top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Pozvánka na Extraligu: Tradiční souboj Karviné se Zubřím i atraktivní duel mezi Jičínem a Plzní

02.11.2018, Redakce ČSH

Po středečním 7. kole se už v sobotu a v neděli poměří extraligové týmy znovu. Podaří se některému z týmů nasbírat v jednom týdnu čtyři body?

Hranicím se zatím v soutěži daří. Deset bodů ze sedmi zápasů, to je dobrá bilance. A teď budou Hraničtí chtít potvrdit pozici v předních patrech tabulky body ze souboje s Kopřivnicí, který odstartuje v sobotu ráno 8. kolo Strabag Rail Extraligy. Kopřivnice ale nejede do Hranic odevzdaná. „V Hranicích nás nepochybně čeká velice těžký zápas, protože tam se většinou nevyhrává, což potvrzují i dosavadní výsledky. Hranice doma dokázaly porazit Brno, Lovosice, Duklu, Litovel a na domácím hřišti zůstávají stoprocentní. V posledním kole také připravily první domácí porážku Novému Veselí a vyhouply se tak na třetí místo v tabulce, takže opravdu před námi stojí velice silný soupeř. Budeme se také muset připravit na velezkušeného brankáře Pepu Kučerku, kterého nesmíme nechat rozchytat. Máme dva dny na to, abychom se co nejlépe připravili a poprali se o vítězství, věřím, že podáme diametrálně odlišný výkon oproti středečnímu utkání," připomněl trenér Lubomír Veřmiřovský prohru 23:31 ve středečním duelu s Jičínem.

Na kvalitu hranického brankáře upozornil i David Jonák, spojka kopřivnického výběru: „Hranice se prezentují atraktivní házenou se stabilně chytajícím Pepou Kučerkou v bráně. Nám se nepovedlo středeční utkaní proti Jičínu, kde jsme jednoduše nedělali to, co jsme si před zápasem řekli. Do Hranic ale jedeme s čistou hlavou, porveme se o dva body a na hřišti necháme vše, jako v každém zápase."

Středeční zápas se nevydařil ani Litovli. Dukla Hanákům naložila pořádně, jen taktak nezasvítila čtyřicítka. Litovel ještě nebodovala, ale Nové Veselí se hodlá udržet na špičce a k tomu mu mohou pomoci právě body z Litovle. „Přestože Veselí v posledním kole klopýtlo, je v tomto utkání velkým favoritem. Mají dobře rozjetou sezonu a budou chtít odčinit domácí výpadek. Na druhé straně pro nás už nyní bude mít každé utkání nádech play-out, nebo lépe řečeno boje o holý život. Nedaří se nám zatím přenést systémové věci z tréninkového procesu do utkání. Máme nezkušený mladý tým, děláme mnoho nevynucených osobních chyb a to nás v zápasech zabíjí. Naopak Veselští mají rozdílové hráče, kteří umí v důležitých momentech vzít zodpovědnost na sebe. Ale na utkání budeme připraveni. Máme nulu, potřebujeme body jako sůl. Kluci musí vědět, jak chutná výhra, aby si začali věřit. Nečeká nás vůbec nic jednoduchého. Budeme bojovat,“ burcuje tým trenér Litovle Ivo Vávra.

Nové Veselí se ale tím, že jedou do Pomoraví pro body, netají. „V tomto utkání chceme jednoznačně uspět. Po domácí ztrátě s Hranicemi potřebujeme bodovat venku a před těžkým losem, jaký máme v konci podzimní části, se musíme vrátit na vítěznou vlnu. Litovel bude určitě velmi nepříjemný soupeř, ale pokud chceme pomýšlet na play off, musíme tyto body urvat,“ upozornil trenér Nového Veselí Pavel Hladík.

Jediný soupeř, který dokázal Lovce v loňské sezóně porazit na domácím i venkovním hřišti a obral tak lovosické házenkáře o body, které je možná stály i finále soutěže. To je Frýdek-Místek. Kdo ví, jak by pro lovosické házenkáře dopadla loňská sezóna, nebýt dvou zápasů bez bodu proti Frýdku-Místku. V konečném součtu pak právě tyto body po jinak vydařené sezóně hodně chyběly.

 

 

Stejně jako v loňské sezóně i letos jsou Lovci favoritem zápasu, ale po minulé zkušenosti věří, že v zápase tentokrát nic nepodcení a dotáhnou jej do vítězného konce. Do Lovosic sice přijede „až“ 10. tým tabulky, který za sedm uplynulých kol nasbíral 5 bodů, ale… V posledním kole v brankově divokém zápase dlouho vzdoroval největšímu z favoritů soutěže Karviné, aby nakonec podlehl 36:41. Vykřičníkem pro naši obranu musí být vynikající střelecká forma dvou zkušených hráčů na postu spojky: Vojty Petrovského a Martina Stržínka, kteří dohromady nastříleli Karviné 17 branek. Frýdek-Místek dokázal v letošní sezóně odehrát vyrovnané zápasy se všemi soupeři s výjimkou utkání s Plzní (25:36). Doslova bombu nechal vybuchnout v kole 4., kdy do té doby tým bez bodového zisku dokázal suverénně odvézt oba body ze souboje s Duklou Praha (výhra v Praze 29:22). V domácím prostředí dokázal porazit loňského medailistu Zubří a remizovat v Brně.

„Protože se nám v letošní sezóně zatím nepodařilo bodovat venku, je pro nás bezpodmínečně nutné v domácích zápasech vítězit. Čeká nás velmi nepříjemný soupeř, který disponuje pestrou směsicí hráčů. Frýdek-Místek má jak střelce z větší vzdálenosti, tak kličkaře nebo obtahovače. Do týmu se vrátil vysoký Mynář, který je nebezpečný jak v postupném útoku tak ve druhé vlně. Na spojkách jsou osobnosti Petrovský, Stržínek, Kocich nebo Strack, k tomu kvalitní brankáři. My si musíme dávat pozor na naši efektivitu v útoku, která nás stála body v Plzni. Takový komfort jako zahodit třicet útoků (technické chyby a neproměněné šance) si nemůžeme dovolit v žádném zápase. Máme před sebou těžké utkání, ale věřím, že jej zvládneme a udržíme si domácí neporazitelnost. Pak nás totiž čekají další těžké zápasy venku proti Zubří a Karviné,“ říká trenér Lovců Milan Berka.

Jičín je jedním z nenápadných týmů, který ale šlape na paty týmům na průběžných medailových příčkách. Duel Jičína s Plzní tak slibuje atraktivní podívanou a divíce se tak v sobotu budou mít na co těšit. „Plzeň bude patřit i v letošní sezóně mezi hlavní aspiranty na mistrovský titul. Svou sílu dokazuje i v probíhajícím ročníku, po sedmi kolech jí patří druhá příčka, přestože hrála většinu zápasů na palubovkách soupeřů. Plzeňští disponují kádrem zkušených házenkářů, mají zdvojené posty. Mezi ústřední postavy patří bývalý reprezentant Jan Stehlík, Michal Tonar ml., velkým přínosem je i příchod Jakuba Doudy. Síla Plzeňských ale spočívá ve vyrovnanosti celého kádru, nebezpečí hrozí ze všech postů,“ popisoval kvality plzeňského výběru trenér Jičína Aleš Babák a dodal: „Pokud chceme v tomto nesmírně těžkém utkání uspět, musíme navázat na bojovný koncentrovaný výkon, který jsme předvedli v Kopřivnici. Pevně věříme, že hráčům středeční vysoká výhra zvedne sebevědomí, do zápasu půjdou s jasným cílem bodovat a upevnit si tak pozici v popředí tabulky.“

To Plzeň ví, že musí svůj herní projev zlepšit. „S výkonem jako v úterý proti Lovosicím bychom v Jičíně neuspěli, to by byla tragédie. Musíme se zlepšit ve všem, odstranit chyby. Musíme se vrátit ke hře z úvodních zápasů venku, v nichž se nám paradoxně dařilo víc než doma. A hlavně ty vyložené šance proměňovat, jinak nemůžeme pomýšlet na bodový zisk. Jičín má kvalitní tým, jsou tam šikovní kluci. Spoléhají na agresivní obranu, někdy až za hranou fair play. Bývá tam bouřlivá, až nenávistná atmosféra. Hraje se tam špatně, ale věřím, že se na to připravíme. Jičín je doma hodně nebezpečný, porazil tam v prvním kole i Karvinou,“ připomněl trenér Západočechů Michal Tonar.

V neděli pak kolo uzavře poslední zápas a to mezi Karvinou a Zubřím. Utkání, které bylo jedním z tradičních derby aspirantů na medaile podpořené i velkou fanouškovskou rivalitou. Úřadujícímu mistrovi se podařilo vrátit do čela tabulky, to jeho soupeř ze Zubří se zatím hledá, jeho výkony jsou nevyrovnané a osmá příčka není to, na co jsou Valaši zvyklí. V Karviné mohou jen překvapit.

 

Strabag Rail Extraliga - 8. kolo

TJ Cement Hranice - Kopřivnice 3.11. 10:00
Dukla Praha - SKKP Handball Brno 3.11. 15:30
TJ Tatran Litovel - Sokol Nové Veselí 3.11. 17:00
HK FCC Město Lovosice - Pepino SKP Frýdek-Místek 3.11. 17:00
HBC Ronal Jičín - M.A.T. Plzeň 3.11. 18:00
HCB Karviná - HC ROBE Zubří 4.11. 10:30

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email