top logo

Extraliga házené 2019/2020

top logo

Vítězství a úspěchy jsou úžasnou esencí sportovního života, říká nový manažer Králova Pole Peterka

21.06.2020, Redakce ČSH

Házenou v Králově Poli zatím provází velké změny. Kénik posiluje nejen na hráčském poli, ale také ve struktuře klubu. Pozici manažera klubu a koordinátora mládeže se nově ujme Michal Peterka.


Prosím, představte se fanouškům házené. Jaké změny očekáváte mezi florbalem a extraligovou házenou?

Od malička mám rád sport. Aktivně jsem hrával fotbal, později se tak trochu náhodou dostal k jihlavskému florbalu. U něho jsem zůstal dvanáct let. Vyzkoušel jsem si naprosto všechny role od pomocníka, trenéra až po prezidenta klubu a člena celostátního vedení florbalového svazu. Díky tomu mám docela komplexní pohled na sportovní prostředí a už docela dost zkušeností. Na první pohled je od florbalu k házené daleko, sportovně budu muset do házené teprve proniknout, ale mé úkoly jsou především manažerské, a v nich už se kluby příliš neliší.

 

Jak jste se dostal do Kéniku a na co vás házená a klub zlákaly?

Do Kéniku jsem se dostal na základě nabídky od nového sportovního ředitele Pavla Hladíka. Neznáme se s Pavlem úplně dlouho, ale z mého pohledu si mezi námi skvěle sedla "chemie" a to téměř okamžitě. Obecně si vážím lidí, za kterými jsou vidět výsledky a obzvlášť, pokud nemáte na růžích ustláno. Zadruhé mě zlákal velký potenciál královopolské házené a příležitost působit na vrcholové úrovni, tedy mužské nejvyšší soutěži. K tomu má florbalová Jihlava ještě velký kus práce a dlouho cestu. To byly dva nejdůležitější motivy, proč jsem nabídku přijal.

 

 

Nastupujete na pozici manažera klubu a koordinátora mládeže. Co konkrétně bude vaše práce obnášet a jak se na ni těšíte?

Přesně tak, moje náplň je poměrně široká a popsat jí celou, by zabralo asi hodně času. V oblasti mládeže bych rád navázal na předchozí práci Hany Buchtové, která se o mládež dobře starala. Zde jsou základním cílem propagace dětské házené a činnosti našich týmů, stejně jako kvalitní servis a podpora pro trenéry i rodiče. Po manažerské stránce bude mým úkolem vytvářet co nejlepší podmínky a klubové zázemí pro úspěch mužského A-týmu. Od komunikace s fanoušky a veřejností, přes projektový a dotační management až po spolupráci s partnery klubu. Určitě je na co se těšit!

 

Co zatím říkáte na prostředí klubu, haly a jak celkově vnímáte nový klub a házenou?

V tomto směru jsem zatím velký nováček. Postupně se seznamuji lidmi, s vnitřním chodem a historií klubu. Každý den je to hodně podnětů! Obě haly a vlastně i Královo Pole znám poměrně dobře, asi jako jedinou část Brna. Navštívil jsem tu řadu sportovních akcí a na palubovce nové haly jsem několikrát stál v roli trenéra. Obě haly mají charakter a specifické kouzlo. Těším se na tréninky a první zápasy, až se dostanu blíž do centra dění. Házenou zatím znám jen jako divák, vnímám jí jako tvrdý, ale férový sport.

 

Co se pokusíte zlepšit, aby byla brněnská házená opět klubem, který bude pravidelně konkurovat české špičce?

Opět velmi složitá otázka. Zkusím na to jít trochu oklikou. Mám zkušenosti z florbalu, kde se dostat do nejvyšších pater není příliš složité. Někde stačí relativně málo financí navíc, jinde jeden, dva rozdíloví hráči. Ale málokdo se na vrcholu dokáže udržet a vytvářet přidanou hodnotu. To, co z mých očích dělá sportovní kluby opravdu velkými a silnými, je právě schopnost dlouhodobě udržet svoji kvalitu, posouvat hranice a nadále zvyšovat laťku. Jako když stavíte velký a vysoký dům. Klíčové jsou vždy základy, které potom unesou mnoho pater. Proto je nutné nastavit vnitřní chod klubu a zdánlivě nepodstatné věci nyní. Když to uděláme správně, v budoucnu nás základní chod nebude zatěžovat, a budeme moci na pevných základech stavět opravdu velké věci. Věřím, že organizační a sportovní stránka musí jít ruku v ruce.

 

Máte nějaké cíle, čeho chcete v Brně dosáhnout vy osobně a k jakým cílům byste rád dopomohl na hřišti královopolským týmům?

Má vnitřní ambice je uplatnit zkušenosti a know-how v novém prostředí. Dokázat nejen sobě, že funguje nejen ve florbale. Ten důležitější cíl je všeobecná spokojenost v Kéniku a jeho okolí. Pokud budu věci dělat dobře, věřím že zpětná vazba přijde poměrně rychle. Od rodičů v klubu, zaplněnou tribunou v hale. Královopolská házená nyní poutá hodně pozornosti a také budí očekávání, chci aby obojí bylo zcela zasloužené! To jsou atributy, které lze i změřit a budou pomyslným zrcadlem. Dětem a mládeži chci pomoct zajistit prostředí, ve kterém si budou házenou užívat, hrát s chutí a radostí. Pavlovi a mužskému týmu bych rád pomohl posouvat se k české, ale třeba i evropské špičce! Vítězství a úspěchy jsou úžasnou esencí sportovního života a motivací do další práce. Sám rád na své úspěchy vzpomínám a přeji každému, aby ve své kariéře podobné pocity zažil!


Můžeme prozradit, že pocházíte z Plzně, ale dlouho jste žil v Jihlavě. Jak se vám Brno jako město líbí a už chytáte nějaká brněnská slovíčka?

Je to tak, své kořeny mám na Plzeňsku, ale v Jihlavě jsem prožil velkou část života. Brno je po právu moravskou metropolí, a určitě mi bude trvat dlouho, než prozkoumám alespoň ta nejdůležitější místa. Možná budu potřebovat někoho, kdo mě tím "správným" Brnem trochu provede. V každém případě, základní slovíčka jako šalina a Štatl už zvládnu. Mám v Brně několik dobrých přátel, a tak vím, že pravý Hantec vypadá úplně jinak.

Autor Vojtěch Cigl

zpět nahoru
Naši partneři
partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1 partner 1
Výsledky 22. kolo
HC Dukla Praha : SHC Maloměřice Brno
14.3. 18:00
TJ Cement Hranice : HC ROBE Zubří
14.3. 18:00
HK FCC Město Lovosice : HCB Karviná
14.3. 18:00
HBC Ronal Jičín : Pepino SKP Frýdek-Místek
14.3. 18:00
Talent M.A.T. Plzeň : KH ISMM Kopřivnice
14.3. 18:00
TJ Sokol Nové Veselí : SKKP Handball Brno
14.3. 18:00
Tabulka
Z V R P SKÓRE B
1 M.A.T. Plzeň 21 18 0 3 649:532 36
2 Dukla Praha 21 16 1 4 660:529 33
3 HC ROBE Zubří 21 14 2 5 574:502 30
4 HCB Karviná 21 13 2 6 555:497 28
5 KH ISMM Kopřivnice 21 13 1 7 645:605 27
6 Sokol Nové Veselí 21 10 2 9 549:532 22
7 HBC Ronal Jičín 21 8 2 11 520:560 18
8 TJ Cement Hranice 21 9 0 12 531:546 18
9 HK FCC Město Lovosice 21 8 1 12 577:553 17
10 SKKP Handball Brno 21 6 2 13 516:575 14
11 Pepino SKP Frýdek-Místek 21 3 0 18 483:610 6
12 SHC Maloměřice Brno 21 1 1 19 454:672 3
Jiří Motl HK FCC Město Lovosice 135
Miroslav Jurka HC ROBE Zubří 124
Vít Reichl HC Dukla Praha 114
Victor Andres Donoso Andalaft KH ISMM Kopřivnice 114
kompletní tabulka
Vít Kučera SKKP Handball Brno 40
David Krahulec HBC Ronal Jičín 40
Martin Hrstka HC ROBE Zubří 36
Dmytro Turchenko TJ Sokol Nové Veselí 27
kompletní tabulka
Dominik Solák HCB Karviná 38
Erik Žvak Pepino SKP Frýdek-Místek 36
Ahed Berhouma SKKP Handball Brno 36
Kosta Petrovič SKKP Handball Brno 34
kompletní tabulka
Odběr novinek
Informace o akcích a zajímavosti z házené do vašeho emailu. Přihlaste se k odběru novinek.
Email