top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Na čele přezimuje Plzeň, na záda jí dýchá Karviná

21.12.2019, Redakce ČSH

Dva tradiční a nadmíru atraktivní souboje, dvě vítězství domácích. I když Plzeň si své dva předvánoční body vybojovala nad Duklou v Tachově, Karviná před semnácti stovkami fanoušků porazila tradičního protivníka ze Zubří. 

STRABAG Rail Extraliga – 15. kolo

HCB Karviná - HC ROBE Zubří 27:20 (13:10)

Domácí vstoupili do utkání skvěle. Sice první branku utkání vsítil hostující Šustáček, ale to bylo naposledy, co hosté vedli. Domácí velmi dobře bránili a příliš nedovolili hostům ohrozit svoji branku. Sami naopak po pestré hře v útoku dokázali skórovat a dá se říct, že si v první čtvrtině utkání dokázali vybudovat rozhodující náskok. Ujali se vedení 6:1 a až do konce už hosty do vedení nepustili. Ti sice, jak je jejich dobrým zvykem, nic nevzdali, nevypustili a derby tradičních rivalů pokračovalo i nadále velmi dramaticky. Hosté dvakrát snížili na rozdíl pouhých dvou branek, ale domácí nedovolili větší zdramatizování. Fanoušci v karvinské hale mohli sledovat utkání výborné úrovně, o kterou se přičinili hráči obou týmů. Nicméně už před koncovkou si mohli domácí užívat standing ovation, protože pár minut před koncem vedli už o šest branek a dovedli tak vypjaté utkání do vítězného konce.  Poděkování za skvělou atmosféru patří fanouškům obou týmu, kteří se o ni přičinili.

A karvinští házenkáři si se svými fanoušky zpestřili i přestávku. Domácí totiž vyhlásili akci společně s karvinskou nemocnicí. Fanoušci na zápas přinesli hračky, které pak poputují na dětské oddělení zmíněné nemocnice. A je třeba poděkovat fanouškům, hraček se opravdu sesbíralo spoustu a ani nejoptimistěčtější předpoklady s takovým množstvím nepočítaly.     

Nejlepší střelci: Chudoba 9/1, Solák a Užek po 4 - Hlinka 5, Mičkal 4, Šustáček 3, Jurka 3/2. Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/2. Vyloučení: 4 - 3. Diváků: 1793.

Michal Brůna, asistent trenéra HCB Karviná: „Chtěli jsme si hned na začátku vybudovat vedení, a to nám vyšlo. Zubřané pak ještě stáhli na dva góly, ale víc už ne. Takže se dá říct, že to bylo kontrolované vítězství. Nakonec to bylo o sedm a to je za poslední dva roky, co hosté posílili mančaft, asi největší rozdíl. Chtěli jsme vyhrát o víc, než jsme prohráli na podzim v Zubří, a to se povedlo."

Miroslav Jurka, křídlo HC ROBE Zubří: „Karviná nám hned na začátku utekla. Věděli jsme, že to tady bude tvrdé, ale nepopasovali jsme se s tím a domácí trestali každou naši chybu. S jedním gólem za deset minut se vyhrát nedá. Já se dnes do střelby vůbec nedostal. Celou dobu u mě stál Zbránek, s tím nejde hrát."

 

Foto: Ivo Dudek 

 

Talent M.A.T. Plzeň – HC Dukla Praha 31:27 (12:12)

Tachov viděl parádní utkání a fantastické publikum nakonec dohnalo „domácí“ Talent M.A.T. Plzeň k vítězství nad odvěkým rivalem pražskou Duklou 31:27. Ale byl to vyrovnaný zápas, vedení se často přelévalo z jedné strany na druhou. Ještě sedm minut před koncem byl stav nerozhodný 25:25, teprve pak obhájci mistrovského titulu zasadili soupeři rozhodující úder a přezimují na čele tabulka Strabag Rail extraligy.

Do utkání 15. kola vstoupili v tachovském exilu lépe domácí, ale Dukla brzy otočila ze 4:3 na 4:7. Trenér Tonar se snažil její nápor zastavit oddechovým časem a povedlo se mu to. Jeho Talent nejprve srovnal krok a vedl 24. minutě dokonce vedl 11:9. Jenže pak přišly dvě vyloučení domácích a Pražané znovu otočili na 11:12, poločasovou remízu určil slovenský pivot Macháč. Ve druhé půli přetahovaná pokračovala, dlouho ani jeden z týmů neodskočil o víc než jeden gól. Až sedm minut před koncem proměnil Tonar sedmičku a vzápětí zvýšil Chmelík z trháku na 27:25 a Talent už za bouřlivé podpory publika dovedl zápas k vítězství.

Nejvíce branek: Tonar 11/2, Chmelík 4, Douda, Macháč a Nejdl 3 – Reichl 7, Patzel 6/1, Sviták a Grištšuk 4. Rozhodčí: Králíček, Letev. Sedmimetrové hody: 7/4 – 3/3. Vyloučení: 4:2. Diváci: 420 (vyprodáno).

Michal Tonar, trenér Talentu M.A.T. Plzeň: „Opět se potvrdilo, že vyrovnané zápasy se rozhodují v posledních minutách a těch závěrečných deset, dvanáct jsme zvládli lépe my. Obrana fungovala, jak by měla. Získali jsme tam nějaké balony. Dneska je to vydřené vítězství, kluci za ním šli. Všichni, co nastoupili, si zaslouží pochvalu. V předchozích zápasech bylo znát, že už nám malinko dochází síly, ale semkli jsme se a i v oslabené sestavě jsme s Duklou získali důležité vítězství, i když jsme nehráli doma. Na Tachov budeme vzpomínat rádi, šli jsme do toho s velkým respektem a vše se v dobré obrátilo.“

Jakub Tonar, spojka Talentu M.A.T. Plzeň, nejlepší střelec zápasu: „Dlouho nás něco drželo za zadek, nemohli jsme soupeři odskočit. A když se to v závěru povedlo, bylo na spoluhráčích znát, že už to dotlačíme k vítězství, i kdyby to mělo být silou vůle. To, že jsem dal nejvíc branek, není vůbec důležité. Na to já nehraji, důležité je vítězství týmu. V danou chvíli jsem si věřil, chtěl jsem pomoct týmu. Naštěstí to tam napadalo.“

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: „Ve druhé půli nám přestala fungovat obrana, dostali jsme devatenáct branek, zatímco v první poločase jen dvanáct. Nebyli jsme v defenzivě kompaktní, byli jsme příliš roztažení. Fungoval na nás záběh, Talent dával jednoduché góly, jejich spojky střílely zblízka. Útok nebyl špatný, ale nic jsme neubránili.“

Jan Blecha, křídlo HC Dukla Praha: „Rozhodující moment přišel v závěru druhé půle. Jakmile nám Plzeň odskočila o dva góly, už jsme neměli sílu a čas na zvrat. Předcházely tomu bohužel naše dvě zbytečné chyby. Myslím, že utkání se muselo divákům, kterých v Tachově přišla plná hala, líbit.“

 

Foto: Hynek Sladký

 

KH ISMM Kopřivnice – HBC Ronal Jičín 32:30 (17:15)

Do zápasu vstoupili lépe házenkáři KH ISMM Kopřivnice, kteří ukázali svou sílu, když ve čtvrté minutě na tabuli svítilo skóre 5:1 v jejich prospěch. Domácí hráči nepustili Jičín ani jednou v prvním poločase do vedení a do šaten se tak odcházelo za stavu 17:15. Ve druhém poločase do toho hosté šlápli a ve 40. minutě se jim podařilo otočit vývoj utkání na svou stranu. O pořádné drama tak bylo v hale ZŠ Emila Zátopka postaráno. Kopřivničtí házenkáři však šlápli na plyn a po vynikajícím týmovém výkonu si postupně vzali náskok zpět a vybudoval si až čtyřbrankový odstup. Domácí si dokázali udržet vedení až do samotného závěru a nakonec oslavili zasloužené vítězství 32:30. Se 17 body tak utekli kopřivničtí házenkáři Jičínu v tabulce na rozdíl šesti bodů a přezimují tak na šestém místě tabulky, naopak Jičín s dosavadním ziskem 11 bodů přezimuje v tabulce bojů o záchranu.

Nejvíce branek: Benítez 6, Fulnek 6, Hanus a Střelec po 4 - Krahulec 9, Hlava 5, Kovařík a Milko po 4. Dvouminutové tresty 6:7. Branky ze 7 hodů 6:3. Diváci 450. Rozhodčí­: Horáček, Novotný.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsem rád za to, jakým zápasem jsme se na konci roku prezentovali. Do Kopřivnice jsme jeli s okleštěnou sestavou, navíc se nám v průběhu rozcvičky zranil šéf obrany. Myslím si, že tohle byl pro kluky na začátek utkání šok, kdy jsme nezvládli nějaké situace a soupeř nám odskočil. Nás pak stálo spoustu sil se do zápasu vracet. Jsem ale strašně rád, že se kluci ze stavu 6:1 dokázali zpátky dostat do hry. Naší hloupostí jsme koncovku prvního poločasu nezvládli remízově a z posledních sil, které jsme měli, jsme dokázali druhý poločas převrátit na naši stranu. V ten moment nám ale asi chyběl větší klid v postupném útoku. Kopřivnice na nás tlačila hlavně přes Fulneka, který nás dnes hodně zlobil. Věřím tomu, že kdyby byla lavička plná a my jsme měli více sil, tak jsme dnes v Kopřivnici na sto procent vyhráli. Jsem strašně rád za dnešní výkon a pokud něco přidáme, tak nemám obavy, že na jaře budeme v play-off."

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH ISMM Kopřivnice: „Pro nás to bylo důležité utkání, myslím si, že kluci to brali jako satisfakci za loňské play-off. My jsme se teď začali soustředit daleko více na obranu a bude to náš cíl na jarní část sezóny, kdy jsme si řekli, že doma musíme dostávat nejvýše 25 branek. Dnes se to úplně nepovedlo, nicméně musím pochválit obranu, která opravdu makala. V momentě, kdy jsme prohrávali o dvě branky, tak kluci zapnuli a vybojovali si a vydřeli si zápas v obraně. My jsme dnes věděli, že jsou ve hře velmi důležité body. V tabulce máme nyní 17 bodů, Jičín naopak 11. Pro Jičín teď bude velice těžké tuto ztrátu do play-off vůbec stáhnout. Podle mých propočtů bude na play-off letos stačit šestnáct nebo sedmnáct bodů, takže teoreticky máme zajištěné play-off ještě před Vánoci, což je fantastické, protože letošní cíl byl urvat play-off. Za mě spokojenost. Teď můžeme jít s klidnou hlavou makat a připravit se na jarní část sezóny."

 

Foto: Ivan Pilát

 

HK FCC Město Lovosice – SHC Maloměřice Brno 38:23 (21:17)

Závěrečné utkání na severu Čech bylo bohaté na branky. Maloměřice získaly v začátku zápasu vedení 3:1, poté se ale začala projevovat větší zkušenost domácích, byť byli Lovci oslabeni o některé své hráče včetně opory týmu Trkovského. Lovci v 6. minutě srovnali na 4:4 a od té doby byli na hřišti lepším týmem. Brankově to ale dokázali lovosičtí vyjádřit až ve druhé půli. Hostující tým se dokázal ve 35. minutě přiblížit na rozdíl dvou gólů (23:21), zbytek utkání byl již ale jasně v režii domácích hráčů. Ti povolili soupeři za 25 minut vstřelit pouhé dvě branky, sami pak gólovými sériemi získali jasnou převahu. V konečném součtu zvítězili nad Maloměřicemi podruhé v sezóně a připsali si na své konto šestou výhru v sezóně.

Nejlepší střelci: Malý 10, Holubec 7, Kupa 5, Motl 5 – Osoba 7/1, Číž 5, Jirák, Kolář, Erbes, Popela po 2, Hliničan 2/1. Sedmimetrové hody: 1/0 – 4/3. Vyloučení: 5 – 5. Rozhodčí: Barták, Hladký. Diváků: 351.

Pavel Farář, trenér HK FCC Město Lovosice: „My jsme splnili základní úkol a to získat dva body. Poté, co jsme nezvládli další venkovní zápas, tak tyhle body jsme bezpodmínečně potřebovali i s ohledem na vývoj v tabulce. Pokud chceme uvažovat o play-off, museli jsme dnes zvítězit. Dostat ale sedmnáct branek za poločas je prostě špatně, i když nám postupně z obrany vypadli všichni obranáři, takže jsme museli improvizovat. Klíčovým momentem bylo nasazení Boučka v obraně i to, že jsme na tom zřejmě fyzicky lépe. Bylo názorně vidět, co s týmem udělá, když se dostane do herní pohody s výrazným brankovým náskokem. Výsledek dobrý, dva body dobré a Maloměřicím děkuji za super utkání.“

Jan Hrdlička, brankář HK FCC Město Lovosice: „Věděli jsme, že nás soupeř bude chtít potrápit a začátek tomu také nasvědčoval. Dostali jsme trošku facku, abychom se vzpamatovali. První poločas jsme odskočili díky zvýšené agresivitě a to byl klíč k úspěchu. Na to jsme ve druhé půli navázali i díky rychlým útokům, kdy soupeři již trošku chyběla fyzička. Poslední zápas jsme si všichni užili a doufám, že budeme ve vítězné vlně pokračovat i v novém roce.“

Vít Musil, trenér SHC Maloměřice Brno: „Víme, že Lovci nejsou úplně v optimální situaci, důkazem bylo zařazení Boučka do sestavy, který by v ideálním případě s ohledem na zranění spíš dostal volno. My jsme do zápasu vstoupili hezky, v začátku prvního poločasu nám nechyběl tah na bránu, přehrávali jsme i postupný útok, což nám většinou dělá problém. Hořeli jsme na obraně, bylo vidět, že soupeř má velmi dobrou hru jeden na jednoho. Hloupými chybami jsme si nechali odskočit soupeře už v prvním poločasu. Druhý poločas byl z naší strany výrazně horší, vypadl nám útok a myslím, že to je daň za to, že máme velmi mladý tým a stále sbíráme zkušenosti. Chyběli nám zkušení Horák, Jung, zatímco zkušení soupeř si s vlastním oslabením dokázal poradit. Poděkoval bych našim brankářům, kteří odvedli velmi dobrou práci, i když jim obrana moc nepomáhala.“

Jakub Koňařík, brankář SHC Maloměřice Brno: „Utkání jsme nezačali špatně. Zápas se začal lámat ve druhé půli prvního poločasu, kdy jsme vypadli v obraně. Ve druhé půli nás mazal Honza Hrdlička, kterému jsme nemohli dát gól, a Lovci nás pak zcela rozebrali. Super fanoušci, atmosféra v hale, tak jako je tady v Lovosících vždy.“

 

Foto: Robert Grim

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email