top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Nikdy jsem si nepředstavoval, že se ocitnu v týmu z České republiky, říká portorický pivot Benítez

31.10.2019, Redakce ČSH

Jednou z letních posil KH ISMM Kopřivnice se stal zkušený pivot Edwin Brito Benítez. Třicetiletý Portoričan působil před příchodem do České republiky ve Španělsku.

 

V kolika letech jste začal s házenou a kdo vás k ní přivedl?

Začal jsem hrát házenou na škole se svými spolužáky, kteří mě pozvali, abych si s nimi zahrál za jeden místní školní tým. V té době mi bylo 18 let a s některými spolužáky se stále setkávám v národním týmu.

 

Zkoušel jste i jiné sporty?

Ano, hrával jsem volejbal a taky basketbal ve škole.

 

Jak se zrodil Váš přestup do Kopřivnice?

Hledal jsem si angažmá, když mi jeden můj kamarád z Chile řekl, že jeho známý je hráčský agent a hledá pivota. Dal jsem se s ním tedy do řeči a poslal mu nějaké video. Byl jsem opravdu překvapen, že to nakonec vyšlo. Nikdy jsem si nepředstavoval, že se ocitnu v týmu z České republiky.

 

 

Co jste věděl před vašim příchodem o České republice?

V podstatě jsem o České republice nevěděl vůbec nic. Ano, slyšel jsem, že Praha je krásné, turistické místo, ale žádné další informace o zemi jsem neměl. Z házenkářského prostředí jsem samozřejmě znal Filipa Jíchu a Pavla Horáka, který kdysi hrával s mým trenérem.

 

A jak se vám tady zatím žije? Jak se vám líbí v Česku?

Je to neskutečné, myslím, že jsem na nejlepším místě, kde jsem mohl být. Po osobní stránce se tu cítím opravdu dobře a bezpečně. Jenom se trochu ještě vypořádávám s počasím, to je trochu rozdílné, než na co jsem zvyklý, ale určitě se časem přizpůsobím.

 

V minulosti jste působil v portorickém klubu HB Gigantes a poté ve španělských klubech Cajasur Córdoba de Balonmano a ARS Palma del Rio. Zkuste srovnat klubový život v těchto zemích a v Kopřivnici.

Vlastně můj úplně první klub byl Rio Grande, z města, ze kterého pocházím, až z něj jsem měl možnost se dostat HB Gigantes. Odtud jsem zamířil pro změnu do Španělska, kde jsem půl roku hrál za tým Cajasur Cordoba. Následující půlrok jsem hrál druhou nejvyšší soutěž v týmu Palma del Rio, kde mimochodem hrál i trenér Luba v době, kdy klub působil v Asobal lize. Myslím, že tady je házená brána více seriózně, profesionálně, i fanoušci. Veškerá atmosféra v klubu je jenom o házené. Ve Španělsku lidé házenou znají dobře, ale pouze až tehdy, jestli hrajete nejvyšší soutěž, to je asi zatím pro mě největší rozdíl.

 

V klubu působíte se spoluhráčem Victorem Donosem, se kterým se potkáváte jako soupeři na panamerických hrách. Věděli jste o sobě, když jste se potkali v Kopřivnici?

Poprvé jsem slyšel o Victorovi Donosovi na panamerických hrách 2018, ale mezi námi nebylo žádné přátelství, jaké panuje nyní. Znal jsem ho a jeho spoluhráče pouze jako hráče národního týmu Chile. Ale to všechno se změnilo asi před dvěma nebo třemi měsíci. Byl jsem v Limě a Victor, jelikož věděl o moji situaci, že se chystám do Česka, mě oslovil a začali jsme být více v kontaktu. Až se z nás stali dobří přátelé, bylo to od něj opravdu pěkné gesto.

 

A kdo je lepší? Chile nebo Portoriko?

Očividně je to Chile. (smích)

 

 

Jaké podmínky jsou pro házenou v Portoriku? V čem spatřujete ve srovnání s Českou republikou největší rozdíl?

Největším rozdílem je, že v Portoriku máme pouze kolem 6 či 7 dospělých týmů a kolem 10 a 15 dětských, takže zde není úplně konkurenční prostředí a regulérní soutěž. Jednou za měsíc či dva se odehrají nějaká utkání formou turnaje, obdobně jsou na tom i dětské soutěže. Kvůli tomu se proto nemůže házená v Portoriku srovnávat s ostatními sporty. Když se dítě rozhodně dělat nějaký sport, bude preferovat více známý sport v zemi, jako je třeba basketbal či volejbal a pouze malé procento dětí se rozhodne pro házenou. A taky další podstatnou věci je fakt, že házená v Portoriku není na profesionální úrovni.

 

Kdo je vaším idolem ze světových hráčů?

Vlastně mám dva nejoblíbenější hráče a samozřejmě hrající stejnou pozici jako já. Je to Bertrand Gille a Rolando Urios. Obdivoval jsem je od samotných začátků mé házenkářské kariéry. Dokonce jsem měl možnost se setkat s Rolandem Uriosem, jelikož trénoval národní tým Dominikánské republiky.

 

Když zrovna nehrajete házenou, jak trávíte v Kopřivnici volný čas? Hledáte si zde i nějakou práci?

Nyní, jelikož ještě nepracuji, ale brzdy budu pracovat pro jednu firmu v Kopřivnici, tak odpočívám koukáním na youtube a Netflix nebo vařím. Taky chodím pravidelně asi 3 až 4 krát týdně do posilovny nebo jsem v kontaktu se svojí rodinou a kamarády. Mám tak 10 hovorů denně, každý 30-40 minut dlouhý. Obvykle spolu mluvíme večer po tréninku kvůli jinému časovému pásmu. Například moje babička mi volá každé ráno portorického času, a dokonce kvůli mně začala používat aplikaci whatsapp, což je úplně úžasné. (smích)

 

Stihl jste už na Moravě navštívit i jiná města?

Navštívil jsem Nový Jičín a Ostravu, ale pouze v obchoďáku a na krátký čas. Rád bych se do Ostravy vrátil a navštívil centrum města a okolí. Taky bych chtěl nějaký čas strávit v Praze a navštívit její památky. Kromě toho jsem byl pouze ve městech, kde jsme odehráli soutěžní utkání, tak to se moc nepočítá.

 

Ochutnal už jste nějakou místní specialitu? Hodně odlišná je česká strava od té karibské...

Ano, poprvé co jsem byl tady v restauraci, tak jsem něco zkusil, a bylo to opravdu dobré, ale sám bych si to nebyl schopný uvařit (pozn. svíčková?). Taky jsem zkusil "škvarkovou pomazánku". V Portoriku obvykle všechno smažíme, jako kuře, ryby, maso, mořské plody a dáváme s rýží či fazolemi jako přílohu.

 

Co říkáte na české pivo? Chutná vám?

Ano, české pivo je perfektní. (smích)

 

Vraťme se ale zase k házené. Co říkáte na atmosféru, která v Kopřivnici panuje na domácích zápasech? Například na zápase se Zubřím padl v hale divácký rekord. Jaký to byl pro vás pocit hrát doma v takové atmosféře?

Bylo to opravdu skvělé. Někdy, když jste domácí tým a máte úžasnou podporu od fanoušků, tak to zároveň může být i trochu svazující, protože se chcete předvést, jak nejlépe umíte a nechcete fanoušky zklamat. Vždycky je dobré mít za sebou takovou podporu lidí, kteří vás během zápasu naplňují energií. Byl to skvělý zážitek.

 

Z dosavadních sedmi odehraných zápasů jste vytěžili devítibodový přísun. Jak jste spokojený s výsledky a umístěním družstva v tabulce?

Nyní se nám daří, tým se sehrává každým zápasem a neleží na nás takový tlak. Ale zápasy na začátku sezony byly opravdu obtížné. Musíme to udržet tak, jak to momentálně máme nastavené, což půjde jedině tvrdou dřinou.

 

Chtěl byste něco vzkázat fanouškům?

Určitě bych chtěl poděkovat všem fanouškům za úžasnou podporu a přeji si, aby takhle pokračovala i po celou sezonu, jelikož nás čekají těžké zápasy, ve kterých vás budeme potřebovat. My do toho dáme všechno, uděláme pořádnou show a věřím, že vy také. 

Autor Martin Petřek

Foto Ivan Pilát, Daniel Hojník

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email