top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Sobota plná překvapení: Maloměřice mají první výhru, Karviná prohrála v Králově Poli, Zubří doma s Kopřivnicí

01.02.2020, Redakce ČSH

Po patnácti extraligových zápasech mají Maloměřice první výhru! Vítězně vstoupily do roku 2020, když v 16. kole porazily Frýdek-Místek. Podvečerní zápasy pak přinesly hned několik překvapivých výsledků! Jen bod úhájila Dukla doma před Lovosicemi, Plzeň vyhrála v Novém Veselí a Karviná v Králově Poli. Vítězné body doma neudrželo ani Zubří, které prohrálo s Kopřivnicí a v Jičíně ubojovali domácí jen nejtěsnější výhru nad Hranicemi.

 

STRABAG Rail Extraliga - 16. kolo

SHC Maloměřice Brno - Pepino SKP Frýdek-Místek 22:20 (15:13)

Do utkání lépe vstoupili domácí, kteří si vytvořili vedení 3:1. Velmi rychle se ale Pepino dotáhlo a díky dvěma brankám Pavla Musálka srovnalo na 4:4. Deset minut před závěrem první půle byla na obou stranách zvýšená míra faulů, které vygradovaly až ve zranění Mazury. Musil v závěru spálil šanci na zisk náskoku tří branek, když se objevil sám před gólmanem, ale střelecký pokus neproměnil. Vypjaté a důrazné utkání pokračovalo i ve druhém dějství zápasu. Koňaříkovi se podařilo několikrát zmařit hostujícím snahu snížit manko na jednobrankový rozdíl. Ovšem domácí nedokázali využít dvě přesilové hry a společně s neproměněnými šancemi se tak Frýdek deset minut před závěrem dotáhl na vyrovnaný stav 20:20. Vyhrocené utkání v závěru nakonec lépe zvládli domácí a na maloměřické půdě si tak připisují první body v sezóně.

Nejlepší střelci: Mrnuštík 11, Jung 3/3, Jirák a Musil po 3 – Musálek 6/2, Strack 4, Unger 3. Rozhodčí: Kozler-Zych. Sedmimetrové hody: 4/3 – 2/2. Vyloučení: 6:2 (ČK Žvak). Diváci: 283. 

Vít Musil, SHC Maloměřice Brno: „Rozhodně se jednalo o vypjaté utkání. Ta situace byla hodně těžká. Máme za sebou šňůru proher a věděli jsme, že se jedná o utkání, které nás může bodově vrátit zpět do hry. Konec byl hektický a vypjatý. V první polovině jsme hru drželi v našich otěžích, ovšem jak šlo vidět, ve druhé části jsme hráli na úzký kádr asi o deseti hráčích. Myslím si, že se na zápase velkou mírou podílel Koňařík, který nám hlavně v závěru fantastickými zákroky vybojoval vítězství. Mě zejména mrzí nové zranění. Doufám, že to nebude nic vážného, určitě se jedná o nepříjemnou situaci a všechny nás to mrzí.”

Lubomír Kavka, Pepino SKP Frýdek-Místek: „Nebudu blahopřát domácím k vítězství, protože nebylo uhrané na hřišti, ale způsobem, který se mi nelíbil. Zákroky na našeho klíčového hráče byly brutální. Na hřišti jsme si zápas prohráli sami. Za stavu 20:20 jsme hráli přesilovku a nedokázali jsme ji potrestat. Kdybychom šli do vedení, tak by se zápas zase vyvíjel jinak. Takový je ale sport, na naší straně jsme neproměnili hodně šancí. To nás stálo výsledek.“

 

 

 

SKKP Handball Brno – HCB Karviná 26:23 (14:9)

Do utkání, které bylo posunuto ze 17:00 na 18:00, kvůli basketbalistkám KP Brno, vstoupili lépe házenkáři Králova Pole. Skóre zápasu otevřel Bosák, rychlém sledu následovaly branky Vaňka a Kosty a na tabuli tedy svítilo skóre 3:0 pro domácí. Hosté ale zabrali a v 7. minutě snižovali na 4:2 ze sedmimetrového hodu. Poté přišla pasáž, ve které padaly branky na obou stranách hřiště a také domácí měli velké štěstí, když brankář hostí přes celé hřiště nastřelil tyč odkryté Pšenicovy svatyně. V 19. minutě za stavu 8:5 hráči ze slezského klubu neproměnili sedmičku. Hned poté hosté faulovali v blízkosti brankáře a exekuce sedmimetrového hodu se úspěšně ujmul Vít Kučera. Karviná ještě zabrala a dokázala vsítit jednu branku, její hráči si ještě vytvořili další šance, ty ovšem ztroskotaly na výborném Pšenicovi. Ke konci první půle po konverzaci s rozhodčími dostal Hastík červenou kartu a musel odejít na tribunu. Po vyloučení Hastíka vstřelil přidal ještě jednu branku Janíček a hráči tak šli do šaten za stavu 13:8. Do druhého dějství vstoupili lépe házenkáři Karviné, když vstřelili první branku druhé půle, ovšem měli také velké štěstí, když domácí dvakrát nastřelili břevno hostující branky, na druhé straně chytil sedmičku skvěle chytající Pšenica. Pak přišli tři smrtící brejky, které všechny úspěšně zakončoval Kuba Bosák. Karviná chtěla s utkáním ještě něco udělat a snižovala na rozdíl šesti branek, odpověď si ale v podobě přesné střely přichystal Stein. Ke konci vyhecovaného utkání už se strhl boj o každý metr, Kénik si ale vedení pohlídal a dotáhl utkání do vítězného konce poměrem 26:23.

Nejlepší střelci: Bosák 6, Petrovič 6, Srein 3 - Solák 8, Chosik 3, Chudoba 3. Rozhodčí: Šlezingr, Špunar. Sedmimetrové hody: 3/3 - 7/4. Vyloučení: 7:4. Diváci: 512.

Ivo Vávra, trenér SKKP Handball Brno: „Samozřejmě jsem rád za získané body, to nepopírám. My jsme se na Karvinou připravovali celý měsíc. Každé cvičení, které jsme v tréninku dělali, bylo směřované ke hře s Karvinou, protože po absolutním výpadku ve Frýdku-Místku jsme ty body chtěli získat. Jsem i trochu překvapený, jak tady Karviná zahrála špatně. Nevím, jestli to hráči Karviné podcenili, ale každopádně to jsou zkušení borci. Možná jim přišel ten špatný zápas, což se občas stává. Nám zachytal dobře Pšenica. Také nám pomohla velmi dobrá střelecká úspěšnost."

 

HC Dukla Praha – KH FCC Město Lovosice 26:26 (15:10)

Zápas se nesl zprvu ve znamení jasné převahy pražské Dukly. Branka Pražanů byla do 8. minuty zápasu bez poskvrny, Lovci mezitím obdrželi čtyři branky. Slabý útok hostujícího týmu trápila i dvouminutová vyloučení. Duklu střelecky významně podpořil Vít Reichl, kterému se za úvodní poločas podařilo vstřelit Lovosicím pět branek. Oslabený severočeský tým si nesl pětibrankové manko až do konce první půle, která skončila za stavu 15:10 pro Duklu. V druhé části hry se Lovci do zápasu vrátili jako vyměnění. Úvodní šňůrou pěti branek, na které mělo velkou zásluhu pravé křídlo Lovosic Lukáš Malý, srovnali skóre na 15:15. Vzápětí však přišly další technické chyby hostů a další gólový propad. Dukle se díky tomu ve 43. minutě podařilo odskočit na 20:17. V dalších minutách následovaly většinou tahanice o jeden či o dva góly. I přes převahu domácí Dukly dokázal hostující tým svoje výkony výrazně zlepšit. V 53. minutě Dukla vsítila svůj poslední gól v zápase a změnila stav na 26:22. Od té chvíle se střelecky vedlo už jen Lovosicím, které svým výkonem podpořil i gólman Hrdlička, který za vyrovnaného stavu 26:26 vychytal střelu Vojtěcha Patzela. Lovosice 17 vteřin před koncem zápasu dostaly míč do držení, svou příležitost však nestačily zužitkovat. Konečný stav zápasu 26:26.

Nejlepší střelci: Reichl 7, Patzel V. 6, Grištšuk 5  – Malý 6, Kupa 5, Motl, Bouček po 4. Rozhodčí: Bubeníček, Petruška. Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení: 4:8 (ČK Jonáš). Diváci: 186. 

Daniel Čurda, trenér Dukly Praha: „První poločas byl velmi dobrý. To utkání jsme měli pod kontrolou, vedli jsme 15:10, ale začátek druhého poločasu byl z naší strany bohužel hrozně špatný. Velmi jednoduše jsme se nechávali přehrávat. Lovosice se okamžitě dostaly do zápasu, my jsme prvních pět minut prohráli o pět. Pak už to byl celý zápas jenom boj. Nakonec je z toho bod. Pro mě i bod je zklamáním, měli jsme to vyhrát. Ten druhý poločas nebyl z naší strany bohužel dobrý. Nechci se na to vymlouvat, ale chybí nám čtyři lidi ze základní sestavy, ať už je to Jeníček, Klíma, Cigáň nebo nově Sviták. Do toho Tomáš Petržala, kterému chci poděkovat, protože chytal první poločas s horečkami. Kdyby nechytal, tak je možné, že jsme dnes mohli prohrát.“ 

Pavel Farář, trenér KH FCC Město Lovosice: „Co se týče bodů, můžu být jednoznačně spokojený. Musím udělit pochvalu hráčům za druhý poločas, kdy v defensivní práci plnili taktické pokyny podstatně lépe než v prvním poločase. Tím, že Dukla prostřídala a dala šanci několika mladým hráčům, jsme se dostali do hry. Konec byl i trochu o štěstí. Já jsem samozřejmě rád, že jsme ten zápas nepoložili. Doufám, že se to odrazí do dalších lepších výsledků.“

 

Foto: Hana Vrbková

 

TJ Sokol Nové Veselí – Talent M.A.T. Plzeň 24:30 (10:14)

Do utkání lépe vstoupil domácí tým Nového Veselí, když se dostal do vedení 2:0. Plzeň dokázala reagovat a zápas pokračoval ve vyrovnaném tempu. Na obou stranách předváděli v úvodu dobré zákroky brankáři, nebo přišli neproměněné šance v útoku. V 28. minutě šel Talent do rozhodujícího vedení, když odskočil na skóre 9:13. Domácí hráči bojovali s efektivitou střelby. Plzeň držela vysoké tempo a poločas zakončila vedením 14:10. I do druhého poločasu vstoupil lépe aktuální lídr extraligové tabulky. Hostující hráči dokázali využívat své šance, zatímco domácí trápily časté technické chyby. V 55. minutě šel Talent do vedení o 8 branek. Oba týmy bojovaly až do konce, domácí dokázali skóre korigovat na konečných 24:30.

Nejlepší střelci: Ptáčník 6, Sekulić 4, Melichar 4 – Tonar 8/4, Šafránek 4, Škvařil 4. Rozhodčí: Fukula, Mohyla. Sedmimetrové hody: 2/2 – 4/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 250.

Pavel Hladík, trenér TJ Sokol Nové Veselí: „Blahopřeji Plzni k zaslouženému zisku dvou bodů. Nejenom, že byla dnes lepším týmem, ale byla i týmem, který víc bojoval. Bylo vidět, že ta prohra z poháru je opravdu mrzela a chtěli ji odčinit. Plzeň je tým, který my můžeme porazit, když podáme 100% výkon a nasazení, a budeme mít trošku štěstí. Dnes bohužel jsem nespokojený, co se týče bojovnosti. Přístup některých hráčů vůči soupeři nebyl adekvátní. Tím jsme to Plzni i trošku ulehčili a Plzeň je dnes tak dobrý tým, že chyby trestá hned. My jsme dnes bohužel nebyli konkurenceschopní, vypadl nám Martin Kocich, který ležel s horečkami. V první půli jsme to zkusili, ale vůbec to nešlo. Tam to bylo znát, protože Martin je dneska jeden z našich klíčových hráčů. I bez něj bychom měli hrát lepší házenou. Byly tam fáze, kdy jsme hráli to, co jsme chtěli, ale naopak tam byly fáze, kdy jsme vypadli. Nejvíce jsem dnes určitě nespokojený s nasazením a bojovností. Hostující tým byl dnes bojovnější, a to by být nemělo. Moc děkujeme divákům, že nás podpořili. Doufám, že se nastartujeme, a v dalším zápase to bude lepší.“

Michal Tonar, trenér Talent M.A.T. Plzeň: „Nejprve chci určitě poděkovat celému týmu, že jsme to dnes dokázali zvládnout. Ač jsme posilnění, tak kluci se pořád do něčeho vrací – přece jenom ten styl, který hráli před 3 lety, je trošku jiný, než chceme hrát teď. Poprali se s tím statečně, samozřejmě je tam stále spoustu věcí, na kterých budeme pracovat. Před každým zápasem se teď dostáváme pod tlak, protože soupeři nás samozřejmě dostávají pod tlak svými prohlášeními, že proti nám nemají co ztratit. Ten tlak si vytváříme také sami na sebe, abychom v žádném zápase neprohráli. Myslím si, že v takovémto složení a tlaku, kdy dokážeme 60 minut na soupeře tlačit, je to obrovská změna. Doufám, že to budeme potvrzovat v dalších zápasech. Dnes to bylo o seznamování. Jsem rád, že jsme to zvládli, protože ve Veselí se nehraje snadno. Atmosféra je velmi povzbuzující pro domácí. Samozřejmě nás nabudil předešlý pohárový zápas, když nás Veselí vyřadilo, což nás samozřejmě velmi mrzelo. Chtěli jsme to Veselí vrátit i s úroky, což si myslím, že se nám dnes povedlo, a jsem za to moc rád.“

 

 

HBC Ronal Jičín – TJ Cement Hranice 18:17 (11:8)

V prvním zápase jarní fáze házenkářské se v Jičíně strhl boj o velmi cenné body, které by mohly být vstupenkou do play-off. První polovina utkání byla velmi vyrovnaná a skóre se přelévalo z jedné strany na druhou. Ve druhé půli si Jičínští vybudovali až čtyřbrankový náskok, o který ale kvůli technickým chybám přišli. Hranice využily šance, začaly stahovat manko a diváci tak mohli sledovat dramatickou koncovku. Duel mezi jičínským Ronalem a Hranicemi skončil velmi nízkým výsledkem, a to zejména díky brankářům obou týmů, kteří předváděli skvělé zákroky.

Nejlepší střelci: Šulc 4, Krahulec 4, Groh 2 – Mlotek 5, Andrš 2, Brož 2. Rozhodcčí: Horáček, Novotný, Sedmimetrové hody: 3/3 – 1/0. Vyloucčení: 2:3. Diváci: 540.

Miroslav Bartoň, trenér TJ Cement Hranice: „Netajíme se tím, že jsme chtěli Jičínu vrátit porážku z podzimní části v domácím prostředí. Snažili jsme se pro to udělat maximum, ale bohužel domácí byli šťastnější. Obranná fáze z naší strany opět předčila tu útočnou. Obě mužstva předvedla skvělé utkání v obranné fázi, v té útočné to nebylo ani na jedné straně na extraligové úrovni. Opravdu skvělé výkony dnes předvedli oba gólmani. Štěstí tentokrát opět přálo více domácím, tímto jim gratuluji a my musíme jít dál.“

Jiří Polášek, křídlo TJ Cement Hranice: „Myslím si, že zápas odpovídal postavení obou týmů v tabulce. Oba týmy bojují o vstupenku do play-off. Začátek byl nervózní, skóre se přelévalo z jedné strany na druhou. V druhém poločase to bylo zejména představení obou gólmanů. Na jedné straně chytal skvěle Machalický, nás držel Kučerka. Ale bohužel, jak řekl trenér, my jsme udělali spoustu chyb v útočné fázi a v takovém zápase, jako byl ten dnešní, nás to stálo vítězství.“

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „V dnešním utkání dominovaly obrany. Skvělý výkon předvědl jak Machlický, tak i Kučerka. V první polovině utkání se nám povedlo Kučerku rozchytat, což dostalo Hranické do zápasu. Ve fázi, kdy jsme vedli o čtyři branky, jsme měli možnost zápas jasně zlomit, ale bohužel jsme některé situace nezvládli tak, jak bychom měli a dali jsme tak Hranicím šanci. Pro obě mužstva to byl zápas o hodně. Byl to také zápas po dlouhé pauze, kdy jsme očekávali, že buď bude k vidění hezké utkání nebo takové utkání, které mohli dnes vidět diváci. Pro nás spokojenost s tím, jak zachytal Machalický a jak fungovala obrana. Samozřejmě, pokud se chceme dostat do play-off, musíme udělat veliký progres v přechodové fázi a v postupném útoku.“

Jan Škalda, spojka HBC Ronal Jičín: „Byl to první zápas po zimní pauze, a to se na kvalitě zápasu promítlo. Když jsme si v utkání dokázali vybudovat nějaký náskok, tak jsme si ho vlastníma chybama pokazili. Jsem rád, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Pro nás jsou to velmi cenné body.“

 

Foto: Karolína Machalická

 

HC ROBE Zubří – KH ISMM Kopřivnice 25:29 (13:14)

Extraliga v Zubří začala nelítostným bojem čtvrtých Valachů a šesté Kopřivnice. Na domácí straně bylo již před utkáním avizováno, že zápas napoví k výchozí pozici v play-off. Kopřivnici trápila marodka, kterou okomentoval trenér Veřmiřovský s tím, že nevěděl, v jaké sestavě svůj tým do Zubří povede. Vzájemný zápas z podzimní části skončil spravedlivou remízou 25:25. Začátek zápasu byl ve znamení malého počtu branek a vyrovnaných výkonů. Domácí byli vždy alespoň 1 branku před soupeři, a to až do 19. minuty. Zde přišla šnůra 3 rychlých gólů Kopřivnice a rázem vedli hosté. Až do konce poločasu domácí stíhali Kopřivnici, už zde bylo vidět, že u domácích není něco v pohodě. Do šaten se tedy odcházelo za stavu 13:14 pro Kopřivnici. Druhý poločas začal gólem domácích. V 6. minutě 2. poločasu přišla ale branková smršť Kopřivnice, díky které se dostala do podstatného vedení 16:20. Od tohoto momentu se již Zubří trápilo a hosté si hlídali svůj vydobytý náskok. Na straně Zubří byly největším kamenem úrazu přesilovky, tam Zubří často ztrácelo balóny. Nakonec už domácí nedokázali náskok stáhnout. Kopřivnice si tak odváží cenné 2 body a skalp na domácí půdě neporaženého Zubří.

Nejlepší střelci: Jurka 7/1, Šustáček 5, Řezníček 3  – Donoso 7, Bukovský 5, Fulnek a Hiraldo  4. Rozhodčí: Kichner, Vacula. Sedmimetrové hody: 3/4 – 1/1. Vyloučení: 0:8. Diváci: 981.

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH ISMM Kopřivnice: „Předvedli jsme koncentrovaný výkon, hlavně v obraně. Nechtěli jsme dostat více něž 25 branek. Máme tým, který má vyvážené 2 lidi na každém postu. Jsme za to moc rádi. Zubří je doma strašně silné. Víme, že se každému týmu jednou za čas zápas nepovede, věřili jsme, že to dnes vyjde. Skládám poklonu našim klukům.

Dušan Poloz, trenér HC Zubří: „Navážu na to, gratuluji Kopřivnici k vítězství. Zápas jsme prohráli naší nedůraznou obranou, nedařilo se ani brankářům. Naprostý výpadek v přesilovkách. Dali jsme v přesilovkách snad 1 gól a hodně jich dostali.“ 

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email