top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Musíme do zápasu vstoupit se vztyčenou hlavou. Hrajeme doma a chceme vyhrát, říká Martin Cáb před derby s Kopřivnicí

05.12.2019, Redakce ČSH

V posledním zápase STRABAG Rail Extraligy, kdy se hráči Pepino SKP Frýdek-Místek představili na půdě Karviné, chyběla týmu brankářská jednička Vít Pyško. Prostor tak dostali Martin Cáb s Šimonem Fritzem. Prvně jmenovaný v rozhovoru mluví o tom, jak se v brance cítil, ve kterých činnostech byla Karviná lepší či čím by mladý tým mohl zaskočit Kopřivnici, kterou přivítá v neděli v příštím extraligovém kole.

 

Martine, zápasem v Karviné jste vstoupili do druhé poloviny základní části letošního extraligového ročníku. S jakými vyhlídkami jste nastupovali do tohoto střetnutí?

Přestože jsme jeli do Karviné v okleštěné sestavě, nepřijeli jsme zápas jen tak odehrát. Nebyli jsme sice v roli favorita, ale určitě jsme nepřijeli předem poraženi a chtěli po nevydařeném prvním střetnutí Karvinou potrápit. I když se nám zatím sezóna nevyvíjí podle představ, pořád to bylo derby, ve kterém se mohlo stát cokoliv.

 

Začátek duelu vám tentokrát vyšel. Karviná vám poměrně dlouho nemohla dát gól. Překvapilo vás, že jste se ujali vedení 3:0?

Začátek nám vyšel dobře, v týdnu jsme se na Karvinou připravovali a hráli jsme, co jsme měli natrénované. Během prvních pár minut došlo k vyloučení na straně Karviné, což nám pomohlo k vedení.

 

Třetí branku jste vstřelil vy, když jste při oslabení Karviné využil toho, že hrála v útoku bez brankáře a po zisku míče jste trefil prázdnou bránu hodem přes celé hřiště. Můžete se k situaci ještě vrátit? Rozmýšlel jste se dlouho, jestli rozehrajete postupný útok nebo se zkusíte trefit přes celé hřiště?

Ani ne, po zblokování střely se míč odrazil do brankoviště. Když jsem ho chytil, podíval jsem se, jestli je branka pořád prázdná, nebo jestli někdo běží do rychlého, ale když jsem viděl, že nestihli vystřídat, neváhal jsem a hned to házel. Věřil jsem, že to trefím, už minulou sezónu jsem si připsal na konto pár gólů přes celé hřiště a z tréninku to mám celkem naházené (směje se).

 

V dalších jedenácti minutách však dala Karviná jedenáct branek, zatímco vy jen jednu. Čím to bylo, že se zápas najednou tak otočil, když jste ho ze začátku měli slušně rozehraný?

Karviná ještě trochu více vysunula obranu. Na to jsme zareagovali špatně a nebyli schopni ji překonat. Začali jsme hrát hodně přes střed a zkoušeli cpát balon na brankoviště. Bohužel jsme těmito pokusy ztratili hodně míčů, přidali se k tomu i nějaké technické chyby a nepřesná střelba. Došlo také ke dvouminutovému vyloučení na naší straně. Karviná toho dokázala využít a trestala nás jednoduchými góly z rychlých útoků nebo z druhé vlny.

 

Ve zbývající části už jste se pak nedokázali dotáhnout. Rozhodla tedy tato pasáž o celém utkání? V čem vás Karviná hlavně předčila?

Nemyslím si, že tato část rozhodla o celém utkání, protože Karviná také začala dělat chyby, nedala pár střel, ztratila několik míčů a my se začali dotahovat. Pět minut před koncem poločasu to bylo dokonce 12:9. Bohužel jsme neproměnili sedmičku, byla tam i špatná nahrávka do rychlého útoku, a to byl moment, kdy jsme mohli být na rozdílu pouhé jedné branky. Druhý poločas začala Karviná dobře, a v 10. minutě si udělala solidní náskok desíti branek, což si už dokázala pohlídat. Karviná nás předčila hlavně z rychlých útoků, menším počtem technických chyb a tím, že měla možnost točit více hráčů. Takový luxus jsme toto utkání neměli.

 

Vzhledem k tomu, že Vít Pyško tentokrát chyběl, odchytal jste celý první poločas. Druhý pak chytal Šimon Fritz. Věděl jste už před zápasem, že každý z vás odchytá polovinu střetnutí? Jak moc vám to vyhovovalo?

Nevěděli jsme, že každý z nás odehraje půlku utkání. Až na předzápasové poradě jsem se dozvěděl, že začnu. Na tento zápas jsem se ohromně těšil a myslím si, že tak stejně na tom byli i kluci, kteří do teď nedostali moc herních příležitostí, a tak měli šanci se předvést. Po prvních pár minutách ze mě opadla počáteční nervozita a cítil jsem se dobře. I když jsem měl trošku smůlu na některé míče, na půdě Karviné se mi chytalo dobře a doufám, že to nebylo špatné. Myslel jsem, že budu ještě pokračovat ve druhém poločase, ale ke konci přestávky jsme se domluvili, že do branky půjde Šimon Fritz, který taky nechytal špatně.

 

V příštím kole přivítáte doma Kopřivnici, které rozhodně máte co oplácet. Na začátku sezony vám tento rival uštědřil debakl 37:17. Vzpomenete si ještě na ten zápas? Čeho se hlavně budete muset vyvarovat, aby se něco takového neopakovalo?

Vzpomínám. V Kopřivnici jsme utkání těžce nezvládli a po dvaceti minutách bylo rozhodnuto. Budeme se muset vyvarovat zbytečných technických chyb a ukvapené střelbě. Kopřivnice to hraje rychle dopředu, pak by nás každá chyba mohla přijít draho...

 

 

V přechozích sezonách byly vaše zápasy s Kopřivnicí vyrovnané. Jenže letos je na tom váš rival o poznání lépe. Má už třináct bodů, zatímco vy jen dva. Myslíte si, že máte na to Kopřivnici doma porazit? Zřejmě i v tomto duelu bude minimálně mírným favoritem, souhlasíte?

Je to další derby. Ta bývají vyrovnaná a mívají svůj náboj. Kopřivnice letos hraje dobře, neprohrává doma a vozí body i z venku. Odehrála velice dobře pohárové utkání v Karviné, které ji uteklo pouze o jednu branku. Tahle fakta jsou ve prospěch Kopřivnice, ale derby většinou nemají favorita, a jestli se nám podaří přenést herní věci z tréninku do zápasu, tak věřím, že doma můžeme uspět. Hlavně musíme do zápasu vstoupit se vztyčenou hlavou, nenechat se zlomit z neúspěchu z průběhu sezony a zapomenout na momentální tabulku. Hrajeme doma a chceme vyhrát!

 

V Karviné jste hráli v hodně okleštěné sestavě. Proti Kopřivnici to bude zřejmě podobné. Co podle vás může být hlavní zbraní tak mladého týmu? Můžete v takovém složení Kopřivnici něčím zaskočit?

Je dost možné, že nastoupíme skoro ve stejném složení jako proti Karviné. Záleží, kdo se stihne dát během týdne do kupy. V tak mladém týmu, jaký máme, je to hodně o hlavě. Nesmíme se nechat zlomit a nebát se toho. Možná právě to je klíč k úspěchu. V posledních zápasech se chytl střelecky Matěj Mazur a v Karviné to lepilo Davidu Lefanovi. Myslím, že po Karviné někteří hráči nabili trošku herní jistoty a dokázali si, že umíme hrát. S tímto pocitem bychom měli nastoupit i proti Kopřivnici. Když k tomu přidáme maximální nasazení, bojovnost a fakt, že hrajeme doma, měli bychom utkání zvládnout. Nevím, jestli máme Kopřivnici čím zaskočit, vídávám kluky z Kopřivnice na našich zápasech, a když vychází čas, jezdíme se koukat na ty jejich. Myslím, že se navzájem dost známe. Záleží, co vymyslí trenéři na obou stranách.

 

Zbývá vám odehrát ještě tři zápasy, pak soutěž přeruší zimní přestávka. Mohla by vám pomoct k tomu, abyste se odrazili k lepším výsledkům? Tato sezona je určitě jedna z nejhorších v historii klubu…

Myslím, že zimní přestávka nám určitě prospěje, jak v doléčení nějakých nemocí či zranění, tak i zlepšení psychické stránky na dohrání základní části. Musíme zapracovat na hodně věcech, abychom se mohli poprat o play-off, i když to nebude jednoduché. Určitě si nikdo z nás nemyslí, že by pro nás sezóna skončila. Všichni si uvědomujeme vážnost momentální situace a také to, že něco podobného ve Frýdku dlouho nebylo. Nicméně se snažíme dělat maximum, abychom to překonali a odrazili se ode dna. Taky to dlužíme fanouškům, kteří nás chodí podporovat na naše utkání.

Autor Jan Smekal

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email