top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

"Liga se každým rokem zvedá," říká v rozhovoru kopřivnický brankář Petr Chalupa

27.09.2019, Redakce ČSH

Nejen o úvodních kolech a nadcházejícím utkání v Jičíně se v rozhovoru rozvykládal brankář KH ISMM Kopřivnice Petr Chalupa

 

 

Před necelým měsícem odstartovala nová házenkářská sezóna. Co říkáte na letošní úroveň ligy?

Liga se každým rokem zvedá. Hlavně oproti minulým rokům nejsou zápasy „o ničem“, což vypovídá o tom, že se házená začíná ve všech klubech zkvalitňovat a těžko dneska najdete soupeře, ke kterému by jste přijel zápas odchodit a nebyl potrestaný ztrátou bodů, jako tomu bylo v letech minulých. I pro letošní rok je jasná čtveřice favoritů, ale stejně jako loni bude platit, že každý může porazit každého a já si klidně umím představit, že se opět v lize vyšvihne někdo, s kým se tak úplně před startem soutěže nemuselo počítat a pořádně zamíchá třeba i medailovými kartami mezi favorizovanou čtyřkou - Dukla, Karviná, Plzeň a Zubří.

 

V letošní sezóně jste odehráli tři střetnutí. V prvním kole jste si připsali prohru v Lovosicích, následovala drtivá domácí výhra nad Frýdkem-Místkem a v posledním kole jste sehráli povedené derby na půdě Karviné, která se na vítězství pořádně nadřela. Co vám první tři kola ukázala?

Osobně mě moc mrzí první utkání v Lovosicích, kde jsme body ztratili zbytečně, protože vstup do zápasu byl dobrý a prvních dvacet minut jsme byli lepším mužstvem, takže je škoda, že jsme nechali domácí vrátit se do zápasu a nakonec si zřejmě i zaslouženě připsali na úvod sezóny prohru. Těžko říct, jestli roli hrála jistá nervozita z nezvyklého prostředí zimního stadionu, nebo zda to bylo faktorem prvního zápasu, ale ten výkon určitě nebyl tím, jakým bychom se chtěli prezentovat. Vyrobili jsme velké množství technických chyb a celkově byl ten výkon takový mdlý. O to lepší ale byla domácí premiéra a ukázalo se, že náš tým má charakter a umí odpovědět na nezdar tím nejlepším možným způsobem. Derby s Frýdkem o dvacet gólů je věc, kterou by si před zápasem jen těžko někdo představil. Poslední zápas v Karviné nebyl herně rozhodně zlý, diváci se museli bavit a bylo to opět pravé derby. Ale Karviná má svojí nespornou kvalitu, má ve středu zkušené hráče, profíky a určitě doma body rozdávat nebudou. My jsme ale, myslím, ukázali, že jsme byli rovnocenným soupeřem.

 

 

Vidíte ve vaší hře nějaké nedostatky? Na kterých by se mělo zapracovat?

Možná ještě trošičku zrychlit přechod do útoku a obrana zatím taky není úplně naše výsada. Teda především ve venkovních utkáních dostáváme spoustu branek, domácích 17 obdržených gólů bylo naopak velice hezkým číslem. Musíme umět vyvinout stejnou agresivitu a nastavení venku jako to umíme v domácích zápasech, kde máme v zádech náš báječný kotel a já věřím, že ta čísla se sníží a i my gólmani si připíšeme více zákroků, protože si jsme vědomi, že zápas v Karviné nebyl z naší strany takový, jaký bychom sami chtěli.

 

Po posledním utkání v Karviné se objevovaly hlasy, že závan starých dobrých časů připomnělo vaše nedělní derby. V dřívějších dobách sváděly oba kluby vyhecované souboje, které měly opravdu říz a zdá se, že se vše po nějakém období vrací. Co na to říkáte?

Těžko se mi to hodnotí, protože zmíněné dřívější doby, kdy se s Karvinou hrály vyrovnané zápasy, už jsou opravu pár let nazpět a já bohužel musím říct, že si je ani nepamatuji. Nicméně jak už jsem říkal, herní projev týmu byl dobrý a donutili jsme Karvinou k maximálnímu výkonu, byl to opět vyrovnaný souboj. Ostatně všechny naše poslední zápasy měly velký náboj, kdy padlo i několik červených karet a diváci se u těchto zápasů nudit nemohou. Důkazem vyrovnanosti je i to, že jsme snad jako jediný tým u nich dokázali loni v normální hrací době vyhrát a doma ukořistit cenný bod a můžu slíbit, že i když je to vzhledem k možnostem obou klubů složité, budeme všichni makat, aby tento trend zůstal i nadále.

 

V dalším kole vás čeká těžký duel na půdě Jičína a poté doma přivítáte nabitý kádr Zubří, který letos určitě bude chtít hrát o medaile. Los k vám z kraje sezóny nebyl příliš milosrdný, souhlasíte?

To je pravda, los to jistě lehký není, asi bych si ho uměl představit lépe, ale on by byl těžký, ať by už vypadal jakkoliv. Budu se opakovat, letos je těžké si představit zápas, kde by šlo říct, že pošetříme síly a ono to nějak půjde. Takže musíme los brát tak, jak je a do každého zápasu jít s tím, že si jdeme pro body, ať už nás čeká tým jako Zubří, který je letos nabitý velkými jmény a bude jasným favoritem, nebo by se jednalo o papírově snazšího soupeře. Ve výsledku se stejně s každým hraje dvakrát.

 

 

V sobotu vás čeká již zmíněné utkání v nevyzpytatelném prostředí Jičína. Bude mít pro vás toto střetnutí po loňském vyřazení ze čtvrtfinále play-off pikantnější náboj? Je v ústech hráčů ještě určitá pachuť?

To bezesporu. Já myslím, že každý tým, který v Jičíně kdy hrál, tu pachuť zná. Nicméně co bylo, to bylo, už je to pryč a nemá smysl se k tomu moc vracet. Lehce se obměnily oba týmy, je třeba tam jet s čistou hlavou, navázat na věci, které nám fungují a nebude důvod si nevěřit. Navíc jsou informace, že by s námi mohli vyrazit i fanoušci, takže s jejich podporou v zádech to bude zase o něco lepší.

 

Co by na Jičín mohlo platit?

Určitě základem bude omezit technické chyby na minimum a vyvarovat se nějaké zbrklé střelby, protože Jičín disponuje velice rychlými křídly a Filip Veverka je umí najít. Důležité taky bude nenechat rozehrát Dolejšího se Šulcem, na kterých celá hra Jičína stojí, a naopak my musíme hrát rychlou házenou, abychom se netrápili na postavenou obranu, protože Jičín si dlouhodobě zakládá na obraně. My ale víme, že v Jičíně rozhodně můžeme vyhrát, loni jsme si to dokázali a s těmito myšlenkami se tam pojedeme porvat o vítězství!

Autor Martin Petřek

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email