top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Chci, aby se kluci bavili házenou a vrátili Frýdek-Místek tam, kam patří, hlásí nový trenér SKP Daniel Valo

24.04.2020, Redakce ČSH

Házenkáři Pepino SKP Frýdek-Místek zažili v nedohraném ročníku STRABAG Rail Extraligy jednu z nejhorších sezon v historii klubu. Od nadcházející je povede nový trenér. Daniel Valo chce tým postupně vrátit tam, kam patří.

 

Jako hráč byl pověstný dělovou ránou. Jeho levačka byla postrachem mnoha soupeřových obran a brankářů. Daniel Valo patřil mezi stěžejní postavy týmu SKP Frýdek-Místek, který v roce 2003 vybojoval doposud jediný mistrovský titul v historii klubu. Čtyřikrát se stal nejlepším házenkářem Slovenska. V barvách MT Melsungen a HSG Wetzlar hrál v nejlepší lize na světě, německé Bundeslize. Po ukončení aktivní hráčské kariéry začal trénovat. Od příští sezony povede jako hlavní trenér Pepino SKP Frýdek-Místek.

 

Doposud jste trénoval mládežnická družstva Frýdku-Místku. Co vás vedlo k tomu převzít hlavní tým Pepino SKP Frýdek-Místek?

K Frýdku-Místku jsem si vytvořil srdcový vztah. Cítím se tady doma. Po dvanácti letech strávených v Bundeslize jsem uvažoval o tom, že se vrátím a pomůžu týmu ještě jako hráč. Jenže zdraví mi to už nedovolilo. Začal jsem tak působit u mládeže a společně s Martinem Strnadlem a Zdeňkem Verlíkem jsme získali hodně talentovaných hráčů z okolí a spousta dorostenců se dostala do reprezentačních výběrů, což nebylo zvykem. Dorostenecká družstva tak začala výkonnostně stoupat, ale hlavní tým měl opačnou tendenci. Přijal jsem to jako výzvu, protože A tým považuju za vlajkovou loď celého klubu. A rozhodně patří někam jinam, než kde se nacházel v letošní nedohrané sezoně.

 

V té skončil předposlední. Hůře na tom byl už jen nováček z Maloměřic. Jak náročné bude dostat tým v tabulce výš?

Dobře si uvědomuju, že to nebude jednoduché. Bude to běh na dlouhou trať, protože konkurence v české nejvyšší soutěži je veliká. Postupnými kroky však chci Frýdek-Místek dostat úplně jinam. Je ale těžké říct, jak dlouho to potrvá. Mám nějaké představy, se kterými chci přesvědčit jak vedení klubu, tak hráče. Kluci jsou dobří házenkáři. Dopláceli ale na to, že tým byl až příliš mladý. Na trénincích pracovali perfektně, ale mnohá utkání nezvládli pod tíhou postavení v tabulce, ve kterém se nacházeli. Nebyli na tom dobře psychicky a série porážek nahlodala jejich psychiku a sebevědomí, což pak bylo ohromně znát.

 

V průběhu soutěže se v klubu mluvilo i o tom, že k týmu přijde mentální kouč, aby mu pomohl zlepšit rozpoložení družstva. Nakonec na to ale nebyl dostatek prostoru. Může se to v nadcházející době změnit?

Ze svého působení ve slovenské reprezentaci a v německé Bundeslize mám zkušenosti s mentálním koučinkem. Tady se ale takřka nevyužívá, protože se na to hodně lidí dívá s nedůvěrou. Mnozí to berou tak, že k psychologovi chodí lidé, kteří jsou nějak nemocní. Takto to ale není. Mentální koučink má povzbudit sebevědomí, sebedůvěru. Učit sportovce, aby si více věřili. Na druhou stranu je fakt, že snáze se mentálnímu kouči pracuje v individuálních sportech než v týmových, kde se musí věnovat třeba patnácti nebo dvaceti hráčům z celého týmu. Základem je každopádně s hráči co nejvíce komunikovat. To jsem už dělal a budu to dělat i nadále. Uvidíme, jak moc to pomůže. Když by bylo třeba, určitě bych se v budoucnu nebránil spolupráci s mentálním koučem.

 

Zmínil jste, že základem je komunikace s hráči. Nyní je to určitě pro všechny složitější, když nemůžete kvůli opatřením pro bránění šíření koronaviru běžně trénovat. Jak teď s hráči komunikujete? Mají nějaká individuální cvičení?

Kluci mají individuální plány. Teď je všechno založené na důvěře. Je jenom na nich, jak svědomitě je budou plnit. Musí mít chuť a vůli na sobě pracovat. Uvidíme, jak budou vypadat na začátku letní přípravy. Tam se pak naplno projeví, jak kdo přistoupil k individuálním tréninkům.

 

 

Loňská sezona ukázala, že s tak mladým kádrem se dá jen stěží konkurovat vyspělejším družstvům. Hodláte tak tým pro příští extraligový ročník posílit? V zákulisí se už mluví i o zvučnějších jménech…

Posílit rozhodně chceme, to nebudeme zastírat. Na druhou stranu dobře víme, že finančně na tom nebudeme lépe než loni, protože současná situace poznamená mnoho firem, takže o to náročnější bude sehnat sponzory. S některými se tak budeme muset rozloučit. V kariéře jsem se ale naučil mít nějakou vizi a za ní jít. Rozhodně nechci někde paběrkovat. Věřím, že poskládáme tým, který bude stát na šesti až osmi zkušených hráčích, které doplníme o mladé, dravé a talentované házenkáře, kteří ve Frýdku-Místku rozhodně jsou.

 

Momentálně jsou všechny celky v období, kdy se s hráči domlouvají na prodlužování stávajících kontraktů, případně oslovují posily z jiných klubů. Hraje ve vašem případě roli fakt, že loňská sezona se vám nepovedla, tudíž je složitější hráče odjinud nalákat právě do Frýdku-Místku?

Toto byl problém v předešlých letech. Někteří hráči sem nechtěli přijít, protože viděli, že výsledky měly v poslední době klesající tendenci. Nyní mě těší, že hráči, které jsem oslovil a s nimiž jsem začal jednat, mají zájem hrát ve Frýdku-Místku nebo o naší nabídce alespoň uvažují. Každý správný sportovec totiž vždycky upřednostní tým, který má nějakou vizi a se kterým může dosáhnout na solidní výsledky.

 

Vláda chce postupně začít uvolňovat restriktivní opatření zavedená kvůli koronaviru. Máte už představu, kdy a jak začnete trénovat?

Tohle teď zatím nikdo neví. Zjišťujeme podmínky, kdo, kdy a za jakých podmínek bude moct trénovat. Pozitivní je to, že víme, kdy začne nová sezona a že budeme mít dostatek času se na ni připravit. Rozhodně se ale v počátku zaměříme na fyzickou přípravu, rychlost, výbušnost, dynamiku. V tomto ohledu nám opět hodně pomůže kondiční trenér Stanislav Holaň. Na rozdíl od předchozích let bude tentokrát příprava zvlášť dlouhá. Musíme ji připravit tak, abychom kluky nezahltili. Sám jsem zažil v Německu ročník, kdy jsme před ligou sehráli dvacet až třicet přípravných zápasů. Když pak začala soutěž, měli jsme házené plné zuby. Něčeho takového se musíme vyvarovat.

 

V jarní části už jste vedl tréninky hlavního mužstva, i když při zápasech jste pak seděl jen na tribuně. Co budete chtít vnést do týmu jako nový trenér?

Po letech strávených v zahraničí jsem zažil spoustu trenérů. Budu chtít do týmu přenést od každého něco z toho, co se mi líbilo, zamlouvalo, co mělo pozitivní vliv na celý celek.

 

Dokážete odhadnout, co udělá tak dlouhá přestávka se všemi týmy? S trochou nadsázky se dá říct, že všichni budou na stejné startovní čáře, když tak dlouho netrénovali tak, jak byli zvyklí. S jakými ambicemi půjdete do nového ročníku?

Jak se dlouhá přestávka projeví, to se teprve uvidí. Když se budeme dívat na sebe, chceme Frýdek-Místek vrátit tam, kam patří. Chci, aby se kluci bavili házenou, protože nyní to tak nebylo. Jde mi o to, aby měli radost ze hry, těšili se do haly, a to jak na tréninky, tak na zápasy. Budeme chtít získat si fanoušky, sponzory i město. Aby zkrátka všichni chodili do haly s nadšením a těšili se na to, co jim kluci zase předvedou. Nikoli se skepsí, že mužstvo zase prohraje. I proto jsem podepsal dlouhodobější smlouvu. Chceme totiž jít po malých krůčcích a zlepšovat i jednotlivé maličkosti, ze kterých se skládá celá mozaika.

Autor Jan Smekal

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email