top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Lubomír Kavka: Pokud se náš mladý tým vyvaruje zbrklostí, dokáže každého potrápit

05.09.2019, Redakce ČSH

Extraligový tým Pepino SKP Frýdek-Místek bude jedním z nejmladších v celé soutěži. Podle předsedy klubu Lubomíra Kavky má však svou kvalitu a bude se postupně stále zlepšovat.

 

Letní příprava je u konce a opět se roztáčí kolotoč extraligových zápasů. Házenkáře Pepino SKP Frýdek-Místek v novém ročníku povede nový trenér Andrej Titkov, který pracuje s velice mladým týmem, jehož věkový průměr je 23 let.

„Sezona začíná tím, že se začíná jednat s hráči a začíná se sestavovat tým. Jako vždycky jsme začínali od trenéra. Už někdy v březnu jsme se domluvili s Andrejem Titkovem, že převezme tým od 1. června. Následně jsme začali předběžně jednat i s hráči, ale až na výjimky jsme měli do konce června jasno, kdo za nás bude hrát i v následující sezoně,“ uvedl předseda Pepino SKP Frýdek-Místek Lubomír Kavka s tím, že se čekalo na vyřízení mezinárodního přestupu Davida Lefana z Německa. „Stěžejní bylo poskládat tým“. Nyní máme v širším kádru třiadvacet hráčů s věkovým průměrem 23 let, takže tým je dost mladý. I posily jsou z řad mladých hráčů. David Lefan je juniorský reprezentant, který bude hrát prvním rokem za muže. Na stálo už přechází do mužů loni ještě dorostenci Matěj Mazur a Pavel Musálek. Do A týmu je zařazený věkem ještě dorostenec Jakub Ondrušík, z dorostenců jsme do kádru zařadili i Tomáše Garbu a Radima Hustopeckého. Znovu začal trénovat třetí brankář Šimon Fritz, u kterého nevíme, zda mu píle a elán vydrží. Pokud ano, budeme rádi, protože je to také talentovaný hráč,“ poznamenal Kavka.

 

Přípravu komplikovala zranění

Koncem července a začátkem srpna se pak ujasnila situace kolem návratu Petra Ungra a přestupu Filipa Hardta z Kopřivnice. „Nevyvíjeli jsme zvlášť velkou aktivitu, ale u Petra Ungra jakožto našeho odchovance budeme rádi, když bude hrát za béčko a bude připravený nastoupit i za hlavní tým, protože extraligu hrál dlouhé roky. Filip Hardt se nedohodl na podmínkách v Kopřivnici, a tak jsme ho angažovali, protože nám v obraně chybí stále zraněný Dalibor Mynář,“ vysvětlil Kavka. „Dotáhlo se také hostování Jana Skřehota z Polanky, který u nás působil už před dvěma lety, kdy byl ještě věkem dorostenec. Rozhodně je v něm budoucnost a perspektiva. Jenže v přípravě měl zlomenou ruku, tak toho ještě moc neukázal,“ dodal.

Oproti předchozím sezonám letos družstvo neodehrálo tolik přípravných utkání. Výsledky podle předsedy klubu něco ukázaly, ale nejsou až tak směrodatné. Navíc několik hráčů se potýkalo se zdravotními problémy, takže trenér neměl celek kompletně pohromadě.

„Jan Skřehot měl zlomenou ruku, Vojtěch Petrovský laboruje se zády, Jakub Ondrušík má zlomený nos. Tým tak v podstatě v žádném utkání nenastoupil v nejsilnější možné sestavě tak, jak bychom si představovali. Drobné zranění měl i Sebastián Strack s vykloubeným malíčkem, což ho taky limitovalo,“ vyjmenoval Kavka. „Už nám to ale ukazuje, že jde o mladý tým, který když se vyvaruje zbrklých záležitostí a špatných taktických postupů, tak je schopný každého potrápit,“ pokračoval.

Herní přípravu má tým za sebou. Nyní už netrpělivě vyhlíží začátek soutěže, ve kterém hned na úvod přivítá jednoho z favoritů extraligy, a to Karvinou. „Los máme dost těžký“. V plné sestavě bychom Karvinou mohli potrápit, ale iluze si neděláme. Následně nás čeká duel na horké půdě Kopřivnice,“ popsal Kavka s tím, že určitě není jedno, s kterými soupeři družstvo soutěž začíná. Pokud totiž tým prohraje třikrát, čtyřikrát za sebou, tak ztratí sebedůvěru a začne se bát o výsledek i se slabšími soupeři. Taková už je praxe, že hráči se s tím buď vyrovnají anebo ne. Pokud ano, ukážou, že na extraligu mentálně mají. Když to bude obráceně, nemají v extralize pak co dělat,“ upozornil.

 

Týmu prozatím chybí přirozený lídr

Lubomír Kavka ale mladý tým rozhodně nezatracuje. „Mnoho kluků chce něco dokázat. Zatím jim chybí přirozený lídr. Tím je sice Vojtěch Petrovský, ale chybí nám hecíř, buldok, který by strhl mančaft. Filip Hardt má nějaké předpoklady, ale tahoun družstva, který řekne, že budeme hrát na krev nebo že takový zápas nemůžeme prohrát, nám zatím chybí. Takové typy to musí mít v povaze, toto se nedá vychovat. Snad se někdo objeví mezi mladými hráči. V dorostu je na toto zvyklý Jakub Ondrušík. Větší roli v tomto ohledu by měl hrát třeba Adam Gřešek, který je takový typ i v obraně,“ míní Kavka.

Všechny týmy před novou sezonou hodně posilovaly. Ve Frýdku-Místku vsadili hlavně na vlastní odchovance. „Všichni si kladou za cíl play off, my bychom se do něj taky chtěli probojovat, ale je to spíše přání než striktně stanovený výkonnostní cíl. Věřím však, že si tento cíl stanovili především sami hráči, neboť hlavně na nich samotných bude záležet, zda ho dosáhneme. Soutěž bude nejspíš stejně vyrovnaná jako loni, kdy mezi třetím a devátým týmem byl rozdíl snad jen pěti bodů. Každý zisk bodů z hřiště soupeře nebo ztráta doma bude v tabulce vidět,“ podotkl Kavka.

Frýdecko-Místečtí mají těžký start, ale podle předsedy klubu by měla mít výkonnost družstva stoupající tendenci. „S relativně vyrovnanými soupeři bychom pak měli sbírat body. Na profesionální týmy budeme asi těžko mít, ale můžeme bojovat a někoho ze silnějších týmů překvapit, vždyť loni Jičín porazil v prvním kole Karvinou jako úřadujícího mistra,“ upozornil Kavka. „Kluci mají o co hrát, o co bojovat. Naše publikum je objektivní a dokáže ocenit výkon hráčů, i když se prohraje. Zahájili jsme dvouletý cyklus, který bude gradovat příští rok. Většina hráčů i trenér má smlouvu na dva roky, takže je třeba jim nechat prostor, ať ukáží, co dovedou,“ uzavřel.

Autor Jan Smekal

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email