top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Jsou výzvy, které se jednoduše neodmítají. Takovou výzvou je nabídka z Nového Veselí, říká nový trenér Veselí Kostka

01.04.2020, Redakce ČSH

Před 10 dny přišla z Nového Veselí zpráva o konci angažmá hlavního trenéra. Pavel Hladík se po 20 letech v novoveselském klubu rozhodl pro další výzvu své trenérské kariéry. Podobný osud provází i nového trenéra, který tým z Vysočiny povede od sezóny následující. Nové Veselí vítá na postu hlavního trenéra Petera Kostku, jenž byl doposud trenérem slovenského celku ŠKP Bratislava.

 

„Na pozici hlavního trenéra se přirozeně nabízelo několik variant a rozhodování nebylo snadné, neboť Nové Veselí je svým způsobem specifický klub. Jsme taková velká sportovní rodina a lidská stránka je pro nás velmi důležitá. Po hledání a jednání jsme se rozhodli pro Petera Kostku, s kterým jsme se domluvili na tříleté smlouvě. Peter je mladý, ambiciózní a pracovitý trenér, který sdílí naši vášeň pro tento sport. Kromě postu hlavního trenéra mužů ŠKP Bratislava má zkušenosti také z juniorské reprezentace Slovenska. Věříme, že s novým trenérem bude zachována kvalita nejen tréninkového procesu a rozhodně nedojde k poklesu ambicí týmu,“ představuje svou volbu novoveselský klub.

Kromě změny na trenérském postu hlásí Nové Veselí také odchody v hráčském kádru. V novoveselském dresu se v další sezóně nepředstaví tři hráči. Estonský reprezentant Kristo Voika, pivot Nikola Sekulić a juniorský reprezentant Radek Flajsar. „Všem třem hráčům bychom chtěli poděkovat za jejich práci, kterou pro náš klub odvedli. Přejeme jim v jejich další kariéře mnoho štěstí a úspěchů,“ přidávají zástupci Nového Veselí.

 

S klubem ŠKP Bratislava jste spojený už mnoho let, na střední škole jste do bratislavského oddílu přestoupil. Jaké byly Vaše pocity, když přišla nabídka od Nového Veselí?

­Především jsem to nečekal. Myslím, že jsem patřil mezi většinu lidí, kteří si mysleli, že Pavel Hladík bude házenkářským Alexem Fergusonem (smích). Pocity byly výborné, přece jenom je to obrovská čest, když Vás osloví tak skvěle fungující klub, jehož sportovní progres je v rámci Česka i Slovenska příkladný. Samozřejmě, převzít tým po Pavlovi Hladíkovi je obrovská zodpovědnost. On je veselská legenda. Bude to obrovská výzva.

 

Rozhodování jistě nebylo snadné, co nakonec rozhodlo o změně Vašeho působiště?

Bylo to jedno z mých nejtěžších životních rozhodnutí. Jsem dítětem bratislavského ŠKP. Od roku 2006 jsem postupně prošel od trénování těch nejmenších dětí až po extraligový tým mužů. Vedle toho zároveň působím jako specializovaný trenér házené na Střední sportovní škole v Bratislavě, na které máme velké množství studentů, jejichž sportovní přípravu zastřešuji. Takže rozhodnutí odejít se skutečně nerodilo snadno. Jsou však výzvy, které se jednoduše neodmítají, a právě takovou výzvou byla nabídka z Nového Veselí. Po dlouhých letech v ŠKP Bratislava cítím, že se potřebuji kariérně posunout za dalšími výzvami. Moc se na to těším.

 

V pozici trenéra dorostenců jste v ŠKP se svými svěřenci získali několik mistrovských titulů. V roce 2017 jste se přesunul na pozici hlavního trenéra mužského A-týmu. Tehdy Vám bylo pouhých 33 let, byla to pro vás velká osobní výzva?

Nejen výzva, ale také velká zodpovědnost, neboť se tehdy mělo hrát o účast v obnovené česko-slovenské soutěži HIL. Dostal jsem šanci, díky které jsem v průběhu tří let na pozici hlavního trenéra ŠKP Bratislava získal mnoho neocenitelných zkušeností. Zejména jsem také mnohé pochopil – věci, které Vás nenaučí na žádném semináři, ani si to nepřečtete v knihách. Projde si tím každý mladý trenér a je pouze na něm, do jaké míry dokáže získané zkušenosti využít v následujících letech své trenérské kariéry.

 

K trénování jste se dostal už v roce 2006, aktivní kariéru jste musel ukončit předčasně?

Už od dorosteneckých kategorií mě pronásledovaly zdravotní problémy. Celkem jsem absolvoval čtyři operace kolen a dodnes s nimi mám problémy, pokud se pravidelně nevěnuji speciálním cvičením. Všechno zlé je však pro něco dobré. Alespoň jsem mohl už během svých studentských let „přičichnout“ k trenérství a relativně brzo tak nastartovat trenérskou kariéru.

 

Jak byste se jako trenér charakterizoval? Jaká je Vaše trenérská filozofie?

Na rovinu si řekněme, že v házené už bylo téměř všechno vymyšlené a většina špičkových týmů vychází z podobných systémových principů. Rozhodují detaily a týmová chemie. Nepotřebujete mít nejlepší, ale nejsprávnější hráče. Výborná parta a zdravý týmový duch, tomu je nutné všechno podřídit. Zakládám si na výborné kondiční připravenosti a atraktivní hře. Jsem toho názoru, že je lepší vyhrát 30:28 než 20:18 a fanoušci budou domů odcházet s pocitem, že viděli rychlý a dynamický zápas.

 

Jak bylo řečeno, do Nového Veselí přicházíte ze slovenské extraligy. Měl jste, i přes své trenérské povinnosti, prostor sledovat také dění v české Extralize?

Upřímně, od okamžiku rozhodnutí, že společná soutěž HIL nebude, jsem sledoval českou soutěž méně. Přehled samozřejmě mám. Navíc, jak jsem zmiňoval již výše, správná chemie a rozdělení úkolů v družstvu nejsou důležité pouze ve vztahu k hráčské kabině, ale i v realizačním týmu. Jsem týmový hráč, který si uvědomuje, že úspěch je schovaný v precizním rozdělení si úloh, pravidelné komunikaci a upřímných vztazích. Nepochybuji, že se nám podaří vytvořit silný realizační tým, který zvládne kvalitní přípravu na každého soupeře v Extralize.

 

Vzhledem k aktuální situaci není zatím jasné, kdy se bude celý tým moci sejít. Přesto určitě máte v hlavě určitou vizi či ambice, s kterými do Nového Veselí přicházíte?

Tuto myšlenku bych otočil. To klub, jakým je Sokol Nové Veselí, má dlouhodobé vize, jasně rozeznatelný „genetický kód“ založený na silném klubismu, místním patriotismu a skvělé práci s mládeží. Není to o tom, že přijde nějaký Peter Kostka a bude si zde realizovat svoje představy a klub se mu přizpůsobí. Právě naopak. Moc rád pracuji s mladými hráči, obdivuji kluby, které jsou vybudované od mládeže, a zapojení vlastních odchovanců do seniorského týmu je jejich prioritou. Identicky jsme fungovali také v ŠKP Bratislava. Mně bude ctí se na tomto procesu podílet i v Novém Veselí a udělám všechno pro to, abych tento proces svými zkušenostmi a názory obohatil.

 

Pozice hlavního trenéra klubu české Extraligy, který také poprvé okusil evropské poháry, bude jistě další výzva vaší trenérské kariéry. Chtěl byste závěrem něco dodat či vzkázat novoveselským fanouškům?

Velmi se na ně těším! Právě plná tribuna hlučných a oduševnělých příznivců, kteří dlouhé roky pevně stojí za novoveselskou házenou, je jedním z hlavních symbolů Sokola Nové Veselí. Nemůžu slíbit titul, ani že vyhrajeme všechny zápasy v sezóně. Co však můžu slíbit je, že uděláme maximum, aby fanoušci po každém zápase odcházeli s pocitem, že jejich hráči nechali na hřišti celé srdce.

 

Individuální a týmové úspěchy:

2012 – 2014       asistent trenéra kadetské reprezentace Slovenska

2014 – 2017       asistent trenéra juniorské reprezentace Slovenska

2016 – 2020       hlavní trenér A-týmu ŠKP Bratislava

2013/2014          Mistr SR, mladší dorost

2015/2016          Mistr SR, starší dorost

2016/2017          Mistr SR, starší dorost

 

Autorka Karolína Straková

 

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email