top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

„Přehodnocovat teď cíle by bylo předčasné, náš tým se ještě může poprat o medaile,“ věří trenér Dukly Daniel Čurda

02.01.2019, Redakce ČSH

Dva ze tří cílů pro stávající sezonu už si házenkářská Dukla splnila. V evropském Vyzývacím poháru postoupila do jarních bojů a v Českém poháru si v lednu zahraje s Karvinou finálový dvojzápas. Třetí a nejdůležitější cíl je jí ale nyní naopak vzdálen mnohem víc, než by kdokoli předsezonou čekal. Ve Strabag Rail Extralize patří Pražanům až devátá příčka. Na medailové pozice, na něž vyhlásil trenér Daniel Čurda před sezonou útok, ztrácí Dukla propastných osm bodů. Navíc je nyní i mimo pozice zaručující postup do play-off. Čurda přesto věří, že se jeho svěřenci mohou o cenné kovy v extralize ještě poprat. „Loni to nevyšlo, proto před touto sezonou přišly větší změny. Nyní je ještě brzy na to hodnotit, jak to nakonec bude,“ říká.

 

Jsme na prahu nového kalendářního roku. Jak byste tedy z pohledu Dukly zhodnotil uplynulých 12 měsíců? 

Na konzervativní Duklu byl rok 2018 velice turbulentní. Přišlo další omlazení kádru i změny v realizačním týmu a s nimi spojené vynucené přesuny ve vedení klubu. Navíc jsme po celou dobu měli vysoký počet zraněných hráčů a to přímo ze základní sestavy. K tomu je třeba přičíst kočovný podzim, kdy kvůli rekonstrukci naší domovské haly v Ruzyni cestujeme z jedné haly do druhé a to i na tréninky. Nikde nejsme doma, je toho dost. Podtrženo, sečteno jsem rád, že je rok 2018 za námi. Spokojený s ním nejsem. Nepřinesl to, co jsem si přál a čeho chci dosahovat. Věřím, že následující měsíce a roky už budou mít stoupající tendenci.

 

V pohárové Evropě i v Českém poháru se vám nicméně výsledkově daří. Není to ale příliš vysoká daň za mizerný extraligový podzim?

Nevidím to tak, že nám poháry v lize ubližují a proto bychom se měli soustředit jen na ni. My se potřebujeme a chceme zlepšovat. Zápasy v Evropě i v Českém poháru s hrozbou okamžitého vypadnutí nám v tom pomáhají. Před sezonou jsme si dali tři základní cíle a v létě jsme si řekli, že je chceme splnit všechny bez ohledu na to, kolik jich je a jak jsou složité. Dva se nám splnit podařilo, třetí je ještě před námi. Cesta to nebude jednoduchá, ale tak to ve vrcholovém sportu je. Kdo neriskuje a nic nedělá, tak sice nic nezkazí, ale také nic nevyhraje.

 

 

Připouštíte i některé trenérské chyby? Jsou věci, které byste nyní s odstupem času udělali s vaším asistentem Václavem Vraným jinak?

Nechci a nebudu mluvit za Vaška, ale já osobně jsem samozřejmě jako trenér chyby udělal a vím o nich. Mojí největší chybou bylo velké a rychlé očekávání od mladého týmu, kde početně převažují juniorští hráči nad těmi zkušenými. Každý, kdo něco dělá, ví, že bez chyb to zkrátka nejde. Samozřejmě mě to trápí, nejsem moc zvyklý chybovat, ale jako hráč i manažer jsem se přesvědčil, že je někdy potřeba nejdříve něco zkazit, abych se poučil a příště už to udělal správně. Jako trenér jsem navíc v jiné roli, než jsem byl jako sportovní ředitel. Je to výzva, ale i odpovědnost, nejvíc to však znamená zkušenost, kterou doufám budu schopen v budoucnu zúročit. Nyní již chápu některé mantinely v trenérské práci, které jsem s mými předchůdci trenéry jako sportovní ředitel řešil a nerozuměl jsem jejich pohledu.

 

Před sezonou jste mi v rozhovoru říkal, že budete chtít, aby Dukla hrála rychleji než dříve. Podařilo se vám toho dosáhnout?

Zatím ne v takovém rozsahu jaká byla naše představa s Vaškem, ale zlepšení tam rozhodně je. Statisticky jsme už nyní na stejném počtu branek z rychlých útoků, na jakém jsme byli loni za celou základní část. Ale se zmíněným zrychlením se pojí vyšší počet chyb, což nás trápí. Nicméně házená ve světě jde směrem zrychlování a my se ho chceme také držet. Jiná cesta není. Umění práce s tempem hry je ještě před námi a s tím souvisí i rozhodovací schopnosti, kdy rychlý útok zatáhnout a kdy naopak hru zklidnit.

 

Na čem budete v zimní přípravě nejvíce pracovat, aby Dukla v roce 2019 začala opět vyhrávat?

Rozhodně budeme usilovat o zlepšení řešení v přechodové fázi z obrany do útoku, abychom dokázali hrát rychlou házenou s menším počtem chyb. Dále se stále budeme věnovat změnám v obraně, což je především bránění pivota a přebírání hráčů soupeře. Co se útočných činností týče, bude to o drilu kombinací, správně načasovaném náběhu a vypilování jednotlivých činností v dané kombinaci. Snažíme se za pochodu změnit určité špatné návyky, kvůli kterým se loňská sezóna nepovedla, ale uvědomuji si, že toho na hráče nakládáme hodně, těch změn je opravdu dost. Tohle jsem si zpočátku neuvědomoval. Myslel jsem si, že to půjde jednodušeji.

 

 

Chystáte se v zimní přestávce nějak obměnit kádr? Přivést posily, či se naopak s někým rozloučit?

Uvažujeme o nějakých možnostech, ale zatím je předčasné o tom hovořit. Hodně také záleží na tom, kdo ze čtveřice aktuálně zraněných hráčů základní sestavy bude na jaro připravený.

 

Prvním soutěžním měřením sil po zimní přestávce pro vás bude lednové finále Českého poháru s Karvinou. Jak se budete na celek, kterému se momentálně velmi daří, připravovat? Vždyť nepočítáme-li kontumaci s Frýdkem-Místkem, dokázal Karvinou ve 13 zápasech v extralize porazit jen Jičín a to o jedinou branku…

Karviná potvrzuje loňský titul a je zaslouženě nejlepší. Má výborně poskládaný tým od mladých hráčů jako je Nedoma či Solák, až po ty velezkušené jako jsou Brůna, Marjanovič a počítám sem i Monczku. Karvinští pivoti jsou také kapitola sama pro sebe, ale myslím, že právě Brůnek a Nemo společně s poctivou tréninkovou prací stojí za tím, co Karviná předvádí. Velice dobře hrála proti těžkému soupeři v poháru EHF a já se na ty souboje s ní moc těším. Protože to jsou přesně ty zápasy, které potřebujeme hrát. Měli bychom se zaměřit na hru Karviné v sedmi hráčích, to je její silná zbraň, ale není jediná. Takže máme s Vaškem určité varianty, jak zkusit omezit právě tuto hru.

 

V evropském Vyzývacím poháru vám los pro osmifinále přisoudil silného soupeře v podobě CSM Bukurešť. Co o tomto celku víte a s jakým výsledkem byste byl spokojený?

Je to nejtěžší možný soupeř, který byl v osudí. Mají 10 zahraničních hráčů, většina z nich jsou navíc reprezentanti svých zemí. Daří se jim v lize, jsou suverénním lídrem tabulky. Až za nimi je třeba Dinamo Bukurešť, které vyhrálo svoji skupinu v Lize mistrů a udělalo 14 bodů. Je to nejtěžší soupeř, na kterého Dukla v posledních letech narazí, ani portugalská Braga v semifinále Vyzývacího poháru v roce 2016 tak silná rozhodně nebyla. Pro mě bude důležité, abychom nešli do dvojzápasu už předem rozklepaní strachy a vzali to jako možnost konfrontace se špičkovým evropským týmem, která se nám naskytne jen jednou za čas.

 

Před startem sezony jste mi říkal, že ambicí Dukly jsou medaile. Místo toho ale ztrácíte na třetí Nové Veselí osm bodů a navíc jste i mimo pozice zaručující pozice pro play-off. Je tedy načase předsezonní cíle přehodnotit?

Medaile jsou ambicí Dukly každý rok, tak to prostě v Dukle je. Kdo tady nebyl/nehrál, tak to těžko pochopí. Zažil jsem to jako hráč i jako člen vedení klubu, nyní to zažívám jako trenér, zvykl jsem si na to a nehodlám se nijak vymlouvat. Dukla je ale tým hráčů, není to stroj. Je obrovské množství prvků, které si potřebují sednout, aby se to povedlo. Loni to nevyšlo, proto před touto sezonou přišly větší změny. Nyní je brzy na to hodnotit, jak to nakonec bude. Já stále věřím, že jsme schopni splnit všechny tři předsezónní cíle, náš tým to může dokázat! Hodnotit či přehodnocovat cíle je předčasné.

 

Autor: Janis Aliapulios

 

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email