top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

„Mrzí mě to, v této sezoně jsme mohli dojít opravdu daleko, říká trenér Dukly Čurda o předčasném ukončení soutěží

05.05.2020, Redakce ČSH

Koronavirová pandemie předčasně ukončila házenkářskou extraligu, Český pohár i většinu evropských soutěží. Ačkoli mohla Dukla ve všech třech oblastech pomýšlet na trofeje, její trenér Daniel Čurda se zvoleným řešením souhlasí. „Čekat na uvolnění opatření a začít po tak dlouhé přestávce znovu naplno hrát, by byl velký hazard se zdravím hráčů. Žádný z týmů nemohl adekvátně trénovat a riziko zranění by bylo příliš velké,“ popisuje.

 

Ztráta šance na alespoň jednu trofej ho sice mrzí, za nedokončenou sezonou ale už udělal definitivní tečku a vzhlíží k příštímu ročníku. V rozhovoru popisuje, jakou hrou se Dukla bude chtít dál prezentovat, k jakým změnám dojde v kádru a realizačním týmu a jak se kvůli nucené přestávce změní letní příprava. „Jediné, co teď vnímám pozitivně, je veliká chuť trénovat, jít za dalším zlepšením a znovu vítězit,“ řekl.

 

Už téměř dva měsíce je zakázáno sdružovat se. Jak v takové situaci řešíte tréninky?

Je to nepříjemné období pro celý tým a klub, ale sport nyní musel jít stranou. Hráči mají od přerušení soutěže volno, jsou doma se svými rodinami a připravují se individuálně podle svých možností. Dostali individuální plány na běhání, posilování a mobilizační cvičení. Do minulého týdne jsme ještě čekali na rozhodnutí EHF ohledně Challenge Cup. Po jeho zrušení je jasné, že sezóna definitivně skončila. Přesto si myslím, že období nuceného volna už je příliš dlouhé.

 

Zdá se, že přichází postupné uvolňování omezení a bude se týkat i sportovců. Jak plánujete na změny reagovat?

Určitě využijeme příležitosti a budeme se celý květen připravovat společně v takzvaném přechodném období, kdy se chceme zaměřit především na objem a sílu. Potřebujeme těla hráčů opět navyknout na obvyklou zátěž, k čemuž nám pomohou i jiné doplňkové sporty. Přestávka byla dlouhá a přišla v nevhodnou dobu. Myslím, že máme tým, který na sobě chce pracovat a já hráčům věřím, že se dosud připravovali opravdu podle svých možností. To by nám mohlo při návratu do obvyklého režimu pomoci.

 

 

Fyzickou kondici hráčů je asi snadné udržet individuálně, házená je ale kolektivní sport – jak dlouho podle vás bude po skončení omezení trvat, než se tým znovu sžije?

Plán přípravy už mám daný. Po přechodném období v květnu se vrátíme k obvyklému časovému harmonogramu. Na červen je tedy jako každý rok naplánovaná dovolená, v jejímž závěru už budou hráči plnit kontrolované individuální běžecké a posilovací plány. Společně se k přípravě na novou sezonu sejdeme 13. července. Bude nás čekat osm týdnů intenzivní práce. Věřím, že tou dobou už přijde možnost trénovat v hale a kontaktně, protože jinak si to nedokážu moc představit. Dlouhá přestávka bude mít rozhodně vliv na odhod, razanci střely, zátěž ramena a celkovou fyzickou připravenost. Musíme si proto dát pozor na to, aby nedošlo ke zbytečnému přetížení a zranění. Myslím, že se hned od začátku tréninku v hale budeme muset hodně věnovat timingu jednotlivých cvičení a vzájemné spolupráce, protože po tak dlouhé přestávce v tomto ohledu určitě budou rezervy. Věřím ale, že oněch osm týdnů by nám společně s květnovým pozvolným návratem mohlo stačit. Pro všechny týmy je to stejné, realita se ukáže až v červenci.

 

Vidíte na této situaci i nějaká pozitiva?

Moc pozitiv nevidím. Hráli jsme skvělou sezónu a mohli jsme to letos ve všech soutěžích dotáhnout hodně daleko. Mrzí mě to nejvíc kvůli klukům, nějakou trofej by si zasloužili. Jediné, co teď vnímám pozitivně, je veliká chuť trénovat, jít za dalším zlepšením a znovu vítězit.

 

Česká extraliga skončila po nedohrané základní části, platí pořadí dle průběžné tabulky s tím, že nebyl korunován mistr. Je to podle Vás nejlepší možné řešení?

Ano, s takovým řešením souhlasím. Čekat na uvolnění opatření a začít po tak dlouhé přestávce znovu naplno hrát, by byl velký hazard se zdravím hráčů. Žádný z týmů nemohl adekvátně trénovat a riziko zranění by bylo příliš velké.

 

Zdá se, že se nedohraje ani Český pohár, kde jste byli ve finále s Novým Veselím. Na rozdíl od extraligy, kde byla před týmy ještě celá nadstavba, šlo v poháru jen o dva zápasy. Nedávalo by větší smysl pohár dohrát, byť třeba během jediného víkendu v létě?

Dle informací, které mám, se finále Českého poháru skutečně neodehraje. Stejně jako u extraligy to ale vidím jako správný postup. Hrát teď není možné. O něco později bychom možná formálně nastoupit mohli, ale finále bez fanoušků bych považoval za jeho degradaci. V létě by se sice dal dvojzápas sehrát v rámci přípravy, ale týmy budou jiné, hráči se vymění. Vnímám to už jako uzavřenou kapitolu. Je potřeba jít dál.

 

Také Evropská házenkářská federace ukončila Challenge Cup, kde jste se měli střetnout s Karvinou o postup mezi nejlepší čtyři. Jak moc vás to mrzí?

Mrzí nás to hodně, ale to se týká všech soutěží. Objevilo se zkrátka něco, co má větší rozměr než házená či obecně sport. Hrajeme pro fanoušky, pro úspěchy, pro výkony a bez lidí to nedává až takový smysl. Každý má nyní jiné starosti. Jsem přesvědčený, že to zvládneme a zase se vrátíme k házené jako takové a budeme jí žít. Nejdříve ale musíme zdolat to, co zasáhlo celý svět. EHF měla vizi odehrát čtvrtfinále klasicky a pak případně s posledními čtyřmi týmy zkusit Final four. Znělo to lákavě, ale bez tréninku, dobré přípravy a s přihlédnutím k odlišným podmínkám v jednotlivých zemích to zkrátka nebylo možné.

 

 

Nad nasazováním týmů do další sezony v pohárové Evropě však teď visí otazník…

Nasazení do pohárové Evropy se bude ještě s kluby extraligy řešit, ale pro nás se nic nemění. My jsme si místo vybojovali jak letos, tak loni, takže nás by neměla vstupenka do pohárů minout ani v novém ročníku. Otázka ovšem je, jak to s poháry bude, protože se mění celý jejich systém a záleží jaké budou podmínky pro vstup. V pohárové Evropě určitě chceme být, je to možnost konfrontace a posunu pro hráče. Proto bych byl rád, abychom hráli co nejkvalitnější pohár a měli možnosti se měřit s top týmy.

 

Jak byste uplynulou sezonu z pohledu Dukly zhodnotil?

Jsem rozpolcený. Druhé místo v lize, finále domácího poháru, postup mezi nejlepších osm v Challenge Cup… Kdyby nám tohle někdo řekl v létě 2019, tak by po tom asi celý tým včetně mě skočil. Takhle to vypadá velmi dobře, na druhou stranu jsme mohli dojít ještě dál a já věřím, že bychom to zvládli. Dukla je tým, který chce vždy víc a kdo mě zná osobně, tak ví, že já chci úplně nejvíc. Ani tohle mi nestačí. Chci hrát lepší evropské poháry, chci v lize být nahoře jako loni či letos. Ovšem nejvíc chci, aby se hráči, kteří nastupují za Duklu, zlepšovali herně i mentálně a posouvali se dál také směrem k reprezentaci. Až pak může být trenér pyšný na svou práci. Kdybych měl uplynulou sezonu přeci jen zhodnotit, tak se nám určitě povedla totální nátlaková hra. Dali jsme nejvíc branek ze všech týmů, jednoznačně jsme dominovali v přechodu. Počet rychlých útoků a branek z nich je největší za posledních X let, co tyto statistiky máme. Měli jsme z mého pohledu nejlepšího brankáře v lize, Tomáš byl skvělý. K tomu je třeba přičíst špičkové spojky a pivota na jejichž vzájemnou spolupráci jsme hodně spoléhali. Nemáme se za co stydět, naopak máme na čem stavět.

 

Udělal jste vy osobně už za touto sezonou vnitřně definitivní tečku a všechny Vaše kroky směřují k sezoně příští, nebo je ještě příliš brzy na to, co bude v ročníku 2020/21?

Je čas jít dál. Už teď v květnu budeme pomalu směřovat na ročník 2020/21. Naše cíle jsou neměnné. Dukla patří nahoru a naším úkolem je ji tam dostat a držet. Chci zlepšovat hráče. Opět budeme mít mladý kádr a na tom postavíme herní styl, ten nehodlám nijak měnit, když s ním už druhý rok hrajeme nahoře. Takže to od nás opět bude nátlaková hra dopředu s přechodem do rychlého protiútoku a v postupném útoku jednoznačně založený systém. Chci se pokusit zlepšit agresivitu v obraně a tlak na hráče s míčem. Byl bych rád, kdybychom dokázali v určité fázi utkání hrát hodně aktivně a agresivně v obraně, takže uvidíme, jestli se nám to podaří.

 

Bude letos letní příprava v něčem jiná kvůli tomu, jak okolnosti nabouraly dosavadní harmonogram?

Bude podobná jako loni i předloni, kdy jsme na tom byli fyzicky i silově velmi slušně. Tentokrát však bude příprava o týden delší z důvodu nucené přestávky. Také přechodné období nebude tak volné jako dřív, bude náročnější a zaměřené na objem a sílu, abychom hráče vrátili do stavu před přerušením.

 

 

Už v kádru probíhají nějaké změny se zaměřením na příští sezonu? Některé další týmy už první novinky oznámily…

Ano, opět kádr doplníme o hráče z naší akademie. Přijde Jonáš Patzel, Daniel Dojčinovič a Martin Březina. S těmito hráči počítáme v užším kádru, už se ostatně letos objevili i v některých zápasech ligy. Dále bych byl rád, aby v širším kádru byli také další mladí hráči ze staršího dorostu jako Filip Slavíček, Jáchym Klečánek a Ondřej Janda. Počítáme i s uzdraveným Jakubem Svitákem. Tým by měl mít zhruba 19 hráčů, ze kterých by se vybírala sestava pro zápasy. Pořád mám v hlavě, jestli ještě na jednom postu nezkusíme posílit, ale vše závisí na finančních aspektech a možnostech. Hráčský trh je nyní trochu zmrazený, je možné, že k posílení sáhneme až během sezóny.

 

A co odchody?

V nové sezoně už se v týmu neobjeví Ondřej Zavázal, Ondřej Šimůnek a Vít Reichl. Během loňského roku navíc ze zdravotních důvodů ukončil kariéru Štěpán Jeníček a ještě se jedná o jednom odchodu, který zatím není vyřešený, takže to nemohu prozradit. Chtěl bych všem hráčům, kteří odchází, poděkovat za jejich práci v našem klubu a popřát jim do další kariéry, aby se jim dařilo. Co se týče realizačního týmu, měl by zůstat beze změn. Dohodli jsme se s vedením klubu na další ročník ve stejném složení, abychom mohli pokračovat v nastolené práci, která byla v uplynulých dvou sezonách úspěšná. Takže zůstávám v pozici hlavního trenéra a asistentem bude dál Václav Vraný.

 

Zasažena byla celá česká ekonomika a není jasné, kdy se zotaví. Pozorujete už nějaké finanční dopady na chod klubu?

Myslím, že současná situace zasáhne sport celkově, to je jasné. My jsme naštěstí zatím nemuseli přistoupit ke krácení financí a své závazky držíme. Za to je třeba poděkovat všem našim partnerům. Jednání o další spolupráci probíhají, tak jako každý rok. Nějaké změny určitě přijdou, ale věřím, že naprostá většina partnerů s námi bude spolupracovat i nadále.

 

Jaký dopad bude podle vás mít ekonomická recese na házenou v Česku obecně? Přeci jen jde o sport, který se netěší takovému zájmu diváků, a tím pádem i sponzorů, jako třeba fotbal či hokej…

Chci věřit tomu, že dopad celkově na sport a přímo na házenou tak veliký nebude a že se nebudou krátit ani dotace do oblasti mládeže. To by totiž určitě nebyl dobrý krok. Je vidět, že populace sport potřebuje, aby mohla žít zdravě. Děti se díky sportu učí spolupráci, týmovosti, učí se přijímat prohry, radovat se z výher, formují se jejich vlastnosti a rysy. Ostatně i nyní sport pomáhá lidem překonat krizi. Všimněte si, že jakmile se jen trochu rozvolnila pravidla, lidé projevili o sportování enormní zájem.

 

Autor Janis Aliapulios

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email