top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Sezónu jsme výsledkově i sportovně zvládli. Čím dál víc je vidět to, na čem už tři roky pracujeme, těší trenéra Nového Veselí Hladíka

23.05.2019, Redakce ČSH

Házenkáři Nového Veselí mají za sebou historicky nejúspěšnější sezonu. Trenér "A" týmu Nového Veselí Pavel Hladík zhodnotil právě ukončenou sezónu a zároveň nastínil vyhlídky k té příští. K přípravě, chystaných posilách a také strategii výběru nových hráčů.

 

Jak hodnotíte sezónu 2018/2019 a kde vidíte hlavní příčiny úspěchu?

Sezónu hodnotím samozřejmě kladně. Zvládli jsme ji jak sportovně, tak výsledkově. Hlavní příčiny úspěchu vidím v tom, že jsme zvládli přestupní období a tým byl velmi dobře složený charakterově i herně. Fungovalo to jak na hřišti, tak v kabině. Dalším ukazatelem byla dlouhodobá výkonnost. Kromě zápasů s Hranicemi doma a televizních utkání ve Frýdku a doma s Plzní jsme dokázali prakticky celý rok držet naši výkonnost na možnostech týmu. Za nejdůležitější však považuji fakt, že se projevuje to, na čem pracujeme už tři roky. Začíná být vidět trénovanost, a to jak fyzická, tak silová. Některé týmy začínáme v těchto aspektech převyšovat, což bylo markantní hlavně v zápasech o umístění. Navíc nám opět pomohli i fanoušci. V některých koncovkách zápasů byli oni tím faktorem, který rozhodl o našem vítězství. Moc jim za to děkujeme a jsem rádi, že jsme jim dali tento velký úspěch.

 

Je něco, s čím jste byl v sezoně nespokojený?

Tak vždy, i kdybyste uhráli medaili, najdete něco, co byste s odstupem času změnil. Ale pro mě je zásadní, že jsme prožili velmi dobrý rok v lidské rovině. Tým byl opravdu velmi dobře nastavený. Bohužel jsme měli menší počet konkurence schopných hráčů, a proto jsme měli nižší tempo postupného útoku, než bych si asi představoval. Měli jsme také rezervu v přechodu do druhé a třetí vlny, ale to opět pramenilo z menšího počtu střídání. Ale to jsou drobnosti, které vidíme a v příští sezoně podle toho stavíme tým. Navíc hráči širšího kádru se stále zlepšují a věříme, že už v příští sezoně budou schopni odehrát větší minutáž.


Co play off? Mrzí hodně vypadnutí s Duklou Praha?

Samozřejmě jsme byli zklamaní. Ale na druhou stranu je to přirozený vývoj našeho klubu. Jsme v extralize třetí sezonu. Když jsme postoupili, většina to viděla na epizodní záležitost. My ale tvrdě pracujeme nejen na hřišti, ale i mimo něj, a klub se neskutečně posunul. Za tři roky jsme přehodnotili mnoho věcí, které jsme nemohli vidět bez zkušeností s extraligou. Klub se navíc posunul i v infrastruktuře. Velký posun se týká především zázemí a vybavenosti klubu. Stejné zkušenosti jsme jako tým a klub získali v play off. Je to úplně jiná soutěž a opravdu nás to posunulo. O to více, že to bylo s Duklou Praha, která je, co se týká jména a věcí okolo klubu, mezi TOP třemi kluby v české házené. Musím přiznat, že jsme se hodně naučili a věřím, že to v příštích letech zúročíme.


Klub již oznámil odchody a první dva příchody hráčů z dorostu. Odchází klíčoví hráči Kežič a Živojinovič a také talent Skalický. První dvě oznámené posily je asi rovnocenně nenahradí. Co ještě můžou fanoušci čekat a jaký bude tým v příští sezoně. Je možné, že budete opět hrát takto nahoře?

Je to opravdu citelné oslabení. Kežič byl mozek týmu, držel náš systém. Marko bojovník, který je spolehlivý v obraně i útoku. A Ondra je talent a v budoucnu bude skvělý házenkář. Ale přesto myslím, že první dvě představené posily jsou velmi důležité. Jsou to kvalitní házenkáři a lidsky splňují základní vize klubu a týmu. Je to naše budoucnost, a i když nenahradí tyto hráče hned, jsou to kluci, kteří podřídí týmu svoje ego a osobní ambice. Takové hráče hledáme a já jsem moc rád, že do týmu přijdou. Věřím, že jim kluci z týmu pomůžou a oni půjdou rychle nahoru.

 

Ano to souhlasím, ale je ambice být opět nahoře? A co zbývající posily? Myslíte, že nahradí odcházející hráče?

Musím říct, že toto přestupní období bylo nejnáročnější v historii klubu. Hlavně post pravé spojky je specifický v tom, že potřebujete ideálně leváka. My jsme navíc chtěli střelce z dálky, protože Roman Dodica je spíše silný ve hře 1:1. Prostě chceme mít všechny varianty. Jednali jsem asi s třiceti hráči. Vzhledem k tomu, že máme omezený rozpočet, je velmi těžké najít hráče, který splňuje naše kvalitativní požadavky a můžeme si ho dovolit. Nakonec se podařilo a dalšího leváka jsme získali. Myslíme si, že bude nejen kvalitní náhradou za Marka, ale zároveň i tváří a oživením extraligy. Bude to velké překvapení. Rádi bychom alespoň trochu rozvířili klidné vody naší extraligy a také přispěli ke zvýšení atraktivity. Co se týká dalších dvou posil, tak jednání proběhlo velmi korektně. Oba hráče sledujeme dlouhodobě a jsme přesvědčeni, že jsou pro náš klub dobrou variantou.

 

Jaké jsou tedy ambice do nové sezony?

Na to je zatím brzo. To uvidíme, až v průběhu přípravy. Už teď je ale jisté, že budeme trošku jiný tým. Tým bude mnohem širší, bude větší konkurence. Odešel Kežič, který měl určitý styl hry a byl svým způsobem specifický. Nově příchozí hráči jsou jiní. Věříme, že budeme hrát rychlejší tempo postupného útoku s větší agresivitou. Ale musíme také udržet i rozvahu a nízký počet technických chyb, tohle přesně nám dával Kežič. Velmi důležité bude, abychom si jako tým vytvořili opět dobrou atmosféru v kabině. Lidské nastavení týmu je stejně důležité jako vlastní trénink. Bez toho nelze udělat úspěch. Přivádíme navíc tři nové hráče, kteří jsou ve svých týmech absolutní lídři. Zde se budou muset podřídit týmu, to bude velmi důležité a klíčové.

 

 

Stále zmiňujete složení týmu a výběr hráčů co tedy musí hráč splňovat, aby byl proto váš tým ten pravý?

Zde bych to rozdělil na dvě kategorie. Jedna je hráč, který dostane smlouvu po ukončení kategorie dorostu. Zde hráče dokonale známe, protože je v klubu minimálně 4 roky a hráče vidíme každý den. U něj nás nejvíce zajímá priorita házené v žebříčku hodnot a lidský rozměr hráče. Tedy talent a počet gólů v dorostu je pouze plus, ale není to nejdůležitější. Rozdíl mezi kategoriemi je tak značný, že většina hráčů musí další 2–3 roky trénovat a hrát za "B" tým nebo někde hostovat, aby byli připravení být plnohodnotným hráčem "A" týmu. A na to potřebujete značný charakter a pokoru.


A hráči, které přivádíte z jiných klubů a zahraničí?

Zde se snažíme najít už konkrétního, ideálně hotového hráče, který nám typologicky chybí a hodí se do systému hry, kterou chceme hrát. Máme 9 kritérií, které by měl hráč splňovat. Hráč, kterého přivádíme z dorostu musí splňovat minimálně 5 z 9 kritérií. Hráč mimo klub minimálně 7 z 9. Máme databázi 3–5 hráčů na každém postu, které sledujeme. A vlastní výběr provádí pěti členná sportovní rada, která musí být minimálně v poměru 4:1 přesvědčena, že je to správný hráč pro náš tým. Ale zjednodušeně - všechno se točí kolem rovnice lidský charakter x kvalita x cena x trénovatelnost.


Zní to složitě.

Je to hlavně časově náročné – někdy si říkáme, že nad tím přemýšlíme až moc. Letos měla sportovní rada 11 porad, kde se rozhodovalo o doplnění týmu. Ale bez toho to nejde. Pokud uděláte dobré rozhodnutí tak máte na 1 - 3 roky hráče, který vám může dát úspěch. Pokud uděláte chybu, je to obráceně. Samozřejmě nejlepší je doplnit hráče z našeho dorostu. To je cesta, kterou chceme jít. Teď vidím v mladším a starším dorostu 14 zajímavých hráčů, kteří splňují to, co hledáme. Ale mají před sebou ještě 1 – 3 roky v dorostu, a to se může mnohé změnit. Navíc jsou to hráči, kteří splňují zhruba 3 kritéria. Tedy nejen, že musí udržet, co mají, ale musí pracovat na dalších věcech. Někdo na síle, jiný na technice, jiný na zodpovědnosti a chování mimo hřiště.

 

 


Co čeká tým teď po skončení soutěže?

Budeme nadále trénovat. Zaměření bude hlavně na sílu. Na té chceme nadále intenzivně pracovat. Poté fotbálky na udržení atletické kondice. Budeme trénovat 3 x týdně. Poslední akcí bude 16. června exhibice v Sezimově Ústí, kde budeme hrát na oslavách klubu. Moc se tam těšíme, protože je to mateřský klub Martina Přibyla, Vildy Kulhavého a Zbyška Zůbka. Ti u nás hráli v dorostu a my jsme moc rádi, že jim to můžeme vrátit naší účastní. Poté už nás čeká dovolená. Hráči dostanou individuální plán a měsíc se neuvidíme.


Co letní příprava, co tým čeká?

Začínáme 15. července. Tři týdny se budeme připravovat doma v ZDT Aréně. Máme nové hráče na postu střední spojky, tedy hned od třetího dne přípravy budeme mít pravidelně míč a herní tréninky. Poté nás čeká kvalitně obsazený domácí turnaj Memoriál Josefa Smékala, turnaj v Rakousku a končíme herním soustředěním v Chorvatsku. Příprava se nám letos podařila poskládat velmi dobře. Myslím, že bude ještě lepší než ta minulá. Snad se to vše projeví i v sezóně.


Co by ještě mohlo fanoušky zajímat?

Myslím, že už jsme toho řekli hodně. Spíše bych chtěl za celý tým poděkovat všem, co pracují pro úspěch našeho týmu. Vedení klubu, trenérům mládeže, partnerům a sponzorům, lidem, co se podílejí na organizaci turnajů a utkání. A hlavně fanouškům. Věřte, že celý tým si opravdu moc váží Vaší podpory a je pro nás velkou ctí být součástí tohoto krásného příběhu. Všem přeji hezké léto a krásnou slunečnou dovolenou a doufám, že příští sezona nám přinese minimálně stejně radosti jako tato právě ukončená.

 

Foto: Adam Beneš

  

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email