top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Jičín urval v Brně remízu. Frýdek doma prohrál s Hranicemi

22.02.2020, Redakce ČSH

Rozhodující zápas ve svém boji o play off sehráli v Brně hráči Jičína a Králova Pole. O body se podělili, což ale pro Královopolské znamenalo výrazné povadnutí nadějí na play off. Body v 19. kole brali dále házenkáři Hranic, Dukly a Plzně, jasnou výhru nad Maloměřicemi vybojovalo Zubří.

 

STRABAG Rail Extraliga – 19. kolo

Pepino SKP Frýdek-Místek – TJ Cement Hranice 25:28 (12:15)

V duelu 19. kola STRABAG Rail Extraligy na sebe narazila družstva Pepino SKP Fýdek-Místek a TJ Cement Hranice. Hostující tým chtěl po výhře v Lovosicích znovu bodovat, aby ještě promluvil do bojů o elitní osmičku a případnou účast v play off. Od začátku byly Hranice o něco napřed. Domácí sice s hosty drželi krok a nenechali je vytvořit si větší náskok, ale po celou dobu prvního poločasu jenom dotahovali. Střelecky Frýdek-Místek táhl Vojtěch Petrovský, který se do sestavy vrátil po delší době. A jen v první půli nastřílel šest branek. Přesto byli po prvních třiceti minutách spokojenější Hraničtí, vedli poměrem 15:12. Po změně stran udržovaly Hranice náskok, který si vytvořili v první půli. Poprvé se dokázali Frýdecko-Místečtí Hranicím vyrovnat čtvrt hodiny před koncem, když na 19:19 vyrovnával z pivota Adam Gřešek. Jenomže otočit skóre ve svůj prospěch se domácím nepovedlo. Výběr Hranic zvládl poslední čtvrthodinu lépe a ve Frýdku-Místku nakonec zvítězil o tři branky 28:25. Hranice si tak připsaly osmou výhru v této sezoně a s 16 body jsou na 8. příčce. Družstvo Frýdku-Místku zůstává s pouhými čtyřmi body předposlední. 

Nejlepší střelci: Petrovský 9/2, Gřešek 4, Musálek 4/2 – Magrla 6/1, Andrš 6, Brož 4. Rozhodčí: Přemysl Fukala, Radek Mohyla. Sedmimetrové hody: 6/4 – 3/1. Vyloučení: 4:5. Diváci: 180.

Lubomír Kavka, trenér Pepino SKP Frýdek-Místek: „Vítězství Hranic je naprosto zasloužené, protože byly v porovnání s námi o hodně lepší v efektivitě a jistotě hry. Opět jsme udělali hrozně moc technických chyb. Zatímco jsme nedali ani jednu branku z rychlého útoku, tak Hranice asi sedm, což je potom na výsledku evidentně vidět. Některé přihrávky jsme hodili Hranicím rovnou do ruky, udělali jsme i řadu školáckých chyb. Při přesilovce šest na čtyři jsme dokonce inkasovali z trháku po technické chybě. Takto se zápasy vyhrát skutečně nedají. I když jsme si dneska v proměňování šancí vedli lépe, přesto jsme nedali dvě sedmičky, Kuba Ondrušík asi tři náskoky ze šestky, za nerozhodného stavu si Pavel Musálek dovolí z křídla přehazovat dvoumetrového gólmana. V té chvíli jsme mohli jít do vedení, ale hráči si dělají něco, co si vymyslí. Místo toho, aby se drželi pokynů, které dostali v šatně. Jasně jsme jim říkali, že vysokému brankáři se mají snažit střílet kolem pasu nebo pod nohy. Když ale nedokážou plnit taktické pokyny, tak prohrávají. Jsme v čím dál horší situaci. Dneska jsme pomýšleli na body. Sice se vrátil Vojtěch Petrovský, který tým oživil, ale zase byl poloviční Sebastián Strack, který celý týden netrénoval, protože měl střevní potíže. Zatímco posledně dal deset gólů, tak dneska jen jeden. Nikdo se tak k Vojtěchovi Petrovskému nepřidal. Kuba Ondrušík se sice prosadí, ale nedá proskoky. Do konce základní části se musíme snažit urvat ještě nějaké body, ale když vidím výkonnost a to, že hráči neplní taktické pokyny a nepřenáší na hřiště to, co mají natrénované, tak to nevidím dobře. Doma budeme hrát ještě s Lovosicemi, které budou chtít bodovat, aby se dostaly do play off, takže nás určitě nepodcení. Získat nějaký bod v Plzni, to by bylo z říše snů. Poslední kolo hrajeme v Jičíně, který také hraje o play off, takže ani tam moc šanci nevidím. S největší pravděpodobností tak skončíme po základní části se čtyřmi body, což je tristní. Co bude v play out, to se uvidí.“

Miroslav Bartoň, trenér TJ Cement Hranice: „V minulém kole jsme trochu ožili a získali ještě nějakou teoretickou naději na postup do play off. Další krůček vedl přes vítězství ve Frýdku-Místku. Bylo nám jasné, že se nebude rodit vůbec lehce. Naším cílem bylo nenechat mladý tým Frýdku dostat se do vedení, a to se nám podařilo, protože po celý zápas jsme byli o kousek vepředu. Ve druhém poločase jsme měli rozhodnout podstatně dříve v době, kdy jsme měli tři vyložené šance, ztratili jsme nějaké míče, ale posledních patnáct minut bylo v náš prospěch. Podle mě jsme si vítězství dneska zasloužili.“

 

Foto: Jan Smekal

 

HC ROBE Zubří – SHC Maloměřice Brno 37:16 (17:8)

Zápas třetího proti poslednímu, takový večer čekal zuberské fanoušky v místní ROBE aréně. Z ohlasů z obou kabin padaly pokyny o jasné taktice na zápas. Maloměřice chtěly v tomto utkání plnit přesné úkoly v útočné fázi, kdy věděly, že Zubří má hodně dobrý přechod do rychlého útoku. Majlont svými výkonu v novém roce zdůraznil, že nechce být předem odepsaný tým a chce vyhrávat. Vítězství doma s Frýdkem, plus 36 nastřílených branek do sítě Kopřivnice. To naznačilo, že se Maloměřice stávají sinějším soupeřem. Zubří se celou sezónu opírá o pravidelně skórující levoruké duo Řezníček – Jurka, jenž má dohromady na svém kontě 211 branek. K nim se částečně připojují Hlinka se Šustáčkem. A díky těmto kanonýrům se může Zubří opřít o spolehlivý útok. Stejně tomu tak bylo i dnes, když domácí dokázali v 15. minutě svému soupeři vzdálit na rozdíl 5 branek a svůj náskok postupně zvyšovali. Zubří se však ze začátku nedokázalo prosazoval díky hostujícímu gólmanovi, na kterém končila podstatná část střel. Už od poloviny 1. půle bylo ale zcela jasné, kdo bude dominovat. Domácí každou minutou zvyšovali náskok a zaslouženě tak vyhráli proti Maloměřicím o 21 branek.

Nejlepší střelci: Jurka 8, Mičkal 6/1, Dořičák 4 – Havlát 3/3, Martinát 3, Jirák, Ipser a Hniličan 3. Rozhodčí: Pavlíček, Hanák. Sedmimetrové hody: 1/1 – 3/5. Vyloučení: 6:4. Diváci: 813.

Vít Musil, trenér SHC Maloměřice: „Výsledek hodně nelichotivý. Řekli jsme si, co chceme, Zubří je bašta házené. My se tady máme hodně co učit. Já budu rád, když si z toho hráči něco odnesou. Mrzí mě, jak jsme do zápasu vstoupili. Výborný výkon domácího brankáře. Zubří má dobrou druhou vlnu, chtěli jsme dlouho útočit, dostali jsme ale z rychlých útoků hodně gólů. Z konce jsme byli už zdecimovaní. Pro nás nelichotivý výsledek. Máme se ještě hodně co učit.

Zbyněk Mizera, odpovědný vedoucí ROBE Zubří: „My jsme se připravovali celý týden poctivě. Výsledky Maloměřic z posledních byly překvapivé. Jejich hra byla na úrovni. Na začátku bylo malé podcenění, ale v tu chvíli nás podržel Milan. Od té doby jsme navyšovali náskok. Druhý poločas pomohla obrana. Hodně míčů jsme získali. Dávali jsme pak snadné góly. Naši mladí hráči takové zápasy potřebují, je fajn, že nastoupili všichni.“

 

 

SKKP Handball Brno - HBC RONAL Jičín 24:24 (12:10)

V začátku utkání byla hra na obou stranách velmi vyrovnaná. V šesté minutě šli Jičínští do jednobrankového vedení, házenkáři Králova Pole ale skóre díky dvěma úspěšným sedmičkám, které proměnil Vít Kučera, otočili na svou stranu. V 10. minutě Petrovič zvyšoval na 6:4. Házenkáři ze severovýchodu Čech se snažili zůstat aktivní, obrana domácích a také domácí brankář Pšenica jim ale nedovolil skórovat. Ve 14. minutě měli hosté k dispozici přesilovou hru, tu se jim ale nepodařilo využít a dokonce obdrželi po střele Petroviče gól, skóre tak bylo 7:4 pro domácí. Srbský pivot byl při chuti a pár chvil poté při výskoku dorazil míč do hostující svatyně, 8:4 pro Brno. Útočná snaha se Jičínu zapřít nedala, většina pokusů ale skončila na dobře chytajícím Pšenicovi. Ve 22. minutě hosté prolomili brněnskou obranu a to rovnou třikrát, na tabuli tak mohli diváci vidět těsné skóre 8:7. Kénik mohl odskočit na dvě branky, Kučera ale nezvykle ze sedmimetrového hodu neproměnil. Velkou šanci měli také z brejku hosté, když hostující hráč mířil mezi nohy domácího brankáře, ten ale včas zavřel nohy. V 27. minutě měli královopolští k příležitosti dva samostatné úniky na gólmana, hostující Veverka je však bravurně vychytal. Dvě vteřiny před koncem po nahrávce přes celé hřiště se prosadil domácí pivot Berhouma, do šaten se tak šlo za stavu 12:10. Do druhé půle vstoupili lépe domácí, když Hastík dvěma brankami navýšil vedení Králova Pole na čtyři branky. Hosté sice snižovali na rozdíl tří gólů, odpověď si ale připravil v podobě rychlého brejku Bosák. Domácím se pak dlouho nedařilo vsítit branku, čehož využil Jičín, když ve 40. minutě srovnal. Ve 41. minutě střeleckou nemohoucnost domácích prolomil Stein a ze sedmičky zvyšoval po faulu na Bosáka Kučera. Domácím to ale nestačilo a po vystižení směru přihrávky hostů dával branku přes celé hřiště Páleš. V 52. minutě hosté ovšem zabrali a šli do vedení, skóre ještě korigoval dorovnal Petrovič. Drama pokračovalo. Ke konci hosté strhli vedení na svoji stranu, domácí Hastík skóre ještě dorovnával, na výhru to ale nestačilo. Veledůležitý zápas tak skončil smírně a brněnským házenkáři jbudou už jen těžko promlouvat do bojů o play-off.

Nejlepší střelci: Hastík 7, Kučera 5, Petrovič 4 - Šulc 6, Rychna 6, Kovařík 6. Rozhodčí: Bubeníček, Petruška. Sedmimetrové hody: 6/5 - 1/1. Vyloučení: 1:2. Diváci: 322. 

Ivo Vávra, trenér SKKP Handball Brno: „Gratuluji soupeři k zisku bodu. Hodnotí se mi to ještě hůř, protože to pro nás byly dva klíčové body. Myslím si, že to nebylo vůbec pěkné utkání a to na obou stranách. My jsme nedali čtrnáct vyložených šancí a to je pro mě prostě fatální zklamání. Takhle se o play-off prostě nehraje. Chybí nám větší odvaha našich spojek. Vzít to na sebe byl v podstatě schopný jenom Viktor Hastík, který navíc není úplně fit. Musím také pochválit Lukáše Václava, který udělal v obraně kus práce. Pro mě je to obrovské zklamání. Do tohoto utkání jsme šli pro dva body. Jestli chceme někdy pomýšlet na play-off, tak týmy, které se pohybují okolo nás, prostě musíme porážet. A jestli tohle výhledově nebudeme dělat, tak v play-off nebudeme ještě dlouho. Byli jsme schopní si ty šance vypracovat, ale hodně jsme jich bohužel neproměnili. Poslední čtyři minuty tam byly fatální chyby, když odešel Lukáš Václav, tak tam Šulc dával góly z dálky. Docela se divím, že se po zranění tak rychle vrátil. Je to klíčový hráč a troufám si říct, že kdyby tady dnes nebyl, tak v Brně zůstanou oba body. Hranice a Jičín se ještě o play-off můžou porvat, my už jsme bohužel bez šance."

Aleš Babák, HBC RONAL Jičín: „My jsme sem přijeli pro dva body, který byly pro nás strašně důležité v boji o play-off. Odjíždíme s jedním bodem. Těžko se mi to hodnotí, protože spoustu gólových situací jsme Brnu věnovali technickými chybami. Určité části naší hry se neslučovaly s týmem, co bojuje o play-off. Na druhou stranu oceňuji, že se kluci vrátili do zápasu ze situací, kdy jsme prohrávali o 3, 4 branky. Bohužel mít nad dvacet technických chyb je šílený. S ohledem na to, že jsme bránili celkem slušně, jsme ten zápas měli vyhrát. Ten zápas byl dvoubodový. Určitou nevyzrálostí hráčů jsme ten zápas nedovedli do vítězného konce. Uvidíme, jestli ten bod bude pro nás mít nějakou hodnotu, to se samozřejmě dovíme až po základní části."

 

HK FCC Město Lovosice – Talent M.A.T. Plzeň 28:33 (13:16)

Mnohem lepší výkon než v posledním kole proti Hranicím podali házenkáři Lovosic v zápase s obhájcem titulu, na kvalitnější kádr hostí ale nestačil. První poločas utkání přinesl vyrovnanou házenou, v 17. minutě se hosté dokázali dostat do vedení 11:8. Lovci i přes čtyři neproměněné sedmičky (všechny vychytal brankář Herajt) a řadu technických chyb dokázali stáhnout na rozdíl jediné branku (11:12), ale Plzeň ještě do poločasové sirény znovu odskočila na rozdíl tří gólů. Začátek druhého poločasu vyzněl lépe pro hosty, kteří přidali další tři góly a vedli tak již výraznějším rozdílem 19:13. Lovci ale nesložili zbraně a bojovnější výkon jim přinesl znovu přijatelný rozdíl ve skóre. Brankově se dařilo Malému,  ale na druhé straně podávala Plzeň kolektivní výkon podpořený zákroky Křesťana v brance a brankami Terziće s Režnickým. Favorit střetnutí nakonec domácí porazil 33:28 a upevnil si tak prvenství v tabulce.

Nejlepší střelci: Malý 13/2, Motl 5, Jonáš 3, Jelínek 3 – Terzić 6, Režnický 6, Škvařil 4. Sedmimetrové hody: 6/4 – 3/1. Vyloučení: 3:3. Rozhodčí: Hájek, Nezbeda.

Pavel Farář, trenér HK FCC Město Lovosice: „Dnešní výkon by nám rozhodně stačil na vítězství v minulém kole, ale na kdyby se nehraje. V první řadě gratuluji k zaslouženému vítězství soupeři. My jsme odehráli zápas na hraně našich současných možností. Škoda některých neproměněných šancí, mohli jsme Plzeň držet ve větším napětí. Nedat čtyři sedmičky proti takovému soupeři velký luxus. Celé utkání jsme se nedokázali vypořádat s hrou přes pivota a ve finální fázi jsme nedokázali tento post ubránit. Na straně soupeře je ale kvalita na všech postech.“

Daniel Rangl, brankář HK FCC Město Lovosice: „Vítězství Plzně je zasloužené. Má zdvojené posty a je jedním z hlavních aspirantů na titul. I přesto, že jsme se na hru pivota připravovali, tak jejich kvalitou a hrou jeden na jednoho nás převyšovali. Herně jsme se určitě oproti minulému týdnu zlepšili, ale na kvalitního soupeře typu Plzně to zatím nestačí. Chtěli bychom se od hry Plzně i učit, protože hru jeden na jednoho má ukázkovou a to je pro nás motivace. Od dnešního utkání se musíme odpíchnout a pokusit se bodovat v Jičíně nebo ve Frýdku-Místku, abychom živili šanci na play-off.“

Michal Tonar, trenér Talent M.A.T. Plzeň: „Rád bych poděkoval celému týmu, který těžké utkání zvládl, navíc bez zranění. Důležité vítězství, díky kterému jsme se přiblížili vítězství po základní části a toho si hodně vážíme. Jsem rád, že se nám uzdravují zranění hráči a všichni se dostávají do herní pohody, kterou budeme potřebovat v play-off. Podali jsme týmový výkon.“

Daniel Režnický, pivot Talent M.A.T. Plzeň: „Věděli jsme, že v Lovosicích se nehraje dobře a body se odsud nevozí lehce. Jsme rádi, že jsme to zvládli, stejně třeba jako v zápase v Novém Veselí, kdy se všech šestnáct hráčů dostalo na hřiště. V tom je teď naše hlavní výhoda a soupeři tak neví, na co se připravit.“



Foto: Miroslav Vintrich
 

 

KH ISMM Kopřivnice - HC Dukla Praha 32:39 (19:21)

První polovina utkání nabídla vyrovnanou podívanou, přesto to byli házenkáři pražské Dukly, kdo po většinu času byli o krok před soupeřem a do šaten nakonec odcházeli s dvoubrankovým vedením (19:21). Po změně stran si hostující celek stále udržoval brankový odstup. Úsek hry mezi jedenáctou a devatenáctou minutou druhého poločasu však Dukla jasně ovládla 5:0 a rázem tak odskočila do výraznějšího vedení 32:26. Ve zbytku zápasu už domácí celek nedokázal reagovat výraznější korekcí a házenkáři pražské Dukly tak zaslouženě oslavili vítězství v poměru 39:32.

Nejlepší střelci: Donoso 9, Hiraldo a Hanus po 7 - Patzel 10, Reichl 8, Grištšuk 6. Branky ze 7 hodů - 4:4. Vyloučení: 3:4. Diváci: 803. Rozhodčí: Horáček, Novotný.

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: "Jsem nesmírně šťastný. Myslím si, že jsme předvedli vynikající výkon zejména v útočných činnostech, kde jsme excelovali a měli fantastickou úspěšnost střelby. Věděli jsme, že nás dnes čeká extrémně těžký zápas. Já už jsem říkal před utkáním, že Kopřivnice šla v posledních letech nahoru. Líbí se mi, jakým způsobem hraje, líbí se mi, jakým způsobem přivádí hráče, líbí se mi prostě ta práce. Ukázalo se to dneska na fanoušcích, kteří se postarali o nádhernou atmosféru. My jsme si před zápasem řekli, že tohle je utkání, kde se chceme vybičovat k maximálnímu výkonu, což se nám povedlo. Myslím si, že rozhodl druhý poločas a hlavně to, že Tomáš Petržala měl úsek, kde měl sedm nebo osm úspěšných zákroků za sebou. My jsme i nadále pokračovali v útočných aktivitách a vytvořili jsme si rozhodující náskok. Byla už fáze kolem desáté minuty druhého poločasu, kdy jsme mohli mít už náskok úplně jasný, ale nedali jsme sedmičku a dva proskoky. Dokázali jsme to však následně ještě zlomit a udržet si náskok v závěru dál. Myslím si, že zejména útočnou aktivitou a zlepšenym výkonem v obraně ve spolupráci s brankářem jsme nakonec zápas rozhodli pro nás."

Lubomír Veřmiřovský, trenér KH ISMM Kopřivnice: "My jsme dnešní přípravu měli stíženou tím, že Edwin Brito Benítez byl od posledního zápasu zraněný. Do toho se nám v prvním poločase zranil Bukovský a do zápasu vůbec nemohl nastoupit Fulnek, to znamená, že jsme neměli k dispozici základní osu, o kterou se opíráme. Nicméně máme i jiné hráče, kteří měli zaskočit a myslím si, že v útočné fázi po dobu 45. minut zaskočili. Bohužel jsme dostali 39 branek a na to se vyhrát nedá, protože dát Dukle přes čtyřicet branek je nesmysl. Je škoda, že dnes obrana nepomohla našim brankářům a tady opět vidím prostor pro zlepšení. Každopádně teď musíme zvednout hlavy a dobře se připravit na těžký televizní zápas v Novém Veselí."

 

Foto: Ivan Pilát

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email