top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

„Je to neskutečná jízda,“ hodnotí náročný program posledních týdnů novoveselský trenér Pavel Hladík

09.12.2019, Redakce ČSH

Tým Nového Veselí zažívá v posledních týdnech velmi náročný program. Aktuálně pátý tým v Extralize bojoval v této sezóně hned na třech frontách. Kromě extraligových zápasů pokračuje tým z Vysočiny také v Českém poháru. Sokol navíc v letošní sezóně poprvé okusil atmosféru evropské házené, když se probojoval do 3. kola Challenge Cupu. V něm sice novoveselští hráči vypadli s lucemburským šampionem Red Boys Differdange, ale zanechali při své premiérové účasti velmi dobrý dojem.

 

Náročná a dlouhá série, ve které byla frekvence zápasů pro hráče Veselí vysoká, je pomalu u konce. Po vítězství nad brněnskými celky přivítali novoveselští hráči v úterý 3. prosince v domácí ZDT Aréně před kamerami České televize v atraktivním utkání pražskou Duklu. Po jednodenním volnu se ve čtvrtek 5. prosince odehrál v Novém Veselí další duel, tentokrát čtvrtfinálový zápas Českého poháru. Úspěšnější v něm bylo domácí Veselí. Až po této sérii zápasů si celý tým oddechl od soutěžních utkání. Ovšem jen na pár dní, ve středu 11. prosince (od 19:00) se totiž ve Veselí odehraje atraktivní utkání semifinále Českého poháru, ve kterém čeká domácí hráče tým loňského extraligového mistra Talent Plzeň.

Co říká k dosavadnímu průběhu sezóny hlavní trenér Pavel Hladík?

 

Před letošní sezonou došlo v týmu k celkem devíti odchodům a pěti příchodům. Rotace tedy byla opravdu velká.  Nyní máme za sebou 3 měsíce, jak dobře se dokázali nováčci herně adaptovat?

Už po letní přípravě bylo jasné, že jsme přivedli kvalitní hráče, a to jak po herní tak lidské stránce. Mimo posil bylo důležité, že svoji úlohu zvládli i oba brankáři. Ti byli po odchodu Vítka, který patřil k hvězdám Extraligy, pod velkým tlakem. Důležité bylo, že hráči, co v týmu zůstali, jim to svým přístupem hodně usnadnili a toho si velmi vážím. Samozřejmě je to pro nás v tuto chvíli velmi složité období. Jsme v podstatě nový tým a díky nabitému programu posledních dvou měsíců máme minimum možností na kvalitní trénink. I proto hrajeme v tuto chvíli systém jak v útoku tak obraně o trochu hůře než na začátku sezony, kdy jsme měli všechno najeté. Na druhou stranu máme už zase větší sebevědomí a celkově větší týmovou zkušenost než na začátku, tak se to navzájem kompenzuje.

 

Atmosféra v týmu působí navenek velmi uvolněně, vypadá to, že všichni hráči si rozumí i po lidské stránce?

Ano, opravdu si to sedlo. Je to o vzájemném respektu obou stran. Většina hráčů chápe, o co klubu a nám trenérům jde, a jejich ambice je stejně vysoká jako ta naše. V týmu je v tuto chvíli minimum hráčů, kteří nemají vysoké sportovní ambice, a to je v tom celém procesu naprosto zásadní. Navíc jsme se v létě společně přesvědčili o tom, že to, co chceme hrát, funguje, a ctíme systém hry, kterému věříme. V ten moment je práce vždy jednodušší. Všechno má jasná pravidla. Minimum věcí v naší hře i fungování mimo hřiště je improvizace. Každý ví, co se po něm chce a jak se má chovat. Není tedy logicky třeba tolik emocí jako v prvních sezonách, když jsme museli hráče přesvědčovat prakticky o všem. V tuto chvíli pracuje tým velmi profesionálně a znalost situace samozřejmě napomáhá i dobré a uvolněné náladě.

 

Váš tým odehrál za poslední měsíc 10 soutěžních utkání. Co pro tým jako je Nové Veselí představuje taková porce zápasů?

Je to neskutečná jízda. Prověrka pro hráče, realizační tým i celý klub. Je to úplně něco jiného, než jsme znali z prvních tří sezon. S nadsázkou se dá říct, že hrajeme už třetí měsíc play off. Jsem strašně rád, že jsme využili příležitost a evropský pohár hráli. Každý den vidím, jak moc to klub i hráče posunulo mentálně. Pracujete v takové únavě, že musíte pracovat mnohem efektivněji než v běžném procesu. To vede k nárůstu profesionality. A to je ta věc, která je vidět všude. Získali jsme opravdu nadhled na určité věci a to jak na hřišti tak mimo něj. To všechno nás opravdu posunulo. Tímto děkuji partnerům a hlavně Kraji Vysočina a ČOS za to, že nám pomohli a my mohli tohle zažít.

 

 

V aktuální tabulce STRABAG Rail Extraligy najdeme Nové Veselí na 5. příčce (nekompletních 13 kol). Jak hodnotíte dosavadní výkony svých hráčů v této extraligové sezóně?

Bodově jsme velmi spokojení. Zatím jsme ztratili pouze s týmy z absolutní špičky, jinak všechny zápasy vyhráváme. Máme stejně bodů jako druhou sezonu v Extralize po skončení play out skupiny na konci května. Mimo jiné jsme měli komplikace s tím, že se Basso (Pamphile Bassomben), připojil k týmu velmi pozdě a v průběhu sezony vypadnul ze sestavy Dima Turchenko. Navíc hrajeme v opravdu veliké únavě. I proto si našeho bodového zisku i postavení velmi vážím. Myslím, že po odchodech klíčových hráčů jako jsou Schams, Štěrba, Kežič a Živojinovič tohle čekal asi málokdo. Na druhou stranu musím říct, že i díky únavě a minimu tréninku nehrajeme úplně to, co bychom chtěli a mohli hrát. Hlavně se to odráží v prostorech náběhů, agresivitě obrany a logicky nejvíce v přechodu do rychlého útoku, který jsme měli v září na velmi dobré úrovni, ale postupně se skoro vytratil. Doufám, že ho dokážeme nastartovat teď na konci soutěže. Velká spokojenost panuje i s postupem v Českém poháru. Jediné, co nás samozřejmě bolí, je vypadnutí s lucemburským Differdange v Challenge Cupu.

 

V listopadu jste se svým týmem zažil premiérový zápas evropského poháru na palubovce soupeře. Jaké bylo koučovat zápasy proti celku s pravidelnou účastí a dobrými výsledky v pohárové Evropě?

Jak už jsem zmiňoval, věřím, že tohle byl jeden ze splněných snů většiny lidí, co jsou v kabině, vedení klubu, partnerů a sponzorů, trenérů všech kategorií i našich skvělých fanoušků a všech dobrovolníků, co nám pomáhají. Byl to opravdu veliký zážitek a jsem moc rád, že jsme došli v našem klubu až takto daleko. Zároveň jsem rád, že jsme ukázali jak po výkonnostní tak organizační a fanouškovské stránce, že do Evropy patříme a věřím, že si ji ještě zahrajeme.

 

Váš tým byl v zápasech evropského poháru za své výkony i přístup velmi pozitivně hodnocen. Lucemburští Differdange byli nadšení z novoveselských fanoušků a atmosféry, kterou dokázali v jejich aréně vytvořit. Vaši fanoušci jsou u nás svými skvělými výkony v hledišti známí. Ovšem slyšet skandovat „Veselí, Veselí…“, když hrajete v dalekém Lucembursku, muselo mít na hřišti speciální náboj…

Ano, jak od týmů tak delegátů, kteří byli na zápasech, jsme slyšeli velkou chválu. Troufám si říct, že jsme získali i slušný respekt těchto lidí a máme nové sportovní přátele. To, co předvedli naši fanoušci na domácím a venkovním zápase s Differdange, je úplně jiná kapitola. Byla to neskutečná jízda a věřím, že až se po skončené sezoně s fanoušky sejdeme na společné grilovačce, budeme na tohle vzpomínat. Teprve poté možná všichni doceníme, co jsme zažili a společně dokázali. Velkým přínosem bylo i to, že jsme jeli na tři dny do Lucemburska společným autobusem a mnoho lidí bylo dost překvapených, jak dobře tým funguje a jaké hodnoty a pravidla vyznává. Vzniklo tam silnější pouto mezi hráči a fanoušky a to nás zase posune o kousek dál. I proto jsme byli opravdu velmi zklamaní, že jsme vypadli.

 

Ve 13. kole Extraligy jste v domácím televizním utkání hostili pražskou Duklu. V rámci tohoto utkání proběhla speciální akce „Zápas pro hospic“, kterou si klub připravil ve spolupráci s Oblastní Charitou Žďár nad Sázavou. Mimo to mohou přispět také návštěvníci u vstupu na utkání. Oslovila tato akce fanoušky?

Máme opravdu velké ohlasy. Lidé v klubu i mimo něj takovéto akce opravdu oceňují. My jsme moc rádi, že jsme i v tomto roce dali našemu sportovnímu snažení vyšší rozměr. Akce probíhá do konce roku 2019 a doufáme, že i něco zajímavého vybereme, jelikož pomáhat potřebným je samozřejmě jedno z poslání nás všech lidí. Osobně bych já i celý tým chtěl poděkovat všem, co se do akce zapojili.

 

Do konce letošního roku čekají Veselí ještě tři utkání. V Extralize vyjedete na palubovku Jičína (14. 12.) a Hranic (21. 12). V semifinále Českého poháru hostíte už tuto středu Plzeň. Jaká jsou očekávání do zbytku podzimní části sezóny?                                                                                                                                                                                                                                                       

Kdo mě zná tak ví, že jsem blázen, co chce vyhrát všechno, co jde (smích). Ale bude to samozřejmě velmi těžké. V prvním zápase nás čeká semifinále Českého poháru. Navíc proti Plzni, která je v posledních letech jednoznačně nejúspěšnější český klub. My jsme finále nikdy nehráli, a tak naše motivace a přání uspět jsou samozřejmě velké. Co se týká Extraligy tak minimálně dva body ještě potřebujeme, abychom zůstali nahoře a už po podzimu si vybudovali dostatečný náskok na šestou Kopřivnici. Ale zajíždíme do dvou hal, kde se složitě vyhrává. I proto jsme dostatečně pokorní a všichni si uvědomujeme, jak těžký konec nás čeká. Osobně bych byl velmi spokojený, pokud bychom dva ze tří zápasů dokázali vyhrát. Pak by se podzim dal označit za super povedený.                                                                                                                                                                                                                                       

Autorka Karolína Straková

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email