top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Na medaile myslíme. Chceme pro ně udělat maximum, říká za Kopřivnické Jaromír Petřík

19.02.2019, Redakce ČSH

Kopřivničtí jsou momentálně v tabulce čtvrtí a netají se tím, že pokukují po medailových pozicích. Další krok k tomu můžou udělat už ve středu, kdy se před televizními kamerami utkají v dohrávce 18. kola s Jičínem. Nejen o tom v rozhovoru povídal pivot Kopřivnice Jaromír Petřík. Prozradil ale i řadu zajímavostí o sobě. Věděli jste třeba, že je referentem zdravotnické techniky a nemocničním metrologem?

 

Na úvod našeho rozhovoru se podíváme do vaší házenkářské minulosti. V kolika letech jste začal hrát házenou a kdo vás k ní přivedl?

S házenou jsem začal v 8 letech a vybral jsem si ji sám. Bylo to nejspíš tím, že jsem házenou viděl v televizi, a proto jsem se pro tento sport rozhodl. Tehdy v Ostravě byly dva kluby, které nabíraly mladé hráče. Měl jsem obrovskou podporu od rodičů, otec hrál hokej, měl tedy v životě velmi úzký vztah ke sportu, doprovázel mě na přípravná utkání a delší výjezdy.

 

Kterými kluby jste si prošel?

S házenou jsem začal v týmu SKH Ostrava, který se později přejmenoval na Sokol Ostrava. Došlo k fúzi dvou házenkářských týmu, a to SKH Ostrava a házené Vítkovice. Ostravě děkuji za to, že mi poskytla sportovní rozvoj, byli jsme výborný kolektiv přátel, kteří táhli za jeden provaz a házenou se bavili. Z Ostravy jsem přibližně v 17 letech začal dojíždět na tréninky do Karviné. Do 20 let jsem hrál ligu za Ostravu. Přibližně po půl roce jsem dostal extraligovou nabídku z Frýdku-Místku. Ve Frýdku-Místku jsem hrál dva roky, poté jsem na jeden rok přešel do KH Kopřivnice. Z Kopřivnice jsem se vrátil ještě na jeden rok do Frýdku-Místku a po roce jsem přešel zpět do Kopřivnice, ve které působím doteď.

 

Hrál jste vždycky na pozici pivota?

V mládežnických kategorií jsem hrál na postu spojek. Po přechodu do dorosteneckých soutěží jsem se přesunul na post pivota.

 

Jaké máte ambice a sny v házené?

Mým sportovním snem je vyhrát extraligu házené. Ale vzpomínám si, že v mládí jsem měl ambice hrát mužskou extraligu házené, což se mi splnilo.

 

Jaké je vaše civilní zaměstnání?

Pracuji v nemocnici Valašské Meziříčí na pozici referent zdravotnické techniky a ústavní metrolog nemocnice.

 

Co přesně tato práce obnáší?

V náplni práce mám administrativu v rámci lékařské přístrojové techniky, zajišťování bezpečnostně technických kontrol na přístrojích, evidenci, poradenství, nákup a zprostředkování oprav zdravotnické techniky. V pozici metrologa zajišťuji kalibrace a validace měřidel podléhající metrologickému řádu za účelem jednotného a přesného měření v oblasti zdravotnictví.

 

Práce ve zdravotnictví byla vždy vaším snem?

Po vystudování střední školy se zaměřením na elektrotechniku a informatiku jsem chtěl pokračovat ve studiu, které bude zaměřeno na techniku. V Ostravě na VŠB technické univerzitě byl nově otevřen obor Biomedicínský technik. Prostřednictvím návštěvy zaměstnanců VŠB na otevřeném víkendu techniky na střední škole jsem se dozvěděl bližší informace k mladému oboru. Technika ve zdravotnictví sleduje moderní trendy, a to jak v oblasti informatiky, elektrotechniky i kybernetiky. Toto byl první impuls, který mě k tomuto oboru dostal, to že je to v oblasti zdravotnictví, můj zájem o obor jenom zvýšilo, a stalo se i snem.

 

Jak se vám daří skloubit práci s aktivní házenkářskou kariérou?

Skloubit práci a sportování na vrcholové úrovni podle mě nelze. V české extralize házené není momentálně klub, který by byl plně profesionální. Hrát házenou v těchto podmínkách s prací ale podle mě lze, je to o osobních prioritách.

 

Foto: Daniel Hojník

 

Najdete si čas i na nějaké další koníčky?

Volného času přes sezónu moc není, pokud se volný čas najde, tak mezi mé záliby patří práce s elektronikou. Strašně rád trávím čas v přírodě, mezi moji nejoblíbenější volnočasovou aktivitu považuji pobyt na chatě, kde se rád věnuji kutilským pracím.

 

V extralize máte momentálně na kontě 21 bodů a patří vám skvělé čtvrté místo v tabulce. Čekal jste, že budete s klubem v této sezóně takto úspěšní?

Ano očekával, říkal jsem si, že když vydržíme v průběhu sezóny zdravotně okay, tak budeme silní. My se snažíme jít od zápasu k zápasu a nedívat se na to, jestli jsme první nebo čtvrtí. Máme zavedený systém, jsme už nějakou dobu pohromadě a neustále se zlepšujeme. Zároveň víme, na čem musíme pracovat a kde je prostor pro zlepšení a postupně tyto prvky zapracováváme do tréninkových jednotek. Jsme rádi za každý vyhraný zápas, z toho máme radost, to je pro nás droga, že ty věci, které se snažíme přenést z tréninku do hry fungují a věříme jim, to je pro nás pozitivní energie.

 

V čem vidíte největší sílu vašeho týmu?

Určitě v síle kolektivu a naší brankářské dvojici.

 

Možná je předčasné se ptát, ale když už se vám v lize tak daří, nepomýšleli jste třeba někdy v koutku duše i na nějakou medaili? 

Ano, pomýšlíme, bavíme se o tom, abychom pro to udělali maximum, aby každý přiložil ruku k dílu, aby si hráč uvědomil svoji roli v týmu.

 

Který ze zápasů vám osobně v letošní sezóně udělal největší radost?

Jak jsem zmínil v předchozí otázce, máme radost z každého dobře odehraného utkání, z toho to vše vyplývá, dobře odvedená práce z tréninkových jednotek přenesena do utkání, pak jsme spokojeni my, ale také diváci.

 

V příštím kole odehraje televizní duel v Jičíně. Jaké střetnutí očekáváte?

Jdeme do zápasu do jako každého jiného, splnit to, co jsme si na soupeře připravili, a porvat se o body. Pokud uspějeme, můžeme pomýšlet na lepší výchozí pozici do play-off. Jičínu máme co vracet, očekávám bojovné utkání.

 Autor Martin Petřek

Jaromír Petřík a Jan Holbein. Foto: Ivan Pilát

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email