jste hrával nebo už je to úplně jiný tým?
Jsou tam čtyři hráči, se kterými jsem se postupně během šesti let strávených v Karviné, potkal. A to navrátilci Nemanja Marjanovic, Marek Monczka, Radim Chudoba a Honza Užek, který jako jediný ještě nezkusil zahraniční angažmá. Pokud bude zdravý, tak ho určitě nemine. S Michalem Brůnou jsem si zahrál půl sezony ve Frýdku. Dneska už je to jiný tým, než který jsem zažil. Začal se měnit už za mého působení v Karviné. První roky to bylo plně profesionální družstvo, ve kterém si na každém postu trenér mohl vybírat ze dvou vyrovnaných hráčů, hrálo Ligu mistrů. Postupně hráči odcházeli do zahraničí a kádr se doplňoval vlastními odchovanci, s tím následoval postupný ústup z předních příček. Až teď po návratu Nemanji Marjanovice a Michala Bruny začali mladí kluci šlapat a vrátili se na čelo tabulky.

Bude pro vás mít tento zápas o to větší náboj, když jste v Karviné strávil šest let?
Asi to bude mít pro mě o něco větší náboj, ale přece jen už je to šestá sezóna, co jsem se vrátil do Frýdku, takže už to nebude takové jako před pěti lety.

Sledujete nějak více výkony Karviné jako její bývalý hráč nebo to zase tolik nevnímáte? Jste ještě s některým z jejich hráčů v kontaktu?
Po tolika letech už nijak zvlášť jejich výsledky nesleduji. Ani už teď nejsem s nikým pravidelně v kontaktu.

 

Autor: Jan Smekal

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email