top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Landa a Jelínek společně povedou Lovce. "Dobře se známe a házenou vidíme podobně," shodují se oba mladí trenéři

29.04.2020, Redakce ČSH

Nová sezóna = noví trenéři. Pro nadcházející soutěžní ročník povedou do seóny Lovce dvě nové mladé osobnosti. Jan Landa si už vyzkoušel roli asistenta. Jeho kolegou bude Roman Jelínek a jak oba říkají, budou fungovat jako dva trenéři vedle sebe.

 

„S myšlenkou Romana Jelínka na trenérském postu jsme koketovali již v loňské sezóně. Hodně si od jeho trenérských schopností slibujeme, již teď má na starosti celou klubovou koncepci. Přiznám se, že jsem nečekal, že to ale bude takto brzo. Věřím, že kombinace s Honzou Landou bude fungovat. Honza vnese do týmu emoce, Roman naopak klid a rozvahu,“ komentoval výběr trenérské dvojice šéf lovosického klubu Vojtěch Srba. Jakou vizi mají sami trenéři?

 

Jak se těšíte na společné trénování?

Roman Jelínek: S Honzou se známe několik let. Na házenou máme hodně podobný pohled a navíc jsme oba místní. Ani jednomu z nás není jedno, kde se lovosická házená momentálně nachází, a proto jsme se rozhodli do toho jít. Takže na spolupráci se těším, protože v tom vidím nastartování nové etapy házené v Lovosicích.

Jan Landa: S Romanem řešíme házenou již několik sezon, známe se skoro celý dospělý házenkářský život, takže víme, co od sebe můžeme čekat. Sdílíme prakticky stejné názory ohledně toho, jak by to mělo vypadat, a proto se na spolupráci moc těším. Věřím, že se budeme umět na spoustě věcí domluvit a oba máme stejný cíl. A ten je pokusit se opět dostat Lovce tam, kde jsme byli zvyklí je vídat v minulých letech.

 

 

Ani jeden z vás není ve věku, kdy by nemohl aktivně zasáhnout do hry Lovců. Připouštíte ještě tuto variantu nebo vás už oba uvidíme jen na lovosické lavičce?

RJ: V případě potřeby se tato varianta samozřejmě nedá vyloučit. Každopádně prioritní bude nyní role trenéra.

JL: Stejně mi to nikdo už neuvěří, ale teď už vážně na 100 % nenastoupím. (smích)

 

Oba jste s většinou současných hráčů hráli dlouhá léta. Nebojíte se toho, že vás i nadále budou brát hráči spíše jako spoluhráče a kamarády než jako trenérskou autoritu na lavičce, od které budou muset přijmou i nepopulární rozhodnutí nebo řešení? Zvládnete být na hráče dostatečně tvrdí a objektivní?

RJ: Jsem přesvědčený, že v tom by problém být neměl. Možná v tom vidím i určitou výhodu. Všechny hráče známe, víme, jak fungují na tréninku, v zápasech, i ve svém osobním životě, a tak pro nás bude jednodušší s hráči pracovat. Náš hlavní úkol bude kluky přesvědčit, že máme společný cíl a že to, co po nich chceme, dává smysl a posouvá nás dál.

JL: Ve skutečnosti v aktuálním kádru tolik hráčů, se kterými jsem aktivně hrál, už mnoho není. Všechno má svá pro a proti, ale já jsem přesvědčený o tom, že budeme umět s Romanem přetavit osobní znalost kluků v náš prospěch. V první řadě však půjde o to vybudovat si vzájemný respekt a důvěru mezi hráči a námi trenéry. Aby kluci byli přesvědčení, že věci, které budeme dělat v tréninku, mají smysl a mohou s nimi uspět v zápasech. Pokud budou hráči sami věřit, že naše názory mají smysl i pro ně, problém autority je vyřešen. V neposlední řadě v průběhu zápasu nikdy moc neřeším, kdo je můj kamarád nebo není. Chci prostě vyhrát.

 

 

Hovořili jste už o tom, jak budete mít rozdělené role na lavičce Lovců?

RJ: V Honzově kompetenci by měla být spíš obrana a já budu mít na starosti útok. Každopádně vše bude probíhat ve společné kooperaci.

JL: Roman se bude věnovat primárně útoku a útočným kombinacím. Já se budu snažit udělat něco s naší obranou. Samozřejmě to nebude striktně ohraničené.

 

Poslední dvě sezóny byly v podání Lovců především herně špatné. Zajímá mne jaké konkrétní kroky k tomu, aby se dostaly Lovosice zpět tam, kam patří, vy dva uděláte…

RJ: V první řadě bude z mého pohledu strašně důležité kluky přesvědčit, že nejsme týmem, který by měl hrát na hraně play-off. Myslím si, že kvalita družstva je větší a poslední dvě sezóny tomu neodpovídaly. Také je potřeba vytvořit osu týmu a vtisknout mu herní tvář, která by byla pro Lovosice charakteristická.

JL: Vím, že to zrovna z mých úst zní trošku komicky, ale já se chci primárně zaměřit na zdokonalení naší fyzické kondice. Házená se každý rok neuvěřitelně vyvíjí a hráč, který dnes není správně atleticky a silově připraven, nemůže tento sport v dnešní době dělat správně. Co se týče útočné fáze, tak to bych shrnul asi tak, že nechceme hrát tzv. na náhodu, chceme, aby hra v útoku měla jasný řád. Naším cílem je zaměřit se hlavně na správné provedení jednotlivých činností každého hráče v útočných kombinacích. Pak vzniknou prostory pro uvolnění se 1:1, dohrávku do pivota nebo pro připravenou střelu z dálky atd. V tomto je pro mě velkou inspirací zkušenost s fungováním v reprezentačním týmu ČR. Obraně a přechodu do útoku chceme věnovat minimálně stejný čas jako postupnému útoku. Přesně vím, jak chci bránit, a pevně věřím, že nové posily mi v tom pomůžou.

 

 

 

Lovosický kádr dozná některých změn. Nebudeme zatím ještě úplně konkrétní, protože změny v týmu ještě stále nejsou finální. Co si od nich ale slibujete v obecné rovině? Na kterých postech by tým měl být silnější a více konkurence schopnější?

RJ: Od posil si samozřejmě slibujeme zvýšení kvality družstva, zejména v obranné části. Dále zvýšení konkurence na jednotlivých postech. V případě Davida Kylíška očekáváme i roli lídra týmu, který bude své zkušenosti předávat dalším hráčům a vnese do naší hry organizaci. Dan Zourek by měl zastávat roli střelce z větší vzdálenosti a tak dá naší hře variabilitu oproti Jardovi Trkovskému, který je velice silný ve hře 1 na 1.

JL: Dlouhodobě nás trápí pozice na středu obrany, kde jsme doposud nenašli ideální dvojici obránců, o kterou bychom se mohli opřít. V tomto směru dojde určitě k navýšení kvality pro následující sezonu. Dá se říct, že pokud vše dopadne podle plánu, bude konkurence prakticky na všech postech, což je potěšující stav. K ideálu bych si však představoval ještě jednoho leváka navíc.

 

Dojde k nějakým změnám ve filozofii družstva nebo způsobu a frekvenci trénování?

RJ: Z mého pohledu je potřeba zapracovat na přechodové fázi z obrany do útoku. Vždy jsme se vyznačovali kvalitním přechodem do rychlého útoku, ale v posledních sezónách v tom vidím velké rezervy. Dále zkvalitnit organizaci hry v útoku, zde už připravujeme obměny herních kombinací. Co se týká frekvence trénování, tady moc změn nebude. Trénujeme pětkrát v týdnu odpoledne, k tomu mají hráči dvakrát posilovnu v časech, které jim to dovolují, protože všichni hráči buď studují, nebo mají pracovní povinnosti. Řešíme tam ještě nějaký dopolední trénink skupin na rozvoj činností jednotlivce, ale to ještě nemáme doladěné.

JL: V tomhle věřím, že jsme s Romanem za jedno. Filosofie klubu z úspěšných dob minulých byla jasná. Hrajeme a bojujeme za Lovosice, za naše město, za naše kamarády, za naše fanoušky. Chceme jim dělat radost hezkou házenou. Jsme tradiční klub, který je založen na rodinných hodnotách. Což ale neznamená, že to tu chceme dělat tzv. na koleni. Naopak, chceme tým posouvat více a více směrem k větší profesionalitě. Už příprava bude pro kluky odlišná v tom, že prakticky okamžitě nastoupíme do haly. Předpokládá to však splnění určitých cílů, které kluci dostanou za domácí úkol. (úsměv) Oproti minulým rokům dojde v průběhu sezony k navýšení tréninkových jednotek z 5 na 7, přibydou 2 dopolední tréninky, které budou zaměřené převážně na individuální rozvoj hráčů.

 

Jak bude vypadat příprava ve zbytku této sezóny a jak se budou Lovci připravovat na tu další?

RJ: Všichni hráči se udržují v nějaké kondici samostatně. V květnu pokud to bude možné, tak bychom chtěli udělat nějaké společné tréninky, abychom byli v kontaktu. Konec května a červen by měl být už přípravou na novou sezónu, kde se chceme zaměřit na silové schopnosti a vytrvalost. Koncem června hráči dostanou volno a znovu se sejdeme v polovině července.

 

Autorka Lucie Kantůrková

Roman Jelínek 

– spojka HK FCC Město Lovosice
– ročník narození 1991
– povolání: učitel + trenér
– trenérské zkušenosti: mládežnické týmy Lovci Lovosice

 

Jan Landa

– spojka HK FCC Město Lovosice
– bývalý reprezentant ČR
– ročník narození 1986
– povolání: bankéř
– trenérské zkušenosti: asistent u “A” týmu Lovci Lovosice

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email