top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

„Mým hlavním posláním je práce pro klub směrem pro příští ročník,” říká nový trenér na lavičce Lovců

21.03.2019, Redakce ČSH

Do Lovosic se trenér Pavel Farář vrací po osmi měsících. V srpnu se zdržel jen krátce, když vedl z lavičky slovenský celek Topoľčan, účastníka tradičního turnaje O pohár Františka Arnošta. Tentokrát se postaví na lavičku Lovců a obě strany doufají, že další pobyt na severu Čech bude mnohem delší.  Informaci o změně na trenérském postu a příchodu nového trenéra oznámili Lovci na začátku března, teď Pavel Farář poskytl delší rozhovor k jeho působení u týmu Lovců.

  

Nabídka od Lovců asi nebyla jediná. Můžete prozradit, které kluby vás ještě oslovily?

Vedle Lovosic jsem dostal několik nabídek z nejvyšší mužské i ženské soutěže v Čechách i na Slovensku a musím upřímně říct, že zájem mne příjemně potěšil. Vážnější rozhodování pak bylo mezi interligovým Mostem a Lovosicemi, přičemž každá nabídka měla svá pro a proti.

 

Co nakonec rozhodlo pro Lovce?

Jak jsem již několikrát uvedl, návrat domů byl po Slovenském angažmá zejména kvůli rodině. Syn Radek nastoupil do školy a různé kroužky a manželka byla na děti v Praze sama. A také se mi po všech už velmi stýskalo. Takže asi rozhodly hlavně časové možnosti, a to hlavně co se týká utkání (poznámka autorky: mužská extraliga hraje v rámci České republiky, ženská interliga pak také na Slovensku).

 

Dovedete si představit, že vedle změny klubu by přišla také změna pohlaví týmu, které byste vedl?

Na tuhle otázku se těžko odpovídá. Opravdu nevím. Informace, které jsem si dával dohromady byly různé. Rozhodně by to asi bylo veliká změna. (úsměv)

 

Na lovosickou lavičku naskočíte již v neděli v prvním zápase čtvrtfinále. Jak těžké je přijít k novému týmu uprostřed soutěžního ročníku?

Tohle je opět otázka, na kterou asi budu umět odpovědět až později. Každopádně jsem v téhle situaci poprvé.

 

 

Premiéru budete mít v zápase play off. Asi by bylo jednodušší se s týmem seznamovat ve skupině o 9. – 12. místo…

Beru to tak, že moje hlavní poslání je práce pro klub směrem pro příští ročník. Postup do play off je každopádně dobrá příležitost na lepší poznání hráčů a zjištění toho, jak budou reagovat na určité taktické pokyny a podobně. Určitě můžu nastínit, jak by vypadala moje práce v případě, že by hráči do play off nepostoupili. Tréninky by v tom případě měli rozhodně jinou náplň a určitě bychom se zaměřili více na fyzickou přípravu již s výhledem na další soutěžní ročník.

 

Poslední domácí zápasy jste viděl osobně, sledoval jste i venkovní počínání Lovců. Jaký jste si z těchto utkání odnesl dojem?

V domácích zápasech není problém. Týmu nechybí bojovnost, nasazení. Venkovní jsou výsledkově horší. Z mého pohledu je třeba pracovat hlavně na obranné činnosti. Všiml jsem si, že hráči prohrávali velké množství osobních soubojů, proč to tak je, se pokusíme zjistit a napravit.

 

První trénink s novým týmem jste absolvoval v pondělí 18. března. Jak vypadal?

Tréninkovou jednotku vedl ještě Honza Landa. Já jsem byl jen oficiálně představen a osobně jsem se seznamoval s hráči.

 

Vaším asistentem bude právě bývalý hráč Lovců Honza Landa. Jak se těšíte na spolupráci s ním?

S Honzou jsem v kontaktu asi 14 dní. V naší spolupráci nevidím žádný problém. Jednotlivé náplně si budeme spolu ještě postupně upřesňovat. Určitě je dobré mít po boku někoho, kdo zná místní poměry.

 

Tým Lovců by měl i pro příští ročník zůstat v kompletním složení. Na kterém postu si myslíte, že by bylo potřeba kádr posílit/vyztužit?

To je asi předčasná otázka. Nejdříve se musíme navzájem seznámit. Možná by se hodil ještě jeden „statnější“ obránce a levoruká spojka s parametry by se rozhodně neztratila. (úsměv) Ale uvidíme, jestli to bude možné, a určitě to budeme řešit s vedením klubu a jeho možnostmi. Já osobně jsem přesvědčený, že je na čem stavět. Kluci vypadají, že chtějí, a to, že letos nebyla sezóna úplně dle představ, to se prostě stane. S tím se potká každý tým, to je sport.

 

Jaká je vaše představa o práci v Lovosicích, co se týká např. objemů tréninků?

Chtěl bych se pohybovat objemově na úrovni jako v Topoľčanech, tj. nějakých 7-8 tréninků týdně. Určitě stojím o spolupráci s kondičním trenérem, který tu již působí. Momentálně dáváme dohromady všechny možnosti.

 

Pojďme k tomu nejbližšímu, co vás teď čeká a to čtvrtfinále Chance Play off Strabag Rail Extraligy. V něm narazíte na Plzeň. Jak chcete vy osobně tým Lovců za ten necelý týden na čtvrtfinále připravit?

Asi je jasné, že za týden nejde nic moc předělávat. Ale to ani není zcela potřeba. Vždyť Lovosice doma s Plzní dokázaly remizovat. Takže se pokusíme hráče připravit co nejlépe mentálně a takticky. Je jasné, že nás čeká velmi kvalitní soupeř, který má určitě i širší lavičku. Ale je to play off a favorit je jasný.

 

Na závěr se vraťme k vašemu poslednímu působení v týmu Topoľčan. Vy jste v nich strávil 2,5 roku, hned v první sezóně pod vaším vedením získalo Agro bronz, v té druhé dokonce postoupilo až do finále, kde podlehlo slovenskému suverénovi Prešovu. Jak na ty sezóny vzpomínáte?

Pro mě to bylo po pracovní stránce „splnění snu“ a určitě na toto období nikdy nezapomenu. Jsem velmi rád, že jsem dostal tuto šanci a že jsem si tam společně s hráči užil medailové sezóny.

 

Po finančních problémech klubu hodně hráčů odešlo jinam, ať již na Slovensku nebo do Česka. Kdyby to šlo, kterého z vašich bývalých svěřenců byste si přivedl i do nového týmu?

Nerad odpovídám na otázky „kdyby“. Já si myslím, že tam určitě byli a jsou hráči, kteří by se uplatnili i zde - konec konců jich je nyní 6 na hostování v jiných klubech, ale já jsem přesvědčený, že ty úspěšné sezóny byly hlavně dílem kolektivu a lidí kolem.

 

Je něco, co jste si ze svého slovenského působení přinesl zpátky do Čech a co byste rád použil třeba i u nás?

Na Slovensku jsem si ověřil některé věci, kterým věřím, a doufám, že se mi podaří o nich přesvědčit i hráče zde. (úsměv)

 

Pocházíte původně z Děčína, s rodinou bydlíte v Praze. Jaká byla jejich podpora pro vaše působení v Lovosicích, čeká vás pendlování mezi Prahou a Lovosicemi…

Cestování bylo i v případě mého odchodu na Slovensko, kde jsem byl bez rodiny. I zde jsem samozřejmě vše konzultoval s rodinou. Mám v ní obrovskou podporu a za to patří hlavně manželce obrovské poděkování. Jinak bych asi tuto práci, kterou mám moc rád, nemohl dělat.

 

 

PAVEL FARÁŘ

Ročník a místo narození: 1969, Děčín

Hráčská kariéra: Děčín, Slavia, Sparta, Dukla, Jičín, Dvůr Králové, Allrisk Praha 4

Trenérská kariéra: Dukla, Topoľčany, Lovosice, dorost a junioři ČR

Rodinný stav: ženatý, manželka Mirka, děti Radek (7), Eva (5)

 

Autorka Lucie Kantůrková

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email