top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Trenér Jičína Babák: „Víme, že pokud se chceme posouvat a být konkurence schopní nejlepším týmům extraligy, je profesionalizace důležitým krokem“

19.07.2019, Redakce ČSH

Jičínští házenkáři zahájili letní přípravu na novou sezónou. Trenér Aleš Babák v rozhovoru prozradil, jaký bude mít průběh a jaké změny v kádru Jičína nastaly.

 

V uplynulé sezóně jste dosáhli druhého největšího úspěchu v historii jičínské házené. Co podle Vás stálo za tak úspěšnou sezónou?

Sezónu musíme jednoznačně hodnotit jako velmi povedenou a domnívám se, že až v budoucích letech ještě více doceníme čtvrtou příčku v nejvyšší soutěži. Základem úspěchu byla zdařilá letní příprava a výkony v předsezónních zápasech. Výborně jsme zvládli letní domácí turnaj Zepos Cup a to nejen výsledkově, ale také herně. Do týmu skvěle zapadli všichni noví hráči. I přes poměrně těžké rozlosování jsme zvládli vstup do sezóny a to se projevilo i v dalších měsících. 

 

Jaké byly vaše cíle před sezónou? Můžete nyní s odstupem času říci, že jste je naplnili?

Vzhledem k ekonomickým podmínkám, ale také tréninkovým z pohledu toho, že všichni hráči mají svá zaměstnání případně studují, máme v posledních letech základní cíl, kterým je postup do play-off. Samozřejmě s průběhem soutěžního ročníku jsme cíle posouvali v tom smyslu, že jsme chtěli uhrát co nejlepší postavení tak, abychom se ve čtvrtfinále vyhnuli úplně nejlepším týmům soutěže. To se nám nakonec podařilo, postoupili jsme mezi nejlepší čtyři celky v republice a s klidným svědomím můžeme konstatovat, že jsme předsezónní cíle bezpochyby splnili.

 

Co říkáte na výsledky v této sezóně? Dařilo se Vám bodovat nejenom na domácí palubovce, ale oproti minulé sezóně se dařilo získávat body i z venkovních zápasů.

Samozřejmě s výsledky jsme spokojeni, i když bychom nalezli zápasy, ve kterých jsme měli bodovat a nepodařilo se nám to. Souhlasím, že velkou zásluhu na větším bodovém zisku oproti předchozím sezónám byla skutečnost, že se nám více dařilo i na palubovkách soupeřů. Souvisí to s celkovou atmosférou v týmu, hráči vytvořili dobrou partu, táhli za jeden provaz a lépe přistoupili k tréninkovému procesu.

 

Skončili jste těsně před medailovými branami, určitě ve vás a v hráčích musel být velký pocit zklamání.

Po postupu do semifinále zavládla v týmu obrovská radost a euforie. Lidé ve městě začali o házené opět více mluvit, připomínalo mi to dobu z mistrovské sezóny. Bylo ale zřejmé, že získat některou z medailí bude obrovsky těžké. To se nakonec potvrdilo, zklamání bylo logicky velké. Na druhou stranu musíme sportovně přiznat, že soupeři byli z kategorie nejtěžších a série vyhráli zaslouženě.   

 

S pražskou Duklou jste prohráli 3:0 na zápasy. Myslíte si, že hráčům došly ke konci sezóny síly nebo o neúspěchu rozhodly jiné faktory?

Jsem přesvědčen, že hlavním problémem byla naše domácí porážka ve druhém semifinále s Plzní. Ztratili jsme prakticky vyhraný zápas, sérii jsme mohli srovnat na 1:1 a dostat tak soupeře pod tlak. Bohužel, stal se pravý opak a tady vidím zlomový moment nejen této série, ale také následné o třetí místo. Je možné, že fyzické síly hráčům také docházely, ovšem mnohem horší bylo psychické rozpoložení.

 

Jak hodnotíte spolupráci s Petrem Mašátem? Naleznete nějaké rozdíly oproti předchozím kolegům na trenérských pozicích?

Spolupráci hodnotím velmi kladně. S Petrem jsme spolu působili již přibližně před deseti lety u dorosteneckých kategorií, kdy se nám podařilo vybojovat v nejvyšších soutěžích medailové příčky. Jsem přesvědčen, že Petr házené opravdu rozumí. Sám býval výborným hráčem, kterého však limitovalo poměrně velké množství vážnějších zranění. Má svou filozofii a té se drží. V předchozím období jsem na trenérské lavičce u extraligového týmu působil s bráchou Petrem, se kterým jsme došli až k mistrovskému titulu. Nutno přiznat, že jsme tehdy měli k dispozici výjimečnou generaci odchovanců doplněnou o další skvělé hráče. Porovnávat je velmi těžké, Petr Mašát je asi více impulzivní, pro ostrá slova nejde daleko. Vše ale samozřejmě s cílem vydolovat z týmu maximum a skončená sezóna ukázala, že jde správným směrem. Každopádně si spolupráce s nimi velmi cením a jejich trenérskou práci uznávám. Pokud bych se vrátil v minulosti ještě dál, vybavím si společná působení s jičínským trenérským matadorem Jardou Petrem, později s Jardou Šolcem, Mílou Kůtou. Se všemi jsem si rozuměl i mimo palubovku a rád na naši spolupráci vzpomínám.     

 

Jičínský kádr nemá žádného profesionálního hráče. Plánujete tuto skutečnost do budoucna změnit?

Jsme si vědomi skutečnosti, že pokud se budeme chtít posouvat a být i nadále konkurence schopní nejlepším týmům extraligy, je profesionalizace, alespoň částečná, důležitým krokem. Na druhou stranu jsme omezeni rozpočtem klubu. Je nutné si uvědomit, že své nejvyšší soutěže hrají oba dorostenecké celky, v první lize působí rezerva mužů, zastoupeny máme také všechny žákovské kategorie. Pokud by se nám ale podařilo rozpočet klubu navýšit, určitě se otázkou profesionalizace budeme vážně zabývat. 

 

CHANCE PLAY-OFF házenkářské Strabag Rail Extraligy přilákalo spoustu diváků. Jak byste zhodnotil atmosféru, která v jičínské sportovní hale panovala?

V první řadě bych chtěl všem jičínským příznivcům poděkovat, v průběhu celé sezóny nás vydatně podporovali a v zápasech play - off vše vygradovalo. Atmosféra mi připomínala skvělou kulisu při našem tažení za mistrovským titulem. Hráči si podporu náležitě užívali a to, že jsme dokázali v několika případech zcela zaplnit jičínskou sportovní halu svědčí o tom, že se házená v našem podání líbila. Na skvělé atmosféře se ale také podíleli fanoušci našich soupeřů, za což i jim patří velké díky.

 

 

A teď k nové sezóně. Můžete nám prozradit nějaké změny v týmu na novou sezónu?

Kádr by měl zůstat hodně podobný tomu z uplynulé sezóny. Angažmá ukončil v Jičíně Libor Horut, jenž se vrací zpět na Moravu. Kariéru v extralize končí dlouholetý kapitán týmu Martin Bareš, který se bude více věnovat trénování mládeže a bude jedním z tahounů prvoligového „béčka“. V případě nutnosti ale bude připraven zaskočit. Z důvodu pracovních povinností přerušuje kariéru v nejvyšší soutěži rovněž Tomáš Kolc, pevně však věříme, že do kolotoče extraligy v průběhu sezóny opět naskočí.

 

Můžou se fanoušci jičínské házené těšit na příchody nových hráčů nebo posty nahradí hráči z dorostu? Je v dorostu někdo, kdo má potencionál a mohl by si zahrát za “A” tým?

Vedení klubu vedlo několik jednání s hráčem ze sousedního Polska, k dohodě však zatím nedošlo. V minulých dnech jsme se s Plzní domluvili na příchodu Petra Sedláka, který nastupuje na levém křídle. Z pražské Dukly se do Jičína přesune Jan Škalda, jenž se již v minulém roce v jičínském dresu několikrát objevil. O místo v sestavě bude určitě bojovat dorostenecký reprezentant a odchovanec klubu Štěpán Drbohlav, stejně tak levoruký Martin Knittl. Některé další hráče, kteří by nás mohli posílit z nižších soutěží případně z dorostu, ještě řešíme. 

 

Máte již naplánovanou přípravu na novou sezónu?

Ano, přípravu máme naplánovanou a nijak výrazně se neliší od předchozích let. První část jsme zahájili již tento týden v domácím prostředí a zakončíme ji čtyřdenním soustředěním v Prkenném Dole u Žacléře. Od srpna se již přesuneme do haly, z herních prověrek nás čekají dva tradiční mezinárodní turnaje. Nejprve se představíme v polském Glogówě, poté budeme hosti domácí turnaj Zepos Cup.

 

Autorka: Kristýna Sedláková

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email