top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

„Podnikli jsme takové kroky, abychom byli schopni následující sezónu odehrát,“ říká sportovní ředitel Jičína Petr Babák

19.05.2020, Redakce ČSH

Pandemie koronaviru předčasně ukončila házenkářskou nejvyšší soutěž a lze jen těžko odhadnout, jaké dopady bude mít celá situace na chod házenkářských klubů. Sportovní ředitel jičínského klubu Petr Babák v rozhovoru prozradil, jakým způsobem vedení HBC Jičín řeší současný stav, jaké jsou jeho dojmy z aktuální situace a zároveň se ohlédl za sezónou minulou.

 

S vedením jičínské házené jste oznámili prodloužení smlouvy kapitána Ondřeje Šulce. Stejně tak své působení stvrdil podpisem tříleté smlouvy trenér Petr Mašát. Fanoušky ale zcela jistě bude zajímat, zda plánujete nějaké další změny v jičínském kádru…

Musím říct, že jsem hrozně rád, že se nám podařilo dotáhnout do zdárného konce jednání s Ondrou Šulcem, který prodloužil působení v jičínském dresu na další sezónu. Jednání bylo velmi korektní a rychlé, protože Ondra chápal situaci, ve které se jičínský klub aktuálně nachází. K tomu, že Ondra bude pokračovat, napomohla i doba ohledně koronaviru, protože Ondra se chtěl rozloučit na hřišti. To, že bude v Jičíně nadále pokračovat, je velmi pozitivní signál vůči hráčům a okolí. Pozitivní zprávou je i prodloužení smlouvy trenéra Petra Mašáta. Naopak v nové sezóně už s jistotou neuvidíme Petra Sedláka a Jana Škaldu, kteří v Jičíně skončili. Ve velmi omezené míře se na palubovce ukáže Jiří Kostelecký, který bude připraven v případě nouze vypomoci. Jedno z dalších jednání je účinkování Jirky Groha, který chtěl původně skončit, ale zatím v jednání pokračujeme a Jirka má čas na rozmyšlenou, zda bude ochoten nám v následující sezóně ještě vypomáhat či nikoliv.

 

V uplynulé sezóně jičínský tým bojoval s marodkou a zraněními. Máte informace o tom, v jakém zdravotním stavu jsou hráči nyní?

Velmi negativně nás zasáhlo zranění Ondry Šulce, který dlouhodobě patří k tahounům družstva. Spoustu drobných zraněných se objevilo i u dalších hráčů. Nejhorší otázkou však bylo zranění Pavla Picha, který si v zimní přestávce přetrhl achilovku. Dle našich informací Pavel momentálně rehabilituje, ale vzhledem k tomu, že zranění bylo vážnějšího charakteru, tak si rekonvalescence vyžaduje dlouhodobější proces léčení a regenerace. Uvidíme, zda se Pavel připojí do přípravné fáze v červenci. Ostatní hráči by měli být již v pořádku.

 

Kdybyste měl zhodnotit uplynulou sezónu, která musela být kvůli šíření pandemie koronaviru předčasně ukončena, byla podle vás úspěšná? Převládá ve vás pocit spokojenosti nebo spíše zklamání?

Bojovali jsme o postup do play-off, který jsme měli v podstatě jistý. To byl náš hlavní cíl. Uplynulá sezóna se pro nás zpočátku nevyvíjela příliš dobře, protože nás postihl velmi těžký los. Takový los na začátek sezóny jsme snad v žádném předchozím ročníku neměli. V tu chvíli bylo velmi těžké naše hráče namotivovat, jelikož se potkávali s týmy z prvních pater, a to na jejich psychiku nebylo moc dobré. Postupně se ale tým dostával do určité fazóny, získával důležité body proti těžším soupeřům, což nám zajistilo konečné sedmé místo. Ve mně osobně převládají smíšené pocity, jelikož se sezóna nedohrála a my jsme nemohli bojovat dál. Výkonnost celého družstva šla velmi rapidně nahoru a sám jsem byl zvědavý, jakého výsledku Jičínští dosáhnou. Bohužel se ale stalo to, co se stalo - pandemie, která zasáhla celý svět a nám znemožnila sportovat. Po stránce sportovní jsme splnili všechny naše cíle. Potěšitelná byla zejména tvář našeho družstva a její herní projev, který se lepšil zápas od zápasu.

 

 

 

Co byste v rámci týmu chtěli v následující sezóně zlepšit, změnit?

To je velmi složitá otázka, zejména v této době, kdy vůbec netušíme, jakým způsobem ufinancujeme celou soutěž. Momentálně probíhají jednání se sponzory. Zároveň čekáme, jakým způsobem se k této situaci postaví naše město a jakým způsobem zareaguje Královehradecký kraj, který patří k našim největším sponzorům, respektive zadavatelům grantů, které máme možnost získat. Momentálně se musíme ohlížet nejenom na nejvyšší soutěž našeho „A“ týmu, ale také musíme myslet na to, že tady máme dvě dorostenecké ligy, „B“ tým v druhé nejvyšší soutěži a kompletní řadu mládeže. Situace je pro nás v této chvíli velmi těžká, nepřehledná, je to pro nás něco nového. Ihned, jakmile byla možnost, zahájili jsme jednání v rámci užšího vedení klubu, kde jsme vymýšleli a promýšleli různé varianty, snažili jsme se nastavit reálný rozpočet ve velmi omezené míře tak, abychom dokázali soutěž zafinancovat pro všechny kategorie. Nicméně je to prozatím imaginární hra, jelikož příjmová stránka je zatím velmi nejasná. Nevíme, o kolik procent se nám rozpočet sníží. Každopádně doufám, že v rámci přijatých opatření a v rámci jednání s našimi sponzory a příznivci, vše dokážeme dotáhnout a soutěž zajistíme v neomezené míře.

 

V současné chvíli dochází k uvolňování vládních opatření. Jak na tuto skutečnost reagujete? Začnete s tréninkovým procesem a přípravou na novou sezónu?

Tréninkový proces započteme ihned po rozvolnění celé situace. Hráči obdrželi individuální plány a je jenom na nich, jak je plnili a v jakém stavu přijdou na první trénink. To samozřejmě poznáme ihned na začátku. Tréninkový proces bude pozvolný, náběh bude v několika fázích, přičemž celý červnový měsíc by měl být v rámci tréninkových bloků. Následovat by mělo čtrnáctidenní volno a poté už by se mělo jet klasickým rytmem tréninků. Nicméně vše bude záležet na okolnostech a na tom, jak se bude vyvíjet situace v souvislosti s pandemií. Takže uvidíme, co všechno nám bude umožněno. Vůbec není známo, jakým způsobem budou probíhat přípravná utkání. Každoročně jsme pořádali mezinárodní turnaj Zepos Cup, který navštěvovaly týmy ze Slovenska nebo z Polska. My s nimi samozřejmě jsme v kontaktu, řešíme celou tuto situaci, ale otázku přátelských utkání a pořádání tohoto turnaje budeme řešit ze dne na den.

 

Jakým způsobem budete s týmem pracovat na nabírání fyzické kondice nebo věříte hráčům, že se i přes nucenou pauzu udržovali v kondici sami?

Jak již bylo řečeno, hráči se měli připravovat sami. Víme, že u některých je to velmi jednoduché, jelikož tréninkové plány jistě plnili. U hráčů, kteří mají sklony si trošku ulevit, už to bude horší, ale trenéři to hodně rychle poznají na prvních trénincích. A samozřejmě to poznají i ti samotní hráči, pokud přípravu sami podcenili.

 

Dokážete odhadnout, jaké dopady na chod klubu má a zejména bude mít situace ohledně pandemie?

Hlavní otázka je v oblasti ekonomiky a financí. Zároveň nedokážeme odhadnout rozsah, jakým způsobem naplníme týmovou stránku klubu. Podnikli jsme ale takové kroky, abychom byli schopni následující sezónu odehrát. Co se týče extraligového týmu, který je v rozpočtu hodně při zemi, nemůžeme si dovolit nákupy cizích hráčů, i když jsme ty myšlenky měli. To ale bohužel nepřichází v této situaci v úvahu. Pro nás to znamená, že musíme pracovat s hráči z vlastních zdrojů a s hráči, kteří jsou lokálně blízcí. Některé posily už se rýsují, s některými jsme už i dokonce podepsali smlouvu, ale opravdu to není tak, že bychom si mohli dovolit nákupy drahých hráčů či dokonce cizinců. Pro nás to bude hodně zajímavý ročník, jelikož trenéři budou mít k dispozici omezený kádr a samozřejmě to bude cesta dlouhého procesu, jak dát tým dohromady. Noví hráči se budou muset zapracovávat za pochodu, ale věřím, že to všichni zvládneme a že následující ročník a celou soutěž absolvujeme bez nějaké újmy. Naše krédo je takové, že nechceme, abychom chodem extraligového týmu omezili činnost sportování v našich mládežnických družstvech, ve kterých vidíme budoucnost. Za to je potřeba poděkovat všem trenérům mládeže, kteří se starají o naše budoucí hráče připravované pro nejvyšší soutěž. Tento rok pro nás bude pravděpodobněji boj o přežití, ať už po stránce sportovní, tak po stránce ekonomické. Musíme být ale realisti a věřit, že to společně i s podporou našich skvělých příznivců, zvládneme.

 

Autorka Kristýna Sedláková

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email