top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Pozvánka na Extraligu: Po reprezentační pauze na házenou už v úterý

29.10.2018, Redakce ČSH

Po reprezentační pauze se opět roztáčí kolo Strabag Rail Extraligy. A to do pořádných obrátek. Vždyť tento týden odehrají týmy hned dvě kola. To první, tedy už sedmé soutěžní, už v úterý a ve středu.

Jako první proti sobě v úterý večer nastoupí házenkáři Talentu Plzeň a Lovosic. Tým Plzně se již těší na domácí fanoušky, kterých si zatím příliš neužil, Lovci zase doufají, že i v domácím prostředí dokáží vicemistra potrápit a urvat body. „Po dlouhé době hrajeme doma, teprve podruhé. Všichni se těšíme. Věřím, že i náš výkon bude o hodně lepší než minule s Brnem. Lovosicím snad bude chybět obranář Landa, který byl v defenzivě hodně platný. Jinak žádné převratné změny v herním stylu neočekávám. Hodně se to točí kolem nejlepšího extraligového kanonýra Motla. Pořád patří k tahounům mužstva, stejně jako Bouček na střední spojce. Uvidíme, do jaké formy se dostali Jonáš a Klimt,“ komentuje silné zbraně soupeře trenér plzeňského Talentu Michal Tonar st. A přizvukují mu Šafránek s Herajtem. „Myslím, že až na pár okamžiků předvádíme hezkou házenou, věříme si. Ale Lovosice budou podstatně těžší soupeř než minule doma Brno. Dlouhodobě patří ke špičce extraligy. Já osobně se těším, že potkám Pepu Jonáše, který hrál u nás. Je to kámoš, ale nic mu nedaruju. Doufám, že Lovosice porazíme,“ usmívá se křídelník Ondřej Šafránek. Trojici pak uzavírá brankář Filip Herajt, který se na soupeře dívá z jiné stránky: „Lovosice mají velmi kvalitní tým. Před sezonou se od nich vrátil do Plzně David Bičiště, možná nám prozradí nějaké triky. Ale ty mančafty se dobře znají, víme o jejich síle. Nebezpečí hrozí hlavně od Jirky Motla, jeho střely jsou hodně specifické. Na toho se musíme i my gólmani připravit, podíváme se na jejich poslední zápasy. Na druhou stranu oni mají velmi kvalitní brankáře Rangla s Hrdličkou.“

Jan Landa, dřívější základní kámen lovosické obrany, teď z pozice asistenta trenéra znovu studuje plzeňského soupeře. „V úterý nás čeká Plzeň, dlouhodobě špička extraligy, která i letos ukazuje, že pomýšlí jenom na ty nejvyšší příčky. Plzeň se prezentuje velmi organizovanou hrou v útoku a již tradičně dobrou obranou ze které soupeře tlačí první a druhou vlnou. Není tajemstvím, že naše vzájemná bilance s Plzní není nijak extra oslnivá, nicméně se pokusíme udělat všechno proto, abychom tuto sérii konečně zlomili,“ burcuje tým srdcař Landa a dodává: „Klíčem k úspěchu bude dobrá koncovka, která se ukazuje v posledních zápasech jako určující faktor našeho úspěchu či neúspěchu v zápase.”

Že tým nečeká nic snadného si uvědomuje i lovosická spojka Josef Jonáš, na kterého se tolik těší bývalý spoluhráč Šafránek. „V Plzni to bude určitě vyrovnaný zápas. Mírným favoritem budou domácí, tuto sezonu začali dobře, a dlouhodobě doma moc bodu neztrácí. Ale víme, že to jde, protože loni tady Lovosice vyhrály, i když to jsem měl ještě plzeňský dres. Takže doufám, že se nám to povede zopakovat a odvezeme si dva body,“ doufá Jonáš.

Ve středu na úvodní duel naváže pět zbývajících utkání.  Třeba měření mezi Frýdkem – Místkem a Karvinou. O vyhlídkách Fráýdku-Místku jsme psali zde, na regionální derby se důkladně připravují i v Karviné. „Ve středu nás čeká regionální derby s tradičním soupeřem z Frýdku Místku.  Celek Frýdku-Místku se po ne příliš povedeném začátku soutěže ohromně zvedá.  Jejich vítězství nad Duklou a nad Zubřím jsou toho dokladem, čeká nás ohromně těžký zápas. K tradičním oporám se zapracovali mladí hráči plus na pravé straně Martin Stržínek,“ popisuje opět kvality soupeře trenér HCB Karviná Marek Michalisko.

Tým Kopřivnice pak doma přivítá protivníka z Jičína. Poměří se dva soupeři, sousedé ze středu tabulky, kteří mají zatím na kontě shodných sedm gólů. „Jičín se od začátku sezóny prezentuje kvalitními výkony. Očekávám rychlou házenou z obou stran. My každopádně uděláme vše pro to, aby body zůstaly doma a věřím, že si i přes netradiční čas zápasu najde do haly cestu, co nejvíce lidí," zve fanoušky na souboj kopřivnická spojka Marek Bukovský a význam nadcházejícího duelu komentuje i trenér Lubomír Veřmiřovský: „Středeční zápas bude pro nás strašně důležitý, protože Jičín je přímý soupeř o play-off. Utkání pro nás bude ještě těžší z důvodu absence Filipa Hardta a Honzy Hanuse, kteří mají na dva zápasy disciplinární tresty. Bude nás to limitovat, což znamená, že musíme hrát jinak v obraně i v útoku. Nicméně nějaké varianty jsme už zkoušeli a půjdeme do toho s maximálním nasazením, abychom doma body urvali. Soupeř hraje dynamickou házenou s dobrou obranou, kdy všichni agresivně brání a pomáhají si navzájem. V útoku je to hodně opřené o Šulce, který má dobré rozhodovací schopnosti, takže nás nečeká vůbec nic jednoduchého."

Na Vysočinu zavítají házenkáři Cementu Hranice. Ti také vykročili do sezóny nad očekávání dobře, mají zatím osm bodů a okupují čtvrtou příčku, ta první ale zatím patří právě Novému Veselí, které bude Cementářům hostitelem. „Po reprezentační přestávce nás čekají Hranice. Ty zatím podávají opravdu dobré výkony, a to i na hřištích soupeřů. Proto musíme pro úspěch podat výkon na hranici našich možností a moc nerozchytat Pepu Kučerku,“ ví trenér Nového Veselí Pavel Hladík a doplňuje: „V minulém kole jsme dokázali remizovat v Jičíně. Ale pouze vítězství doma s Hranicemi potvrdí, že tento bod byl plusový. Před utkáním s Lovosicemi jsme si dali nějakou motivaci na další 4 kola a já věřím, že ji po výhře s Hranicemi a v Litovli budu moci pro hráče splnit. Zároveň doufám, že i když se utkání hraje netradičně ve středu, tak se budeme moci opřít o naše fanoušky. Hranice jsou opravdu nebezpečné, ale s pomocí našich fanoušků můžeme myslet na další dva body do extraligové tabulky.“

Luboš Bartůněk, křídelník Sokola Nové Veselí, také dodává, že v kabině je veselo: „Po pauze se těšíme na další zápas. V týmu panuje dobrá nálada. Dobře ale víme, že s Hranicemi nás nečeká nic lehkého. Daří se jim a určitě nepřijedou s hlavou dole. My však chceme podat nejlepší výkon a potvrdit tak naši formu. Určitě to bude skvělé utkání se správným nábojem.“

Kolo pak uzavře měření mezi Litovlí a pražskou Duklou. „Soupeř, který nás po reprezentační pauze čeká, je na tom podobně jako my - potřebuje body jako sůl. Určitě je to nepříjemný soupeř, který hraje rychlou házenou. Má mladé hráče doplněné zkušenostmi v podobě Tomáše Petržely v brance a v poli je to hlavně David Šůstek a Jakubové Kastner a Sviták. Měli jsme na přípravu více času díky reprezentační přestávce a věříme, že zvítězíme a body zůstanou doma,“ doufá litovelský trenér Květoslav Kuba.

Dukelští vyhlíží k nabitým dnům nadcházejícího období. „Náš tým čeká důležitý týden. Nyní se ukáže, jakou máme morální odolnost a sílu. Litovel umí hrát vyrovnaná utkání a náš tým na její půdě již v minulosti zaváhal. V současné chvíli je pro nás prioritou vybojovat tam vítězství a ukázat, že máme na to se postupně zvednout z 11. místa v tabulce. Věřím, že kolektivní výkon vycházející ze zajištěné obrany může být klíčem ke dvěma bodům,“ připomněl trenér Dukly skutečnost, že aktuální předposlední místo v tabulce se Pražanům vůbec nelíbí.

 

 

To Jakub Sviták se těší především na náboj a atmosféru nadcházejícího souboje. „Od zapasu s Litovlí očekávám vyhecovaný zapas, ve kterém budeme chtít ze zajištěné obrany chodit do rychlých kontrů. V tomto utkání nemůžeme polevit ani na minutu. Naopak musíme dokázat všem našim fanouškům, že pozice, ve které se teď nacházíme, je pouhým omylem. Středeční zápas by měl jasně všem ukázat, že boj o přední příčky rozhodně nevzdáme. Těším se na bouřlivou atmosféru,“ pozval Sviták do haly dukelské fanoušky.

Posledním plánovaným soubojem je utkání ROBE Zubří a SKKP Brno. Výkony Valachů jsou prozatím nevyrovnané a jejich fanouškům se jistě nelíbí nejen průběžná devátá příčka, ani velmi překvapivé vyřazení z Českého poháru. Souboj s desátým Brnem by tak podle papírových předpokladů měl slibovat napínavou podívanou, Zubří ale určitě bude chtít vykročit na vítěznou vlnu a přesvědčit své příznivce, že tým využil reprezentační přestávku ke stabilizaci. Brno ale nechce být snadným sílem. „Dvojzápas proti celkům, které neměly příliš zdárný vstup do sezóny a jsou připraveny si ´spravit chuť´ na našem družstvu může hodně napovědět o dalším průběhu soutěže pro náš tým. Pokud budeme odolní, odvážní a disciplinovaní, můžeme přemýšlet o případném bodovém zisku, což vzhledem k současnému psychickému rozpoložení soupeřů není nereálné," říká k utkání proti Zubří, ale i k souboji s Duklou Praha trenér Královopolských Andrej Titkov.

 

Pozvánka na 7. kolo

M.A.T. Plzeň - HK FCC Město Lovosice 30.10. 18:00
HC ROBE Zubří - SKKP Handball Brno 31.10. 18:00
Pepino SKP Frýdek-Místek - HCB Karviná 31.10. 18:00
Kopřivnice - HBC Ronal Jičín 31.10. 18:00
Sokol Nové Veselí - TJ Cement Hranice 31.10. 18:00
TJ Tatran Litovel - Dukla Praha 31.10. 19:00

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email