top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Lovci ve svátečním kole ulovili Mamuty, tradiční derby v Zubří nakonec pro Valachy

28.09.2019, Redakce ČSH

Sváteční sobota přinesla kompletní šestici zápasů 4. kola STRABAG Rail Extraligy. Ve stínu reprezentačního utkání žen braly body týmy Lovosic, Králova Pole a Nového Veselí. V atraktivním souboji v Praze se z vítězství radovali házenkáři Plzně, z nedobytné jičínské palubovky veze body Kopřivnice a v tradičním derby na Valašsku vybojovali vítězství nad silným celkem karviné házenkáři Zubří, kteří tak potvrdili, že letos se s nimi v bojích na špičce musí počítat.

 

STRABAG Rail Extraliga – 4. kolo

SHC Maloměřice Brno - HK FCC Město Lovosice 21:33 (9:15) 

První polovina zápasu byla velmi vyrovnaná. Hrála se rychlá a důrazná házená, Brno dokázalo se soupeřem z Lovosic držet krok a výsledek se vždy pohyboval mezi jedno až dvoubrankovým náskokem hostů, avšak ke konci prvního poločasu si hosté vybudovali šestibrankový náskok. Zlomová pak byla zejména první pětiminutovka druhého poločasu. Domácí tento interval zaspali a Lovosice si velmi snadno vypracovaly až náskok jedenácti branek. Následně už bylo pro Lovce jednoduché si tento stav pohlídat a dovézt utkání k vítěznému konci.

Nejlepší střelci: Jung 6/1, Horák 5, Číž, Kolář, Jirák po 2 – Motl 9, Kupa 6, Trkovský 5/4. Rozhodčí: Bubeníček, Petruška. Sedmimetrové hody: 1/1 – 4/4. Vyloučení: 2:5. Diváci: 304. 

Vít Musil, trenér SHC Maloměřice Brno: „První a druhý poločas byly naprosto rozdílné. Řekli jsme si, jak jsme ve druhé půli hrát, ale jednalo se o naprostý blackout. Ztratili jsem spoustu balónů a soupeř stačil odskočit na nějakých deset gólů. Chtěli jsme hrát stále dopředu a na góly, ať z toho vytěžíme co nejvíce. Soupeř si to už jenom pohlídal. Potom už jsme spíše zkoušeli, ale nic moc se nepředvedlo, žádný zvrat ti nebyl.“

Pavel Farář, trenér HK FCC Město Lovosice: „Brankovým rozdílem jsme jasně vyhráli, ale zápas to rozhodně jednoduchý nebyl. Kluky jsem na to v kabině upozorňoval. Mně se ten styl Maloměřic líbí. Ve všech třech zápasech hráli poměrně slušně. Ty dva venkovní prostě nezvládli a doma s Hranicemi drželi dlouho nadějný výsledek a to stejné dnes s námi v prvním poločase. Dobře nám dnes fungovala defenzíva.”

 

 

 

HBC Ronal Jičín - KH ISMM Kopřivnice 25:29 (14:15)

Jičínští házenkáři přivítali v rámci čtvrtého kola házenkářské STRABAG Rail Extraligy celek KH ISMM Kopřivnice. Příznivci házené sledovali velmi bojovné utkání. Začátek utkání vyzněl lépe pro hráče Kopřivnice, kteří si dokázali vytvořit až čtyřbrankový náskok. Ve 25. minutě prvního poločasu se jičínským hráčům podařilo náskok Kopřivnice stáhnout a dostat se poprvé v utkání do vedení (13:12). Tento moment ale netrval dlouho. Po úderu do obličeje a udělené červené kartě musel hrací plochu opustit jičínský hráč Pich. Kopřivnice využila přesilové hry a do šaten odcházela s jednobrankovým vedením. Vstup do druhého poločasu vyšel lépe hráčům Kopřivnice, kteří během deseti minut hrací doby zvýšili svůj náskok na rozdíl pěti branek. Naděje Kopřivnických na výhru držel po celou dobu zápasu skvěle chytající Marek Žingor, který byl klíčovou postavou dnešního utkání.

Nejlepší střelci: Krahulec 10, Kostelecký 4, Dolejší 4 - Fulnek 7, Gřes 6, Donoso 4. Rozhodčí: Králíček, Letev. Sedmimetrové hody: 4 /4 - 1/1. Vyloučení: 4:3. Diváci: 520.

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH ISMM Kopřivnice: „Rozebrali jsme si zápas, věděli jsme, co nás bude čekat. Věděli jsme, že pokud do toho dáme srdce a odmakáme to celých šedesát minut, budeme mít šanci vítězství urvat. To se potvrdilo tím, že obrana fungovala, Marek Žingor výborně chytal a to byl dle mého názoru ten nejdůležitější důvod.”

Jaroslav Škarpich, pivot KH ISMM Kopřivnice: „Myslím si, že jsme vyhráli z toho důvodu, že jsme plnili taktické pokyny, které jsme si před zápasem řekli. Věděli jsme, že v Jičíně to nebude lehké utkání, že Jičín bude hrát tvrdou hru a proto jsme se na to připravovali celý týden. Trénovali jsme obranu, veškeré věci se nám podařilo přenést do zápasu. Nechali jsme tady nejenom to, co jsme celý týden trénovali, ale i srdíčko. A to je to nejdůležitější, co jsme tu mohli předvést a já jsem moc rád, že vezeme body domů.”

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „I přes porážku nacházím pozitiva. Samozřejmě obdržených 29 gólů na domácí palubovce není dobrá vizitka obrany, ale my jsme měli nějaké absence nejenom v obraně, ale i na postupný útok. Neudrželi jsme výkonnost, kterou bychom potřebovali, soupeř naopak ano a proto spravedlivě zvítězil. Já jsem rád za těch 45 minut, kdy i mladí kluci dokázali hrát agresivně. Během sezóny nás čeká ještě spousta práce, abychom se výkonnostně dokázali udržet celých 60 minut.”

David Krahulec, křídlo HBC Ronal Jičín: “Kopřivnice dodržela všechny taktické věci, které si připravila, a to my jsme nedokázali. V prvním poločase jsme nedokázali dodržovat pravidla, která jsme si v obraně dali, a dostali jsme zbytečně moc gólů. V druhém poločase, kdy jsme se mohli na Kopřivnici dotáhnout, nás zradila střelba a jak už bylo zmíněno, Marek Žingor měl velmi důležité zákroky.“

 

HC Dukla Praha – Talent M.A.T. Plzeň 23:27 (10:11)

Ambiciózní Dukla přivítala ve sváteční sobotu dynamický celek Talentu M. A. T. Plzeň. Žádný z celků nevstupoval do utkání v roli favorita, zápas ukázal maximálně vyrovnané síly obou týmů. Hned v úvodu byli úspěšnější domácí házenkáři pod taktovkou Klímy, který úspěšně bodoval svou střelou ve třetí minutě utkání. Následovala kanonáda gólů od Patzela a Reichla, čímž se domácí ujali vedení 4:1. Po vyhodnocení situace Západočeši ve třinácté minutě srovnali stav utkání na 5:5. Do šaten o poločase však hosté šli pouze s jednobrankovým vedením za stavu 10:11. Začátek druhé půle byl přehlídkou skvělých brankářských zákroků hostujícího Šmida. Plzeň pomalu navyšovala brankový rozdíl a v šestnácté minutě druhého poločasu na časomíře už svítil stav 15:20. Dukla spoustou nepřesností a neproměněných šancí umožnila Plzni zůstat stále stoprocentní. 

Nejlepší střelci: Patzel 7, Reichl 6, Harabiš 3 – Macháč 6, Jenko Bogdanič 5, J. Tonar 5. Rozhodčí: Hanák, Pavlíček. Sedmimetrové hody: 1/0 - 2/2. Vyloučení: 3:4. Diváci: 200

Daniel Čurda, trenér Dukly Praha: „Myslím si, že jsme si dnes prohráli zápas sami. Neřekl bych, že Plzeň byla lepším týmem, ale v hlavách to zvládla výrazně lépe. Měli jsme velké množství neproměněných šancí, ale nejvíce mě mrzí, že jsme dali hlavy dolu. Naopak Plzeň po špatném začátku hlavy dolu nedala a hrála pořád stejně a pořád dál. Největší rozdíl byl právě v tom, že jsme dali hlavy dolu a ten zápas už jsme jenom dohrávali. Plzeň se však ukázala jako pravý šampion a hrála ten zápas od začátku až do konce, ať byla v plusu, ať byla v minusu. Zasloužené gratulace Plzni!“

Michal Tonar, trenér Talentu M.A.T. Plzeň: „Jsme hodně spokojení, že jsme zvládli takto těžké utkání. Věděli jsme moc dobře, že Dukla svou kvalitu určitě ukáže, a tu také předvedla. Utkání se opravdu lámalo až během poslední čtvrthodiny, kdy jsme převzali iniciativu a dokázali jsme proměňovat naše šance. Odskočili jsme dokonce o sedm gólů, proto jsem mohl i zamíchat sestavou. Ale důležité byly dneska dva body, které jsme urvali, což je velká spokojenost.“

 

Foto: Jan Jahoda 

 

SKKP Handball Brno – SKP Pepino Frýdek-Místek 25:20 (11:11)

Začátek utkání patřil především defenzívám obou týmů, dlouho se čekalo na první gól. Čekání ale prolomil v 5. minutě domácí Libor Horut. Domácí byli nadále aktivní a odměnou jim bylo dvoubrankové vedení. Hosté sice téměř okamžitě srovnali, ale Brněnští opět strhli vedení na svou stranu. V 9. minutě začala divoká přestřelka, z níž si odnesl Frýdek-Místek dvou brankový náskok. Od této chvíle se hrálo vyrovnané utkání. Kénik korigoval vedení Frýdku-Místku na rozdíl jedné branky. Ve 23. minutě podržel královopolské házenkáře chycenou sedmičkou domácí brankář a pokračovalo se ve vyrovnaném utkání a hráči šli do šaten za stavu 11:11. Do druhé půle vstoupili lépe svěřenci domácího Vávry, když se ujali dvou brankového vedení. Hosté ale zabrali a srovnali s domácími krok. V 48. minutě šel Kénik do vedení o dva góly, to ale bylo domácím zřejmě málo, a tak v 50. minutě přidali další dva kousky. I přes snahu hostů nepříznivý stav zvrátit si domácí závěr utkání pohlídali a připsali si první domácí výhru.

Nejlepší střelci: Stein 9, Kučera 5, Janíček 5 - Strack 6, Rajnoha 4, Musálek 4. Rozhodčí: Valášek, Vychodil. Sedmimetrové hody: 0/0 – 3/3. Vyloučení: 3:2. Diváci: 351.

Ivo Vávra, trenér SKKP Handball Brno: „Po Lovosicích jsem se bál, že hráči utkání podcení, ale nestalo se tak, přestože po prvních minutách hráči podlehli vědomí, že se utkání vyhraje samo. Frýdek-Místek na nás byl dobře připraven, první poločas se s námi držel. Po zranění jednoho z klíčových hráčů hostů jsme ukázali svoji kvalitu a utkání zvládli. S výsledkem jsem spokojen, ale co se týče výkonu, tak si myslím, že tam byli určité rezervy."

Andrej Titkov, trenér SKP Pepino Frýdek-Místek: „Můžu být spokojený s bojovností a přístupem hráčů. Čtvrté kolo nás zradilo, šancí jsme si nevypracovali tolik, abychom byli úspěšní. Gratuluji soupeři k vítězství."

 

TJ Sokol Nové Veselí – TJ Cement Hranice 24:17 (11:8)

Ve čtvrtém kole čekal domácí tým už třetí zápas během posledního týdne. Přesto domácí potvrdili stoprocentní bilanci před domácím publikem. Zápas se rozjížděl opatrně, oběma týmům dobře fungovala obrana. Veselí se ve druhé minutě ujalo jako první vedení, které si drželo až do konce prvního poločasu, jenž skončil poměrem 11:8. Skvělý výkon předváděl v domácí brance gólman Studený, který svůj tým mnohokrát podržel. Podpořila ho i obrana, která dovolila soupeři skórovat pouze 17 gólů. Hranice celý zápas bojovaly, aby se domácímu celku ve skóre přiblížily. Útok se kromě šestibodového Mlotka nedokázal příliš prosadit a potrápit tak domácí tým o něco víc.

Nejlepší střelci: Bartůněk a Sekulič po  4, Krčál 3  – Mlotek 6, Menšík a Padalík po 2. Rozhodčí: Hájek, Nezbeda. Sedmimetrové hody: 3/2 – 2/1. Vyloučení: 2:4. Diváci: 280.

Pavel Hladík, trenér TJ Sokol Nové Veselí: „Především děkuji Hranicím za pěkný zápas. Byl to zápas dvou připravených soupeřů, Hranice to demonstrovaly v obraně. Ale i my jsme byli připraveni v obraně, dostali jsme jenom 17 gólů, což je super a odrazilo se to i na gólmanovi. Chtěl bych poděkovat týmu, protože měl těžkou sérii a fyzicky neodešel. Samozřejmě jsou dva body o to chutnější během pouťového víkendu, takže hráče beztak doma čeká zaslouženě dvojitá porce řízků a bramborového salátu (smích).“

Miroslav Bartoň, trenér TJ Cement Hranice: „Nebudu se tajit tím, že jsme tady chtěli urvat nějaký bod. Připraveni jsme byli po stránce obrany, s tou jsem byl spokojen. V útočné fázi to ale byla tragédie, to jsem u hráčů ještě neviděl. Samozřejmě výborný výkon domácího gólmana, ale ohromná nekoncentrovanost na naší straně. Na 17 gólů prostě nikdo nevyhraje ani doma, natož venku.“

 

 

HC ROBE Zubří – HCB Karviná 24:21 (11:11)

Již tradiční souboj odvěkých rivalů přineslo čtvrté kole v zuberské Robe aréně. Kluby, které se v dřívějších letech bily o prvenství v české Extralize, změřily síly před téměř zaplněnou halou. Zápas po celou dobu splňoval všechny atributy klasického derby. Byla vidět agresivní obrana na obou stranách, fanoušci obou táborů tahali oba týmy dopředu a v útoku padal jeden krásný gól za druhým. První gól padl do sítě Karviné z ruky Matěje Šustáčka. Zubří vedlo ve druhé minutě 2:0, nicméně vzápětí Baník rychlými dvěma góly srovnal. V 10. minutě vyhnali svými přesnými střely hostujícího gólmana Marianoviče z brány. Stav 6:5 tomu sice neodpovídal, ale Zubří bylo v koncovce šťastnější. Na obou stranách drželi své spoluhráče brankáři, jak Mizera, tak Mokroš. Do poločasu nenastal vyšší rozdíl ve skóre a reklama na špičkovou českou házenou nabírala na obrátkách. Hned na začátku druhého poločasu mohli zažít diváci hezké gesto Michala Brůny, který zvrátil rozhodnutí rozhodčího o úmyslné hře nohou domácích a rozhodčí tak následně zrušil trest pro Zubří. Poté se čtyřmi góly dostali domácí do dnešního největšího vedení 15:11. Když už se Karviná dotahovala na těsnější rozdíl, zuberská obrana byla neprostupná a ve spolupráci s brankářem takřka nedobytná. Ve 49. minutě druhého poločasu však Nedoma vsítil branku a stav byl 19:19. Dvě minuty na to domácí třemi góly za sebou strhli vedení na svou stranu a už ho nepustili. Zubří si připsalo dva cenné body hlavně díky vynikajícímu Šimonovi Mezerovi v bráně, který svými zákroky mazal hostující Karvinou. I nezaujatý divák by měl dnes v Zubří husí kůži z nevídané atmosféry, která je tak dobře známá. 

Nejlepší střelci: Řezníček 6, Šustáček 5, Hlinka 4 – Monczka 8/1, Brůna 5, Solák 3/1, Nedoma 3. Rozhodčí: Kozler, Zych. Sedmimetrové hody: 3/3 – 5/2. Vyloučení: 10:8. Diváci: 924.

Dušan Poloz, trenér HC ROBE Zubří: „Celý týden jsme postrádali kluky Dokoupila a Mičkala, kteří patří do základní sestavy a bylo fajn vidět, že se tým s tímto dokázal vypořádat, že jsme našli alternativu. Zápas byl očekávaný v tomto duchu. Za stavu 19:19 jsme chtěli sáhnout k výměně gólmanů, ale Šimon předvedl 3 zákroky. V kabině jsme cítili, že tento zápas potřebujeme vyhrát. Chtěl bych vyzdvihnout velké gesto velkého hráče Michala Brůny, který přiznal, že dvouminutový trest pro Zubří není regulérní.

Marek Michalisko, trenér HCB Karviná: „Z našeho pohledu nevydařené utkání, Zubří předvedlo bojovný zápas. Loni jsme tady vyhráli, dnes se to tahalo celý zápas. Za stavu 19:19 jsme neproměnili šance. Výborný tah domácích – Šimon Mizera v bráně, který nás vychytával. V obraně jsme dřeli, nedostali jsme hodně branek. Dostávali jsme blbé góly. Řezníček nám dával hodně gólů, měli jsme to ubránit. Gratuluji Zubří, odehráli dobrý zápas.“

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email